Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državnega sekretarja Štucina z britanskim ministrom za Evropo Dochertyjem

Državni sekretar Marko Štucin je na povratnem obisku v Sloveniji gostil parlamentarnega državnega podsekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, pristojnega za Evropo, Lea Dochertyja. Pogovori so bili namenjeni poglabljanju dvostranskih odnosov in izmenjavi mnenj o nekaterih aktualnih evropskih ter mednarodnih temah.
Sogovornika se rokujeta pred zastavami.

Srečanje državnega sekretarja Štucina z britanskim ministrom za Evropo Dochertyjem. | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Državni sekretar Štucin in minister Docherty sta potrdila vzajemni interes za nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov med Slovenijo in Združenim kraljestvom. Izpostavila sta partnerstvo in zavezništvo v različnih mednarodnih forumih ter pozdravila izvajanje rednega političnega dialoga na različnih ravneh, vključno med najvišjimi predstavniki zunanjih ministrstev obeh držav.

Sogovornika sta izmenjala poglede o aktualnih zunanjepolitičnih temah, s poudarkom na dogajanju na Zahodnem Balkanu, pri čemer je državni sekretar Štucin spomnil na tako imenovano "blejsko zavezo" predsednika Evropskega sveta, ki predvideva pripravljenost obeh strani – tako EU kot zahodnobalkanskih držav - na širitev do leta 2030. "Slovenija si prizadeva, da bi bile države regije več oprijemljivih zavez deležne že na decembrskem vrhu EU," je še poudaril Štucin.

Teme pogovora so zadevale tudi nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov v obdobju 2024-2025, pri čemer je britanski minister Docherty izrazil pripravljenost za tesno sodelovanje s Slovenijo pri zagotavljanju miru in varnosti v Evropi. Pogovor je tekel tudi o razmerah v Ukrajini in migracijah.