Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. septembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.02 je v domu Valentina Staniča, občina Kranjska Gora, omagal planinec. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli, helikopter LPE pa ga je prepeljal v dolino.

Ob 9.36 si je v Aschenbrennerjevi smeri v Travniku, občina Kranjska Gora, plezalec poškodoval gleženj. Reševalci GRS Rateče in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli, helikopter LPE pa ga je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 14.26 si je pri sestopu s Triglava proti Kredarici, občina Kranjska Gora, planinec poškodoval nogo. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli, helikopter LPE pa ga je prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.36 je na območju Kobale v občini Tolmin jadralni padalec obtičal na drevesu. Reševalci GRS Tolmin so nepoškodovanemu padalcu nudili pomoč pri sestopu.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 19.10 so v Adamičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili prvo pomoč oboleli osebi in pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.28 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz Raven na Koroškem v UKC Maribor. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 14.37 se je na območju Planine Storeča raven, občina Bohinj, izgubila oseba. Reševalci GRS Bohinj so osebo našli in jo prepeljali do vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.11 se je v bližini naselja Lepena, občina Bovec, v gozdu izgubil pohodnik. Gorski reševalci GRS Bovec so nepoškodovano osebo našli in jo pospremili do vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.45 sta na cesti Žaga–Bovec, občina Bovec, trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Tolmin so pregledali padlega motorista in ugotovili, da ni utrpel telesnih poškodb.

Ob 15.20 sta v semaforiziranem križišču ajdovske obvoznice v Ajdovščini trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina, na osebnem vozilu odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci so poškodovani osebi prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 17.39 sta se na cesti med Sežano in Šmarjami pri Sežani, občina Sežana, pri padcu z motorjem poškodovala voznik motornega kolesa in sopotnica. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcev NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika do reševalnega vozila ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.50 sta na regionalni cesti Dol pri Hrastniku–Marno, občina Hrastnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in Hrastnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter odstranili razbite dele vozil. Posredovali so tudi policisti, NMP ZD Hrastnik ter delavci cestnega podjetja.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 1.59 je v podjetju Vipap na Tovarniški ulici v Krškem zagorelo na papirnem stroju. Manjši požar so pogasili zaposleni, gasilci PGE Krško pa so ohladili ležaj na papirnem stroju, s termovizijsko kamero pregledali prostor in do prihoda vzdrževalca prepovedali uporabo stroja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.52 je v naselju Razborca v občini Mislinja gorela omarica na električnem drogu. Gasilci PGD Dovže so požar pogasili. Na kraju so bili prisotni tudi dežurni delavci Elektra Celje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.18 je med Bučkovci in Precetinci, občina Ljutomer,  gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ljutomer in Mala Nedelja so požar pogasili in umaknili vozilo s cestišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.45 se je na avtocesti, pred vkopom Karteljevo, v smeri Ljubljane, občina Novo mesto, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Do požara ni prišlo. Na kraju so bili prisotni tudi dežurni delavci DARS.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 19.46 so na cesti v naselju Šmihel, občina Laško, gasilci PGE Celje in PGD Laško nevtralizirali iztekle motorne tekočine v dolžini okoli 10 metrov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.39 je bil v Črni na Koroškem na gladini reke Meže opažen oljni madež. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Črna na Koroškem so odstranili olje s pomočjo vpojnih čreves

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.25 je na pobočju Mrzlega vrha v občini Tolmin občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije sta odstranila 21 različnih kosov ubojnih sredstev, skupne mase 106,7 kg. Nevarne najdbe italijanske, avstro-ogrske in nemške izdelave izvirajo iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.52 je na območju Belih vod v občini Šoštanj voznica osebnega vozila zašla s poti in se izgubila. Gasilci PGD Topolšica in policisti so voznico našli ter jo usmerili in pospremili na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.14 so na Cankarjevi cesti v Kamniku gasilci PGD Kamnik ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi in omogočili reševalcem NMP Kamnik dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.28 je v naselju Limbuš v občini Maribor meteorna voda zamakala skozi streho objekta. Gasilci JZ GB Maribor so streho prekrili s PVC folijo.

Ob 17.40 so v naselju Laznica v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.37 je v naselju Bučečovci, občina Križevci, v kletnih prostorih stanovanjske hiše počila vodovodna cev in poplavila klet. Gasilci PGD Bučečovci so izčrpali okoli 18 kubičnih metrov vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer na vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V sledečem tednu kaže na večinoma sončno vreme brez padavin. Sprva bo nekoliko hladneje, v drugi polovici tedna pa bo spet malo nad 25 stopinj C.