Skoči do osrednje vsebine

Slovenija častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu

Danes smo na tiskovni konferenci na Ministrstvu za kulturo predstavili spremljevalni kulturni program, ki se že dogaja v Frankfurtu, pa tudi knjižni in strokovni program, ki se bosta v slovenskem paviljonu odvijala v času sejma. Program so predstavili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije Katja Stergar in glavni kurator dr. Miha Kovač.

Od nastopa Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu nas loči še slab mesec. Na sejmu se bomo predstavili pod sloganom Satovje besed. Gre za izjemno priložnost Slovenije, da se Nemčiji in svetu pokaže kot dežela izjemnih literarnih ustvarjalcev, da svetu pokaže izjemen kulturni potencial, ki ga ima. Projekt je sad plodnega sodelovanja s kulturnimi javnimi zavodi iz celotne Slovenije.

Slovenski paviljon, ki ga bo ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko odprla 17. oktobra, upošteva vse vidike trajnosti in izvedbe po principih krožnega gospodarstva. S prostorom na šestkotni mreži, v katerega so umeščene knjižne police v obliki satovja, pa ustvarja knjižno pokrajino kot odsev naše dežele.

V tednu med 16. In 20. oktobrom bo ministrica sicer z delegacijo Ministrstva za kulturo prisotna na številnih dogodkih.

Sejem bosta odprla predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in nemški kancler Olaf Scholz. Slovesnosti ob odprtju se bo ministrica dr. Asta Vrečko udeležila v družbi nemške ministrice Claudie Roth, prisotni pa bodo tudi predsednica Združenja nemških založnikov in knjigotržcev Karin Schmidt-Friderichs, župan mesta Frankfurt na Majni Mike Josef ter slovenska literarna gosta, filozof Slavoj Žižek in pesnica Miljana Cunta.

V družbi nemške ministrice Claudie Roth bo ministrica dr. Asta vrečko odprla slovenski paviljon. Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth, s katero tudi sicer izvrstno sodelujemo, bo prisotna tudi na slovenskem sprejemu, ki bo sledil svečanem dogodku ob odprtju paviljona. 

Dogajanje v tednu, ko sejem poteka, bo izjemno intenzivno, tudi ko gre za krepitev kulturnih, političnih in gospodarskih povezav med Slovenijo in Nemčijo.

V tem tednu se bodo zvrstili številni literarni dogodki: branja slovenskih avtorjev, pogovori z njimi, pogovor direktorja Jürgena Boosa z Aleksandrom Čeferinom in predavanja filozofov Slavoja Žižka, Mladena Dolarja ter Alenke Zupančič na Goethejevi univerzi. 19. oktobra zvečer bo na sporedu koncert skupine Laibach Alamut.

Del bogatega obsejemskega programa so tudi različne s Slovenijo in njeno literaturo ter kulturo povezane razstave, filmski in drugi dogodki.

Med njimi smo v prejšnjem tednu odprli razstave France Prešeren in slovenska romantika, Alma Maksimilijana Karlin – pisateljica in »Halo! Kje si?« Mobi zgodbe iz Slovenije in Nemčije. Ravno danes je v Frankfurt odšel državni sekretar mag. Marko Rusjan, ki bo odprl razstavo Maruše Sagadin Luv Birds and Blind Spots. Vse razstave je podprlo Ministrstvo za kulturo.

V začetku oktobra se bosta odprli Tematska retrospektiva slovenskega filma: Veš, poet, svoj dolg! / in razstava slovenske fotografije v Fotografie Forum Frankfurt.

V frankfurtskem arheološkem muzeju bo na ogled tudi razstava Čivki iz preteklosti. Slovenska arheologija skozi zvoke, simbole in prve zapisane besede. Slednjo si bo moč v Frankfurtu ogledati vse do aprila 2024.

V projekt Frankfurt so močno vpeti številni slovenski javni zavodi, ki ob tem dogodku prav tako pridobivajo na prepoznavnosti v Nemčiji. Izvrstno sodelujemo tudi z nemškimi partnerji, vse razstave, okrogle mize, literarni večeri in drugi dogodki, so nastali v sodelovanji z njimi.

Veliko uspeha, vidnosti in prepoznavnosti ter priložnosti za nadaljnje sodelovanje želimo vsem, ki se na tem sejmu predstavljajo. 

Velika zahvala gre vsem našim javnim kulturnim zavodom, ki so pomembno prispevali k uresničenju izjemno bogatega programa Slovenije častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma.