Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. septembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.58 si je pri Domu Planika pod Triglavom, občina Bohinj, pohodnik poškodoval nogo in onemogel. Posredovali so reševalci GRS Bohinj, dežurna ekipa GRS Brnik in helikopter SV. Poškodovanca je helikopter prepeljal v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.17 se je na območju Bovškega Gamsovca, občina Bovec, pri padcu smrtno poškodovala planinka. Posredovali so reševalci GRS Bovec, dežurna ekipa GRS Brnik in helikopter SV. Helikopter je preminulo prepeljal v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.43 je v naselju Male Lipljene, občina Grosuplje, osebo med menjavo plinske jeklenke obšla slabost. Gasilci PGD Škocjan in Št. Jurij so zavarovali kraj dogodka, zaprli ventil, jeklenko iznesli na prosto, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila ter prezračili prostore. Reševalci NMP Ljubljana in ZD Ivančna Gorica so obolelo osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.37 je na avtocesti pri naselju Ribnica, občina Brežice, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 18.16 so v bližini naselja Bohinjska Bistrica, občina Bohinj, trčili motorno kolo in osebni vozili. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenemu do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč pri nalaganju vozil na avtovleko. Ena oseba je bila prepeljana v SB Jesenice.

Izpostava Postojna

Ob 13.57 je na avtocesti Divača–Senožeče, občina Divača, tovorno vozilo zapeljalo v obcestni jarek in se prevrnilo na streho. Gasilci ZGRS in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, s tehničnem posegom rešili voznika vozila, odklopili akumulator in nudili pomoč drugim reševalnim službam. Poškodovanega voznika so reševalci NMP prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.20 so v naselju Polje pri Vodicah, občina Vodice, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Polje, Šinkov Turn in Vodice so ohladili pregreto steno in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 7.51 je v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, gorelo v mansardi stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Dvorjane in Korena so požar pogasili, prezračili prostore in iz objekta iznesli ožgano pohištvo. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.07 je na tovornem delu železniške postaje v Zalogu, občina Ljubljana, tlel premog naložen na vagon. Zaposleni Slovenskih železnic so vagon ločili od ostalih in ga premaknili na ločen tir dostopen za gasilska vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog-Sp. Kašelj so požar pogasili in premog dodatno zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.37 je pri naselju Gorenje Polje, občina Dolenjske Toplice, ob cesti gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Dolenjske Toplice so požar na vozilu pogasili in pomagali vlečni službi. Vozilo je uničeno.

Izpostava Postojna

Ob 13.06 se je na Partizanski cesti v Sežani, kadilo iz motornega dela osebnega vozila. Požar je omejil in izklopil vire električne energije mimoidoči občan. Gasilci ZGRS Sežana so vozilo dokončno pogasili in ohladili ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 19.10 je na avtocesti med Razdrtim in Senožečami, občina Divača, gorelo tovorno vozilo s polpriklopnikom, na katerem so bile naložene bale papirja. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Postojna, Senožeče in Razdrto so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, nudili pomoč avto vleki pri odstranitvi vozila s cestišča ter še dodatno zalivali bale papirja med prekladanjem na drugo tovorno vozilo. V požaru sta bila tovorno vozilo in prikolica uničena.

Izpostava Ptuj

Ob 10.27 je v Novi vasi pri Ptuju gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so požar pogasili, odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 21.29 so v bližini naselja Verd, občina Vrhnika, goreli kompostnik, drevo in drvarnica. Gasilci PGD Verd so požar pogasili.

Ob 22.06 je na Cesti 24 junija v Ljubljani gorel kup odpadnega lesa. Gasilci PGD Črnuče in GB Ljubljana so požar pogasili in prekopali požarišče.

Izpostava Maribor

Ob 2.54 so v Lahovi ulici v Mariboru v podjetju Surovina ponovno zagoreli odpadki. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor, PGD Brezje, Maribor-Pobrežje in Dogoše.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 15.08 je v Letališki ulici v Spodnjih Hočah v občini Hoče – Slivnica, občanu iztekalo kurilno olje iz cisterne. Gasilci JZ GB Maribor so prečrpali okoli 1800 litrov kurilnega olja in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.13 je na Korošči cesti v Slovenj Gradcu na parkirišču iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Slovenj Gradec so madež nevtralizirali in počistili parkirišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 16.14 so pri Cundrovcu, občina Brežice, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije na varni lokaciji uničili deset najdenih ročnih bomb jugoslovanske izdelave.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.15 so v bližini naselja Godovič, občina Idrija, pri delu v gozdu naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta ročno bombo, mase 0,15 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne, odstranila in prepeljala v skladišče.

Ob 10.53 so na območju požarišča v bližini vasi Temnica na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije opravili detekcijo terena in našli 36 kosov različnih ubojnih sredstev, skupne mase 175,08 kg. Nevarne najdbe, ki izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne, so do uničenja prepeljali v skladišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.30 so v gozdu v bližini naselja Podturn v občini Dolenjske Toplice pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije na varni lokaciji uničili najdeno ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 12.02 je pri naselju Trnje, občina Pivka, občan naletel na topovsko granato, kalibra 100 mm, jugoslovanske izdelave iz obdobja do leta 1991. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta nevarno najdbo odstranila in prepeljala v skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.48 so v naselju Jablanica, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 10.31 so na Gradnikovi cesti v Radovljici gasilci PGD Radovljica nudili pomoč  reševalcem NMP Radovljica pri prenosu obolele osebe.

Ob 14.58 so na Vurnikovem trgu v Radovljici osebi ostali ujeli v dvigalu v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Radovljica so s tehničnim posegom rešili osebi in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.46 so na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici gasilci PGD Ivančna Gorica prenesli invalidnega občana iz vozila v stanovanje v četrto nadstropje večstanovanjskega objekta.

Ob 19.05 so v Staretovi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.20 so v Prešernovi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanje in omogočili dostop pristojni službam do obnemogle osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 21.48 so v naselju Koračice, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Koračice s cestišča odstranili podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje je izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

Do vključno sobote se bo nadaljevalo povečini jasno vreme. Jutra bodo po dolinah in kotlinah meglena. V soboto popoldne lahko na severu Slovenije nastane kakšna kratkotrajna ploha. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne od 22 do 26 °C.