Skoči do osrednje vsebine

Sodelujemo v okviru študijskega obiska regionalne šole za javno upravo

V okviru študijskega obiska regionalne šole za javno upravo (angleško Regional School of Public Administration, ReSPA) smo danes predstavili proces oblikovanja, sprejemanja ter spremljanja strategije Digitalna Slovenija 2030 in Strategije digitalnih javnih storitev 2030.

Mojca Štruc, vodja sektorja za digitalno vključenost na našem ministrstvu, je predstavila strategijo Digitalna Slovenija 2030, ki predstavlja krovni dokument digitalne preobrazbe Republike Slovenije do leta 2030 in določa ključne strateške razvojne usmeritve za prihodnost. Ključni izzivi so opredeljeni na šest prednostnih področij: gigabitna infrastruktura, digitalna preobrazba gospodarstva, digitalne javne storitve, pot v pametno družbo 5.0, kibernetska varnost, digitalne kompetence in vključenost ter z njimi povezane vsebine, kot so podporna okolja in zeleni prehod. Krovni cilj strategije je spodbujanje digitalne preobrazbe Slovenije v vseh segmentih, to so družba, država, lokalna skupnost in gospodarstvo.

V nadaljevanju je Tadej Gabrijel, namestnik generalnega direktorja direktorata za razvoj digitalnih rešitev in podatkovno ekonomijo na našem ministrstvu, predstavil Strategijo digitalnih javnih storitev 2030, ki je v Sloveniji jasno začrtala smer razvoja digitalnih javnih storitev, s postavitvijo ljudi in poslovnih subjektov v središče digitalne preobrazbe. Cilj strategije so digitalne javne storitve, osredotočene na državljane in podjetja, ki le-tem omogočajo integrirano, usklajeno, varno in učinkovito interakcijo z javno upravo.

Študijski obisk poteka v organizaciji Ministrstva za javno upravo, ki med 25. in 27. septembrom 2023 v Sloveniji gosti tujo delegacijo 17 predstavnikov iz medvladne organizacije Regional School of Public Administration (ReSPA). Namen obiska je seznanitev z aktivnostmi v procesih reforme javne uprave, področjem strateškega načrtovanja, procesi odločanja in boljše zakonodaje.

Organizacija ReSPA je medvladna organizacija za krepitev regionalnega sodelovanja, spodbujanje skupnega učenja in podporo razvoju javne uprave na Zahodnem Balkanu. Namen ReSPA je pomagati regionalnim vladam razviti boljšo javno upravo, javne storitve in splošne sisteme upravljanja za njihove državljane in podjetja ter se pripraviti na članstvo v Evropski uniji.

ReSPA deluje prek regionalnih mrež, in sicer na treh ravneh: ministrski ravni, v okviru mreže višjih uradnikov in delovnih skupin strokovnjakov ter višjih praktikov. V okviru organizacije deluje tudi programski odbor, ki ga sestavljajo predstavniki institucij, pristojnih za načrtovanje vladnih politik in procesov usklajevanja evropskih integracij ter štiri regionalne tematske skupine:

  • načrtovanje politik, boljša zakonodajna ureditev in usklajevanje vladnega centra;
  • evropsko povezovanje in pristopna pogajanja (s posebnim poudarkom na vidikih upravljanja);
  • upravljanje in razvoj človeških virov;
  • izvajanje storitev (digitalizacija in upravljanje kakovosti).

Regionalna tematska skupina za razvoj in usklajevanje politik (angleško Policy Development and Coordination - PDC) ponuja regionalno platformo za izmenjavo izkušenj, vzajemno učenje in racionalizacijo programov ter izmenjavo izkušenj z OECD in državami članicami EU. Z delom te skupine bo ReSPA spodbujala in podpirala tudi druge ustrezne forume za dialog o politikah. Člani skupine PDC so visoki uradniki iz različnih struktur vladnega centra. Vanjo je vključenih 17 predstavnikov, ki prihajajo iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije (iz vsake države trije visoki uradniki ter dva člana iz ReSPA), z namenom, da se seznanijo s trenutnim stanjem v Sloveniji in aktivnostmi v procesih reforme javne uprave.

Mojca Štruc za govornico

Mojca Štruc

1 / 2