Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Aktivnosti pri odpravljanju posledic poplav so potekale na deloviščih na območju Zahodnoštajerske, Koroške, Gorenjske in Ljubljanske regije, večje število aktivnosti zaradi novih neurjih je bilo tudi na območju Severno primorske in Obalne regije.

V sredo 30. 8. 2023 je poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan izdal Sklep o preklicu Sklepa o aktiviranju Državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah, začne veljati v četrtek 31. 8. 2023 ob 6.25 uri.

Neurje

Okoli 18. ure je nad Portorožem in okolico nastala močnejša nevihtna celica, ki se je pomikala proti severozahodu. Zaradi močnih nalivov je meteorna voda zalila več objektov, cest in dvorišč ter namočila zemljino, zaradi česar se je sprožilo 17 zemeljskih plazov. Regijski center za obveščanje Koper je po do sedaj zbranih podatkih zabeležil 47 dogodkov. Meteorna voda je zalila vrtec in trgovino Lidl v Luciji ter garažno hišo v Portorožu. Na določenih lokacijah črpanje vode še vedno poteka. Voda je povzročila kar nekaj nevšečnosti tudi v strunjanski dolini. Tudi cesta Valeta–Strunjan je bila zaradi odstranjevanja zemeljskega plazu nekaj časa zaprta.

Voda je nekaj objektov zalila tudi v občini Izola, kjer je prišlo tudi do zdrsov oziroma podorov zemljine.

Aktiviranih je bilo 5 prostovoljnih gasilskih enot in ena poklicna gasilska enota, delavci cestnega podjetja in Okolja Piran ter pripadniki Civilne zaščite in Elektra Primorske. Gasilci so črpali meteorne vode iz objektov, nameščali protipoplavne vreče in izvajali sanacijo zemeljskih plazov.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.00 na pobočju Nanosa, pri Podraški bajti, občina Vipava, pohodnika s tremi psi zaradi vremenskih razmer nista mogla nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Ljubljana so jih z vozilom prepeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.21 se je v kraju Gabrijele, občina Sevnica, voznik z osebnim vozilom prevrnil na bok pred garažo stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč drugim službam ter rešili voznika iz vozila. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Sevnica.

Izpostava Celje

Ob 10.20 sta v Bukovju v Babni Gori, občina Šmarje pri Jelšah, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečene osebe.

Izpostava Koper

Ob 22.39 je za predorom Markovec, v smeri Koper–Izola v občini Izola, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.38 je v naselju Godič, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se zagozdilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo potegnili izpod ograje, ga izvlekli na cestišče, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so pregledali voznika. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 23.07 je na avtocesti Brezovica proti razcepu Kozarje, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.46 je pri naselju Neblo, občina Brda, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnil na streho. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozilo postavili na kolesa, ga umaknili s cestišča ter nudili pomoč policiji in dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, ki so ju prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 13.11 sta v Ulici Jožeta Pahorja v Sežani trčila osebno vozilo in kolo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi lažje poškodovanega kolesarja, ki so ga slednji prepeljali v ZD Sežana.

Ob 14.39 sta pri Dolenjah pri Jelšanah, občina Ilirska Bistric, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica. Ti so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju, drugo pa prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 12.03 je v naselju Cirkovce, občina Kidričevo, vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.10 sta na regionalni cesti Hrastnik–Trbovlje, občina Hrastnik, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Trbovlje-mesto, Dol pri Hrastniku in Hrastnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Hrastnik odpeljali v SB Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 12.16 je v Goriški ulici v Mariboru zagorelo na pečici v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili ter prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.40 je v naselju Globoka, občina Ljutomer, v kletnih prostorih stanovanjske hiše zagorel sušilni stroj. Gasilci PGD Globoka, Stročja vas in Ljutomer so pogasili požar ter iznesli stroj iz hiše.

Izpostava Postojna

Ob 19.42 je v pomožnem objektu Tovarne močnih krmil pri Gornji Košani, občina Pivka, zagorela izolacijska volna. Gasilci PGD Košana so požar pogasili, iznesli volno in jo dodatno zalili z vodo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.42 je krajan na polju pod vasjo Dolje v občini Tolmin naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila štiri topovske vžigalnike, skupne mase 17,3 kg, italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.03 je v naselju Stope, občina Velike Lašče, deroča voda spodkopala temelje bivšega mlina, zaradi česar se je porušil v vodo. Gasilci PGD Karlovica so odstranili ruševine s pomočjo bagra in traktorjev.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 2.53 je v ulici Ob Železnici v Celju v stanovanju iztekala voda v spodnje stanovanje. Gasilci PGE Celje s tehničnim posegom vstopili v stanovanje ter zaprli ventil.

Izpostava Koper

Ob 13.59 so v Marezigah, očina Koper, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč osebi, ki je padla ter jo prenesli v reševalno vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 14.18 so v Regentovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Postojna

Ob 4.36 je v Kajuhovi ulici v Postojni, zaradi napake na vodovodni napeljavi voda zamakala skozi strop v spodnja stanovanja. Gasilci PGD Postojna so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v prazno stanovanje, zaprli ventil in s tem preprečili nadaljnje zamakanje.

Ob 15.56 se je v naselju Lokev, občina Sežana, zaklenilo osebno vozilo, v katerem se je nahajal otrok. Gasilci ZGRS Sežana s tehničnim posegom odprli vrata vozila in rešili otroka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V četrtek in petek še lahko nastane tu in tam kakšna kratkotrajna ploha z manjšo količino padavin. V soboto in nedeljo pričakujemo sončno vreme. Temperature bodo iz dneva v dan višje. V nedeljo popoldne lahko na severu Slovenije nastane kakšna nevihta.