Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. septembra 2023.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 11.21 so iz Starega Ljubelja v Tržič, občina Tržič, reševalci GRS Tržič prepeljali onemoglo osebo in jo predali reševalcem NMP.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.49 je na Blejski koči, občina Gorje, obolela oseba potrebovala pomoč. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so obolelo osebo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali na Pokljuko, kjer so jo prevzeli svojci.

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Brežice

Ob 17.47 sta v naselju Orešje nad Sevnico, občina Sevnica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, počistili cestišče in pomagali avtovleki pri odstranitvi vozil. Eno poškodovano osebo so iznesli iz vozila, ji nudili prvo pomoč, reševalci NMP Sevnica pa so jo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 15.25 sta v Medlogu v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili cestišče ter nudili pomoč drugim službam. Reševalci NMP Celje so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.38 sta v križišču Karantanske in Ljubljanske ceste v Domžalah trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in oskrbeli lažje poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Domžale. Posredovali so tudi gasilci PGD Domžale-mesto, ki so nudili pomoč pri usmerjanju prometa.

Ob 22.27 sta na regionalni cesti Moste–Vodice v občini Komenda pri industrijski coni trčili osebni vozili. Gasilci PGD Moste in Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.59 je na cesti Staro Selo–Robič, občina Kobarid, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Kobarid so s tehničnim posegom vozilo postavili na cestišče. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 7.40 sta na hitri cesti pred izvozom Vogrsko v smeri Ajdovščine, občina Renče-Vogrsko, trčila osebno in kombinirano vozilo. Poškodovanih ni bilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.20 sta v Dolnji Lokvici, občina Metlika, trčili osebni vozili, pri tem pa se je eno prevrnilo na streho. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali prevrnjeno vozilo, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Reševalci NMP Metlika so na kraju oskrbeli eno osebo in jo prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 14.11 sta na cesti Šentjernej–Novo mesto pri naselju Dolenje Mokro Polje, občina Šentjernej, trčili vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pomagali poškodovanim in reševalcem pri oskrbi ponesrečencev ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Vozilo, ki se je prevrnilo na streho so gasilci postavili na kolesa in vlečni službi pomagali pri nalaganju vozil. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.58 sta na Prevaljah trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne pri oskrbi poškodovanca in očistili cestišče. Poškodovanega motorista so reševalci prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 3.25 sta v bližini Štrekljeve ulice v Mariboru goreli vrtni hiši. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - Pobrežje so požar pogasili in požarišče prekopali.

Ob 20.29 je v Cankarjevi ulici v Mariboru gorelo v stanovanju v četrtem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so požar, ki je stanovanje in opremo poškodoval, pogasili. Eno osebo, ki se je nadihala dima in so reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 0.55 je na Cesti proletarskih brigad v Mariboru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

Ob 1.46 je v Karantanski ulici v Mariboru zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.26 je v Bartlovi ulici v Šmartnem pri Litiji ob stanovanjski hiši gorela posoda s pogonskim gorivom. Požar je omejil lastnik, gasilci PGD Šmartno pri Litiji pa so ga pogasili. Ogenj je osmodil fasado hiše.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.22 je v naselju Cankova v istoimenski občini gorelo strnišče na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Cankova.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.48 je v naselju Belo v občini Šmarje pri Jelšah prišlo do izliva kurilnega olja v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, prečrpali kurilno olje ter očistili prostor.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.51 so na območju naselja Temnica na Vrtovki, občina Miren - Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske, Zahodnoštajerske in Gorenjske ter Ljubljanske regije pri detekciji terena našli 34 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 159,04 kg, italijanske in avtro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe so odstranili in odpeljali v skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.19 so v naselju Stare Slemene v občini Slovenske Konjice gasilci PGD Žiče nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice pri oskrbi obolele osebe.

Ob 12.37 so v Gornjem Gradu gasilci PGD Gornji Grad zavarovali mesto pristanka helikopterja SV in pomagali pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Ob 14.49 je v Šarhovi ulici v Žalcu zaradi počene vodovodne cevi zalilo objekt. Gasilci PGD Žalec so vodo prečrpali in posesali objekt.

Izpostava Kranj

Ob 4.11 je v ulici Gorenjskega odreda v Kranju zaradi počene cevi voda poplavila stanovanje. Gasilci GARS Kranj so zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.47 so na Jemčevi cesti v Trzinu gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Domžale omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.46 so na pristajališče za jadralne padalce pri Lijaku v Šmihelu, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pritrdili del pločevinaste kritine na objektu pristajališča, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Postojna

Ob 14.08 so v Zelenem Biseru v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz petega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 13.01 so na Ciril Metodovem drevoredu na Ptuju gasilci PGD Ptuj nasedlo vozilo postavili nazaj na cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.42 so na Opekarni v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili otroka iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje je izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

Do vključno torka se bo nadaljevalo povečini jasno vreme. Jutra bodo po dolinah in kotlinah meglena. V soboto dopoldne lahko na severovzhodu Slovenije nastane kakšna kratkotrajna ploha. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne od 22 do 26 °C.