Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. septembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.13 sta na pobočju Predela v občini Bovec s planinske poti zašla tuja pohodnika in omagala. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske onemogla pohodnika pripeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.21 sta na regionalni cesti Arja vas–Velenje pred odcepom za Lipje, občina Velenje, v naletu trčili osebni vozili.  Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili reševalcem NMP pomoč pri oskrbi in prenosu treh poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 7.28 sta v naselju Hrušica, občina Jesenice, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče ter nudili pomoč pri nalaganju vozil na vozilo vlečne službe. Reševalci NMP Jesenice so oskrbeli dve poškodovani osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.16 je na regionalni cesti v bližini naselja Ortnek v občini Ribnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča, se prevrnilo na bok in obstalo ob potoku. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz potoka dvignili vozilo in ga postavili na cestišče, odklopili akumulator ter preventivno namestili pivnike v potok.

Izpostava Maribor

Ob 14.53 sta na Ptujski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovano osebo.

Ob 15.52 sta na Dupleški ulici v Dogošah v občini Maribor trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so štiri poškodovane osebe prepeljali v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.15 je v Tumovi ulici v Celju zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so zavarovali območje, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 se je v Polju v Ljubljani kadilo iz praznega stanovanja v večstanovanjski stavbi. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, pečico izklopili iz napajanja in odstranili zažgano hrano ter pregledali prostor s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 17.00 so na Vojkovi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna pogasili manjši požar v kuhinji, kjer so goreli papirnati odpadki v kartonasti škatli. Stanovanje so prezračili in ga pregledali s termovizijsko kamero. Večja škoda ni nastala.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 13.32 sta v Bertokih, občina Koper, zagorela bivalna prikolica in parkirano kombinirano vozilo. Pred prihodom gasilcev je prišlo do eksplozije plinske jeklenke. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi – Čežarji so požar omejili in pogasili ter dve plinski jeklenki odstranili iz požarišča. Ogenj je poškodoval bližnji drog električne napeljave.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 6.12 je v Vrbini, občina Krško, gorel odpadni les na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 12.12 je v Grogovi ulici v Naklem iz delovnega stroja iztekalo hidravlično olje. Gasilci GARS Kranj so nevtralizirali razlito olje in očistili dvorišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.57 je na Cesti talcev v Logatcu prišlo do izlitja okoli 30 litrov dizelskega goriva. Gasilci PGD Dolnji Logatec so nevtralizirali razlito gorivo na površini 30 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.07 so na pobočju Renškega vrha, občina Miren – Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske regije pri detekciji terena našli 21 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 80,4 kg. Nevarne najdbe italijanske in avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne so odstranili in do uničenja uskladiščili.

Ob 13.16 so Pod Škabrijelom v Kromberku, občina Nova Gorica, delavci pri gradbenih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila topovsko granato kalibra 80 mm, mase 6,8 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.17 so na Savinjskem nabrežju v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom dvignili nasedlo osebno vozilo in ga prestavili nazaj na cestišče.

Izpostava Koper

Ob 13.59 so na Vojkovem nabrežju v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 8.07 so na Kebetovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj odstranili vejo, ki je nevarno visela nad šolsko potjo.

Ob 12.09 so na Prešernovi cesti na Bledu gasilci PGD Bled s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Bled omogočili vstop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.57 je v Mokrški ulici v Ljubljani v stanovanju počila vodovodna cev. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni vodovodni ventil ter posesali izteklo vodo.

Ob 11.59 so v ulici Mačkovci v Domžalah gasilci CZR Domžale pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.51 so v Žabji ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v osebno vozilo, v katerem je bil 17 mesečni otrok in ga predali mami.

Izpostava Maribor

Ob 10.47 so v Matičkovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata v enostanovanjski objekt in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.11 so Na produ na Prevaljah pri gradbenih delih poškodovali vodovod. Gasilci PGD Prevalje so izteklo vodo izčrpali iz gradbene jame.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.20 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili dve osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno meteorološko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek bo pretežno jasno. V soboto zjutraj in dopoldne bo sprva nekaj več oblačnosti, lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha, popoldne bo sončno. Do vključno torka se bo nato nadaljevalo povečini jasno vreme. V torek bo zapihal jugozahodni veter. Jutra bodo po dolinah in kotlinah meglena. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne okoli 25 °C. V sredo pričakujemo prehod vremenske fronte s padavinami. Ohladilo se bo. Nato spet kaže na bolj suho vreme.