Skoči do osrednje vsebine

O upravljanju krajinskega parka Sečoveljske soline

V Krajinskem parku Sečoveljske soline je potekal sestanek o upravljanju krajinskega parka Sečoveljske soline. Sestanek sta vodila pristojna državna sekretarja, mag. Matej Skočir z Ministrstva za naravne vire in prostor in Matevž Čelik z Ministrstva za kulturo.

Sestanek sta vodila pristojna državna sekretarja, mag. Matej Skočir z Ministrstva za naravne vire in prostor in Matevž Čelik z Ministrstva za kulturo, ob prisotnosti predstavnikov upravljavca krajinskega parka, upravljavca Muzeja solinarstva, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota (OE) Piran, Zavoda RS za varstvo narave, OE Piran ter strokovnih sodelavcev obeh ministrstev.

Na sestanku so osvetlili stanje obeh področij ter  se dogovorili o nadaljnjih korakih pri sprejemu Načrta upravljanja Krajinskega parka Sečoveljske soline. Poudarili so pomen medsebojnega sodelovanja in povezovanja obeh področij.  

Sečoveljske soline so posebno območje. Takšne so bile zaradi svoje izjemne lege med kopnim in morjem na izlivni delti reke že tudi pred stoletji, še preden je človek posegel v to območje in ga spremenil v solinska polja. Biotska raznovrstno je na takih območjih vedno izjemna. Zaradi stoletij  prepletanja narave in človeka sta medsebojno preleteni narava - naravne vrednote in biotska raznovrstnost ter kulturna dediščina.