Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. avgusta 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.09 si je pri sestopu s Križa v dolino Vrata, občina Kranjska Gora, planinec poškodoval nogo. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli, helikopter LPE pa ga je prepeljali v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 20.02 se je v gozdu, naselje Goli Vrh, občina Gorenja vas - Poljane, pri gozdnih opravilih prevrnil traktor. Gasilci PGD Škofja Loka in Lučine so razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, dvignili traktor nazaj na cesto ter nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi lažje poškodovanega traktorista.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.19 je v Topolšici, občina Šoštanj, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, poškodovanca imobilizirali, ga prenesli po strmem pobočju do reševalnega vozila NMP Velenje in zavarovali kraj pristanka helikopterja SV.

Izpostava Kranj

Ob 16.08 je na cesti Bled–Bohinj, v naselju Nomenj, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter vozilo dvignili nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.05 je v Črničah, občina Ajdovščina, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Ajdovščina so 3 lažje poškodovane osebe oskrbeli in prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.02 je na avtocesti Bič—Novo mesto, pred izvozom Trebnje Zahod, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Na kraju so bili delavci DARS-a.  Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 21.14 sta na cesti Pivka–Parje, občina Pivka, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Pivka in Postojna so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna, policiji in dežurni službi CPK Postojna. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Izola.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.47 je v naselju Spodnje Laze, občina Slovenske Konjice, vlak trčil v osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili voznika, ga prenesli do reševalnega vozila ter vozilo odstranili s tirov.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.40 so na Letališki cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili LED zaslona pri Casinoju Admiral. S pomočjo avto lestve so odstranili LED panela in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 16.15 je v naselju Begunje pri Cerknici, občina Cerknica, zagorel pomožni gospodarski objekt in lesen nadstrešek ob njem. Gasilci PGD Begunje, Bezuljak, Otave, Cajnarje Sveti Vid in Cerknica so pogasili požar, požarišče in ostrešje sosednjega objekta pa preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 16.09 je na avtocesti pred izvozom Celje–center v smeri Ljubljane gorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator in nudili pomoč pri odstranitvi vozila. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 3.42 sta na Tomšičevi cesti v Velenju gorela zabojnika za odpadke. Požar, ki je ogrožal bližnje drevo in vozilo, so pogasili gasilci PGE Velenje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.30 so na koncu Kidričeve ulice na območju Nove Gorice, pod mostom na površini potoka Koren opazili mastne madeže. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica niso našli vira iztekanja, a so preventivno na vodno površino namestili pivnike. Onesnaženje ni vplivalo na floro in favno. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.14 je v Dobji vasi, občina Ravne na Koroškem, zaradi poškodovane hidravlične cevi iz delovnega stroja, iztekalo hidravlično olje. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.25 so na območju naselja Lokve, občina Nova Gorica, med zemeljskimi deli pri obnovi ceste med Lokvami in Predmejo naleteli na štiri različna neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila nevarne najdbe, skupne mase 19,8 kilogramov, avstro-ogrske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 12.41 so na Oretnekovi poti v Kranju gasilci GARS Kranj očistili zamašen odtok in preprečili, da bi voda zamakala stanovanje.

Ob 21.46 se je v naselju Ljubno, občina Radovljica, na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Ljubno so drevo razžagali in odstranili z vozišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.07 se je v Glinškovi ulici v Ljubljani v pritličju večstanovanjske zgradbe v stanovanju pri padcu poškodovala starejša oseba. Gasilci GB Ljubljana so odprli vrata stanovanja ter omogočili  reševalcem NMP dostop do ponesrečene osebe.

Izpostava Maribor

Ob 3.37 so v Mlinski ulici v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.33 se ja na Lokah pod lesenim mostom na reki Krki, občina Straža, zagozdilo drevje. Gasilci PGD Dolenja Straža so naplavine razžagali in odstranili.

Ob 10.47 se je v Dolenjem Polju pod lesenim mostom na reki Krki, občina Dolenjske Toplice, zagozdilo več dreves. Gasilci GRC Novo mesto so odstranili naplavine, dežurni delavci cestnega podjetja pa so zavarovali kraj in postavili zaporo ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V petek bo deloma sončno s spremenljivo kopasto oblačnostjo, sredi dneva in popoldne je možna kakšna kratkotrajne ploha z manjšo količino padavin. Ponekod bo pihal šibak jugozahodni veter.

V soboto bo sončno in topleje s popoldansko kopasto oblačnostjo. Zjutraj je po nekaterih nižinah možna megla.

V nedeljo bo sprva sončno, popoldne pa se nam bo od severa približala oslabljena hladna fronta. Predvsem v severni in vzhodni Sloveniji je popoldne in zvečer možna kakšna ploha ali nevihta. Kakšna kaplja je na severu možna tudi še v noči na ponedeljek.

V ponedeljek bo sprava zmerno oblačno, čez dan pa sončno.