Skoči do osrednje vsebine

5. razširjeno zasedanje Odbora za svetovno dediščino

Kraljevina Savdska Arabija, predsedujoča 45. Unescovemu odboru (anglešo United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation- UNESCO) za svetovno dediščino, gosti razširjeno 45. zasedanje, ki poteka do 25. septembra v Riadu.
Suzana Hrastar v konferenčni dvorani
1 / 2

Unescov odbor za svetovno dediščino, ki ga sestavljajo predstavniki 21 držav pogodbenic, ki jih izvoli generalna skupščina, je odgovoren za izvajanje konvencije o svetovni dediščini, uporabo sklada za svetovno dediščino, odločitev o območjih, vpisanih na seznam svetovne dediščine, in stanje ohranjenosti območij svetovne dediščine.

Zasedanja v Riadu se udeležuje tudi Slovenska delegacija, ki jo sestavljajo mag. Suzana Zupanc Hrastar iz Ministrstva za naravne vire in prostor, nacionalna kontakta točka za naravno dediščino, in dva predstavnika kulturnega sektorja.

Na zasedanju je bilo obravnavanih 50 nominacij, od tega 9 naravnih, 35 kulturnih, ena mešana in 5 pomembnih sprememb meja.

Odbor za svetovno dediščino je na seznam svetovne dediščine vpisal 42 novih območij, od tega 9  naravnih in 33 kulturnih ter odobril razširitev 5 na seznamu že vpisanih območij.  

Po regijah so se na seznam svetovne dediščine vpisala območja:

  •  Arabske države: 3 območja
  •  Azija-Pacifik: 13 območij
  •  Evropa/Severna Amerika: 21 območij
  •  Latinska Amerika/Karibi: 3 območja 

Nova skupna številke seznama svetovne dediščine je: 1199 območij, od tega 933 kulturnih, 227 naravnih in 39 mešanih območij.

Na spletni strani UNESCO je dostopnih več informacij o novih vpisih (v angleščini).