Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. septembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 12.40 se je na poti z Mrzle Gore na Okrešelj v občini Solčava pri sestopu poškodovala planinka. Gorski reševalci GRS Celje in dežurna ekipa GRS Brnik so s helikopterjem SV poškodovanko prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 11.07 je v gozdu pri Planini Dolžanka, občina Tržič, planinka zaradi pika ose utrpela anafilaktični šok. Posredovali so dežurna ekipa NMP Tržič, gorski reševalci postaje GRS Tržič in helikopter SV z ekipo GRS Brnik. Obolelo so odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.40 se je pod Rigljico v plezalni smeri Živela klasika v Rušici, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodovala alpinistka. Poškodovanko je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS Brnik ter jo s helikopterjem SV prepeljala v SB Jesenice. Aktivirani gorski reševalci GRS Kranjska Gora so vzporedno začeli s klasičnim reševanjem, v kolikor zaradi vremenskih razmer ne bi uspelo reševanje s helikopterjem.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.49 je na poti v Repov kot, pod Kamniškim sedlom, gorski reševalec GRS Ljubljana v gozdu naletel na premraženo in zmedeno planinko. Pospremil jo je do Jermance, kjer sta jo prevzela gorska reševalca GRS Kamnik in jo prepeljala v ZD Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.36 se je pod vrhom Kraj sten, občina Bovec, poškodovala planinka. Gorski reševalci GRS Bovec so s pomočjo helikopterja SV z dežurno ekipo GRS Brnik poškodovanko odpeljali v SB Jesenice.

Ob 16.07 se je v steni Jerebice, občina Bovec, pri plezanju poškodoval plezalec. Do poškodovanca je helikopter SV prepeljal gorske reševalce GRS Bovec, ki so ga na kraju oskrbeli in zaradi zahtevnosti reševanja prenočili v steni. Reševanje se bo nadaljevalo v nedeljo zjutraj.

  

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.45 se je na reki Soči v Kobaridu prevrnila kajakašica. Pomoč pri izhodu iz nedostopnega mesta struge so ji nudili gasilci PGD Kobarid in gorski reševalci GRS Tolmin. 

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 9.58 se je v Rožarju, občina Koper, krajan prevrnil z motokultivatorjem. Poškodovanca so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v SB Izola. Gasilci JZ GB Koper so delovni stroj postavili na kolesa.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 18.32 sta na poti na Vršič, občina Kranjska Gora, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci GARS Jesenice in PGD Kranjska so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Jesenice poškodovani osebi nudili prvo pomoč, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.33 se je pri naselju Markovo, občina Kamnik, na travniku prevrnil traktor. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom izpod traktorja izvlekli voznika, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in postavili traktor nazaj na kolesa. Reševalci NMP Kamnik so voznika oskrbeli na kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.35 sta v Erjavčevi ulici v Novi Gorici trčila osebno vozilo in kolo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in reševalcem NMP Nova Gorica nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.53 sta na avtocesti Ljubljana—Obrežje v predoru Leščevje, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč drugim enotam. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 4.05 je med naseljem Lokev in mejnim prehodom Lipica v občini Sežana kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovanim osebam in pomagali policistom. Tri poškodovane osebe so reševalci prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.40 sta v Gornjem Doliču na cesti Mislinja–Velenje, občina Mislinja, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili vozili s cestišča, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter pomagali drugim enotam. Dve poškodovani osebi so reševalci ZRCK oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec. 

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.22 je na Litostrojski cesti v Ljubljani v proizvodnih prostorih industrijskega obrata gorela električna napeljava. Požar so z ročnim gasilnim aparatom pričeli gasiti zaposleni, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška, ki so objekt tudi prezračili in preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 1.09 so v Matičkovi ulici v Mariboru v podjetju Avto Jarc gorela dva kombinirana vozila, eno osebno in manjše tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor. 

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.50 je v romskem naselju Smrekec, občina Grosuplje, gorel kup smeti na površini štirih kvadratnih metrov. Gasilci PGD Grosuplje so požar pogasili in okolico dodatno zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 3.45 je v Špelini ulici v Mariboru ponovno zagorelo v podjetju Surovina. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Brezje in PGD Dogoše so pogasili požar, prekopali odpadke in jih odpeljali na drugo stran deponije.

Izpostava Postojna

Ob 11.27 je v naselju Povir, občina Sežana, pri športnem igrišču ob zidu gorela suha trava. Gasilci PGD Povir so pogasili požar na površini okrog dveh kvadratnih metrov.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 22.49 je v bližini ulice Izolska vrata v Kopru zagorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.26 sta na Savski cesti v Ljubljani pod nadstreškom gorela dva komunalna zabojnika za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili ter preventivno pregledali nadstrešek.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 18.02 je na Žlogarjevi ulici v Slovenski Bistrici iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, po parkirišču in v dolžini okoli 600 metrov cestišča nevtralizirali izteklo gorivo.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.21 so v Kasazah, občina Žalec, gasilci PGD Kasaze-Liboje pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz gozda.

Izpostava Koper

Ob 12.14 so v naselju Sveti Peter, občina Piran, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata sobe ter omogočili reševalcem NMP dostop do neodzivne osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.34 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem NMP in policiji do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 23.16 so v Ulici Jožeta Godca v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.21 je v naselju Poljubinj v občini Tolmin krajanu med saniranjem strešne kritine na stanovanjskem objektu postalo slabo. Gasilci PGD Tolmin so ga prenesli z objekta in predali reševalcem NMP Tolmin.

Ob 17.10 so v Cankarjevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom rešili tri osebe iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Postojna

Ob 21.55 je pri naselju Landol, občina Postojna, na gozdni poti obstalo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Šmihel-Landol so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cesto.

Izpostava Ptuj

Ob 10.58 si je v Gruškovcu, občina Cirkulane, občanka v vinogradu zlomila nogo. Gasilci PGD Cirkulane so poškodovanki nudili prvo pomoč ter pomagali reševalcem NMP pri prenosu do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V nedeljo bo pretežno jasno. Predvsem dopoldne bo po nekaterih nižinah in kotlinah še megleno, predvsem na vzhodu pa bo še nekaj povečane oblačnosti. Dnevne temperature bodo okoli 23 °C.

Do vključno torka bo pretežno jasno vreme z meglenimi jutri. Jutranje temperature bodo okoli 10, dnevne okoli 25 °C. V torek bo zapihal jugozahodnik.

V noči na sredo nas bo dosegla hladna fronta. Pooblačilo se bo. Predvsem v severni polovici Slovenije lahko rahlo dežuje. Padlo bo okoli 10 mm padavin, a so napovedi glede količine padavin še negotove. Nekoliko se bo ohladilo.

Od četrtka dalje pričakujemo spet stabilno obdobje z meglenimi jutri po nižinah in sončnimi popoldnevi. Dnevne temperature bodo okoli 20 °C.