Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. septembra 2023.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 13.47 se je v predoru Markovec, občina Koper, osebno vozilo zaletelo v odstavno nišo predora. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v SB Izola.

Ob 16.06 sta v ulici Polje v Izoli trčili osebni vozili. Gasilci GB Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči je bila ena oseba lažje poškodovana.

Izpostava Kranj

Ob 14.54 sta v naselju Tenetiše, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Kranj, usmerjali promet, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.28 so na štajerski avtocesti med Blagovico in tunelom Podmilj v smeri Maribora, občina Lukovica, trčili dve osebni in tovorno vozilo. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na enem vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 21.36 sta na Tržaški cesti na Vrhniki trčila osebno vozilo in skuter. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanega voznika skuterja so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Maribor

Ob 9.57 se je v naselju Brezje pri Poljčanah, občina Poljčane, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznico iz vozila, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator in postavili vozilo nazaj na kolesa. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so poškodovanko prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.16 je v Podnanosu, občina Vipava, padel motorist in se poškodoval. Gasilci GRC Ajdovščina so nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina, zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Motorista so prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 16.45 sta na Goriški cesti v Kobaridu trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGD Kobarid so nudili pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP Tolmin, zavarovali kraj dogodka in pomagali policiji. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli reševalci na kraju dogodka.

Izpostava Postojna

Ob 17.00 sta na avtocesti med Razdrtim in Postojno, občina Postojna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali mesto nesreče in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Postojna so poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.40 je v naselju Sveti Jurij, občina Rogašovci, gorelo v kuhinji stanovanja v stanovanjskem bloku. Požar, ki je uničil večji del stanovanjske opreme, so pogasili gasilci PGD Rogašovci, Večeslavci in Sveti Jurij.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.44 je v naselju Grabrovec, občina Metlika, gorel pomožni leseni objekt velikosti 6 x 3 metre. Gasilci PGD Metlika in Grabrovec so pogasili požar in preprečili, da bi se požar razširil na stanovanjsko hišo. Objekt je pogorel v celoti, poškodovan pa je tudi telekomunikacijski vodnik.

Izpostava Postojna

Ob 12.24 so v naselju Grobišče, občina Postojna, gasilci PGD Postojna pogasili dimniški požar na baraki, ki se je razširil na ostrešje. PGD Slavina so bili po aktivaciji preklicani.

Izpostava Ptuj

Ob 8.56 so v naselju Krčevina pri Vurberku, občina Ptuj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grajena in Ptuj so zaprli dovod zraka na peči, pregledali prostore s termovizijsko kamero ter odsvetovali lastniku kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.19 je na Maistrovi ulici v Celju gorelo drevo. Gasilci PGE Celje so goreče drevo pogasili in preventivno pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 22.16 so v Ulici Ruške čete v Rušah gasilci PGD Ruše pogasili manjši požar komunalnega zabojnika za papir.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.46 je v Vojkovi ulici v Idriji zagorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Idrija so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 7.46 so v Vinski Gori, občina Velenje, gasilci PGE Velenje zaradi iztekanja nevarne snovi zavarovali dva dvestolitrska soda. Sanacijo zemljišča bo opravil lastnik, za odvoz sodov pa bo poskrbelo pristojno podjetje.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.44 so na ljubljanski obvoznici na počivališču Barje iz enega izmed parkiranih tovornih vozil neznanci odtujili gorivo, pri čemer je prišlo do razlitja po površini okoli 70 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in delavec DARSA so izteklo gorivo nevtralizirali.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.01 je v naselju Dolenji Novaki, občina Cerkno, v bližini potoka občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno ročno bombo mase 0,52 kilogramov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.14 so v Lokovici, občina Šoštanj, gasilci PGD Lokovica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 10.45 so v ulici Pod Šijo v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, gasilci PGD Bistrica pri Tržiču s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je padla obolela oseba in reševalcem NMP Tržič nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Ob 16.17 so na Trgu Prešernove brigade v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 6.42 so v Strossmayerjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 14.03 so na Razvanjski cesti v Razvanju, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odstranili odlomljeno vejo, ki je ogrožala otroke na otroškem igrišču vrtca.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.28 so na Legnu, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Legen pomagali reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V soboto dopoldne bo prehodno nekaj več oblačnosti, lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha, popoldne bo sončno. Količina padavin bo zanemarljiva.

Do vključno torka se bo nato nadaljevalo povečini jasno vreme. V torek bo zapihal jugozahodni veter. Jutra bodo po dolinah in kotlinah meglena. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne okoli 25 °C. V sredo pričakujemo prehod vremenske fronte z nekaj padavinami. Nato od četrtka do konca tedna spet kaže na suho vreme.