Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. septembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.04 sta pod Kalom, občina Bohinj, planinca zašla s poti. Gorski reševalci GRS Bohinj so s pomočjo koordinat locirali izgubljena planinca in ju s pomočjo helikopterja LPE in dežurno ekipo GRS Brnik prepeljali v dolino.

Ob 23.09 so na vrhu Male Babe, naselje Zgornje Jezersko, občina Jezersko, obtičali trije planinci, ker si je eden od njih poškodoval nogo. Na klasičen način so posredovali gorski reševalci GRS Jezersko in dva nepoškodovana peš pospremili v dolino. Zjutraj ob 7.06 je helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik poškodovanega planinca prepeljal v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.02 je pod Kriškimi podi v občini Bovec psa pičila neznana žival. Gorski reševalci GRS Bovec in posadka LPE v spremstvu dežurne ekipe GRS z Brnika so psa prepeljali v dolino in predali veterinarski služni.

Ob 17.40 sta se v bližini kraja Magozd, občina Kobarid, zaplezali planinki. Pri tem je eno od njih ugriznila kača. Gorski reševalci GRS Tolmin so osebo oskrbeli, helikopter LPE z dežurno ekipo GRS z Brnika pa jo je prepeljal v klinični center Ljubljana. Druga planinka je nepoškodovana sestopila z mimoidočo skupino planincev.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.04 je na območju Rombona, občina Bovec, zasilno pristal jadralno padalski tandem. Gorski reševalci GRS Bovec ter posadka helikopterja LPE v spremstvu dežurne ekipe GRS z Brnika so poškodovana jadralna padalca prepeljali v SB Jesenice.

Ob 14.37 se je v bližini naselja Čezsoča, občina Bovec, poškodovala kajakašica. Gorski reševalci GRS Bovec so jo prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana na nadaljnje zdravljenje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 19.58 so na Celjski cesti v Rogatcu gasilci PGD Rogatec nudili prvo pomoč občanu.

Izpostava Postojna

Ob 15.24 se je v naselju Kozjane, občina Divača, v stanovanjski hiši nahajala neodzivna oseba. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Divača so s tehničnim posegom odprli balkonska vrata in osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana. Oseba je bila prepeljana v SB Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 2.12 je na avtocesti med izvozoma Šentrupert–Vransko v smeri Ljubljane, kombinirano vozilo trčilo v obcestno ograjo in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovani osebi, Reševalci so jo prepeljali v SB Celje.

Ob 9.54 sta na Cesti na Ostrožno, občina Celje, trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju, usmerjali promet, odstranili vozilo s cestišča, odklopili akumulator in počistili cestišče. Kolesar je bil prepeljan v ZD Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.29 so v bližini naselja Gumnišče, občina Škofljica, trčili osebni vozili in traktor. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Ob 15.10 je v naselju Jezero, občina Brezovica, padel kolesar. Gasilci PGD Podpeč so nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.19 je v naselju Desnjak, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer in Ormož ter nudili pomoč vlečni službi pri odvozu vozila. V nesreči so se poškodovale štiri osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.16 so na cesti Vršič–Trenta, občina Bovec, trčili motorni kolesi in osebno vozilo. Gasilci PGD Bovec so nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in usmerjali promet. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP Tolmin oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Ob 12.50 sta v bližini naselja Dobrovo, občina Brda, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulatorja.

Ob 16.23 je v bližini naselja Trenta, občina Bovec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Bovec so odklopili akumulator, usmerjali promet ter nudili pomoč reševalcem NMP. Ena poškodovana oseba je bila s helikopterjem SV prepeljana v SB Jesenice, druga pa z reševalnim vozilom v SB Šempeter.

Ob 18.38 se je na hitri cesti Vrtojba–Razdrto, občina Ajdovščina, osebno vozilo prevrnilo čez odbojno ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in sanirali cestišče. Reševalci NMP so osebo oskrbeli ter prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 2.48 je na cesti Postojna–Razdrto pred naseljem Hrašče, občina Postojna, osebno vozilo zapeljalo na obcestno bankino, trčilo v drevo ter se prevrnilo izven vozišča. Gasilci PGD Postojna so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu ene poškodovane osebe v reševalno vozilo. Reševalci so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 11.22 sta v naselju Zgornja Hajdina, občina Hajdina, trčila motorist in kolesar. Gasilci PGD Ptuj so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 12.52 se je v naselju Sela pri Dolenjskih Toplicah, občina Dolenjske Toplice, kadilo iz kompresorja hladilnika v prostorih trgovine. Gasilci PGD Podturn, Dolenjske Toplice in Soteska so pregledali in prezračili prostore trgovine. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju pregledali dve osebi, ki sta bili prekomerno izpostavljeni dimnim plinom.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.52 je v naselju Loke pri Zagorju, občina Zagorje ob Savi, zagorelo v skladišču plastičnih mas. Požar so pogasili gasilci PGD Loke.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 17.26 je v naselju Tlake, občina Rogatec, gorela slama naložena na tovornem vozilu. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, Donačka Gora, Rogatec in Dobovec pri Rogatcu so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prekopali seno in opravili pregled s termovizijsko kamero. Tovorno vozilo je poškodovano.

Izpostava Koper

Ob 20.52 je na avtocesti v predoru Kastelec, v smeri proti Ljubljani, zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar, ki je vozilo uničil. Potnike, ki so poiskali zatočišče v SOS telefonski kabini, so pregledali reševalci NMP.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.52 je Pod Gabri v Celju gorel kup vejevja. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka in pogasili kup goreče veje.

Izpostava Koper

Ob 21.54 je v naselju Polje, občina Izola, gorela trava na površini okoli 8 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.45 je v Dobruški vasi, občina Škocjan, gorel kup lesenih palet. Gasilci PGD Dobrava so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 20.20 je bilo v bližini naselja Gornje Vreme, občina Divača, opaženo ne pogašeno kurišče. Gasilci PGD Divača so pogasili okoli 2 kvadratna metra gorečega papirja in trave.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 0.54 so v Frankovem naselju v Škofji Loki, stanovalci zaznali vonj po plinu v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Škofja Loka so pregledali objekt, z detektorjem zaznali prisotnost plina, zaprli plinsko napeljavo in prezračili objekt.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.54 so v Rimskih terasah, občina Polzela, gasilci PGE Celje zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom iz potoka izvlekli sod z neznano snovjo ter preprečili iztekanje snovi.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 10.27 se je v Pahorjevi ulici v Kopru odlomila večja veja in se naslonila na osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom vejo odstranili z vozila.

Izpostava Kranj

Ob 13.30 so v naselju Podbrezje, občina Naklo, gasilci PGD Podbrezje odstranili drevo, ki je ogrožalo mimoidoče.

Ob 18.35 se je v naselju Mošnje, občina Radovljica, otrok zaklenil v osebno vozilo. Gasilci PGD Mošnje in Radovljica so s tehničnim posegom odprli vozilo in rešili nepoškodovanega otroka.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.30 je na Barjanski cesti v Ljubljani podrto drevo oviralo promet. Gasilci GB Ljubljana so odstranili drevo.

Ob 10.30 so v Črtomirovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 12.10 so v bližini Sternenove ceste na Verdu, občina Vrhnika, gasilci PGD Verd s tehničnim posegom iz reke Ljubljanice izvlekli tovorno prikolico.

Ob 14.39 so v naselju Ravne, občina Litija, gasilci PGD Polšnik zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe v helikopter SV.

Izpostava Maribor

Ob 17.58 je v Panonski ulici v Mariboru puščala voda v stanovanju večstanovanjske stavbe. Gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli vodovodna ventila.

Ob 22.34 je na Framski ulici v Mariboru v zaklenjenem stanovanju iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so ob spremstvu policije skozi okno vstopili v stanovanje in zaprli vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.09 je v bližini naselja Kovk, občina Ajdovščina, traktorska prikolica zdrsnila pod cestišče. Gasilci GRC Ajdovščina s tehničnim posegom prikolico postavili nazaj na cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 17.28 se je v Trnovcu, občina Videm, podrl električni drog. Gasilci PGD Sela so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka. Za okvaro na elektroenergetskem vodu so poskrbeli delavci Elektro Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer na vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V nedeljo bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne se bodo pojavile posamezne plohe ali nevihte, ki bodo bolj verjetne v Savinjski in Koroški regiji.

Ob nevihtah bo predvidoma krajevno lahko padlo od 5 do 10 mm padavin, marsikje pa bo ostalo povsem suho. Zapihal bo severovzhodni veter.

Naslednji teden kaže na večinoma sončno vreme brez padavin. Sprva bo nekoliko hladneje, v drugi polovici tedna pa bo spet malo nad 25 stopinj C.