Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1.oktobra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.00 je na planini Viševnik, občina Bohinj, obolela oseba potrebovala zdravniško pomoč. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa HNMP Brnik so obolelo osebo na kraju oskrbeli, nato pa s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.21 se je nad planino Pungrat, občina Tržič, pri padcu poškodovala planinka. Reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano planinko na kraju dogodka oskrbeli, nato pa s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.09 se je pri sestopu z Ratitovca, občina Železniki, poškodoval planinec. Reševalci GRS Škofja Loka in dežurna ekipa GRS Brnik so planinca na kraju dogodka oskrbeli in s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.41 je v koči na Kredarici, občina Kranjska Gora, obolela oseba potrebovala zdravstveno pomoč. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa HNMP Brnik so osebo na kraju dogodka oskrbeli, ter jo s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

Ob 13.53 se je pod Ojstrico, občina Bled, med hojo poškodovala pohodnica. Reševalci GRS Radovljica so poškodovanko oskrbeli na kraju dogodka in jo prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Bled.

Ob 14.20 je na Križni Gori, občina Škofja Loka, obolela oseba potrebovala zdravniško pomoč. Reševalci GRS Škofja Loka so obolelo osebo na kraju oskrbeli in prepeljali do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.09 sta v steni pod Gabrsko pečjo na Veliki planini obtičala tuja planinca. Reševalci GRS Kamnik so ju rešili z vrvno tehniko in ju nepoškodovana pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.20 je helikopter SV z dežurno ekipo GRS Brnik ponovno poletel na območje Jerebice, občina Bovec, kjer se je v soboto pri plezanju v steni poškodoval planinec in so ga reševalci GRS Bovec na klasičen način tekom noči spustili na dostopno mesto, od koder ga je helikopter zjutraj prepeljal v SB Jesenice.

Ob 16.51 se je na plezališču v Lutnih skalah, občina Cerkno, pri padcu poškodoval plezalec. Reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS Brnik so ponesrečenca oskrbeli in s helikopterjem SV odpeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.55 se je na poti na Polhograjsko Grmado, občina Dobrova-Polhov Gradec, poškodovala pohodnica. Reševalci GRS Ljubljana so jo oskrbeli in prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP.

Ob 17.29 se je pod Martinovim vrhom, občina Loški Potok, na gozdni poti prevrnil štirikolesnik. Gasilci PGD Hrib-Loški Potok so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Ribnica. Ti so ga oskrbeli in prepeljali do kraja pristanka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP na krovu, s katerim je bil nato prepeljan v UKC Ljubljana. Gasilci so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 2.28 je na Topliški cesti v Brežicah osebno vozilo zapeljalo s cestišča na travnik. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in osvetljevali kraj dogodka. Reševalci NMP Brežice so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 21.56 se je na cesti v Srednji Dobravi, občina Radovljica, pri padcu z motociklom poškodoval motorist. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.49 je pred Renkami na cesti Litija–Zagorje v občini Litija osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 20.30 je na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko, občina Logatec, v smeri Ljubljane padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Logatec pri oskrbi poškodovanca. Slednji so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.16 je na cesti Trenta–Vršič, občina Bovec, motorno kolo zapeljalo s cestišča in obstalo na pobočju pod cesto. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani motoristki do prihoda reševalcev NMP ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Motoristko so reševalci NMP Tolmin prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.53 je v Poljanah pri Žužemberku, občina Žužemberk, motorist trčil v osebni vozili. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, poškodovanemu motoristu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP, na motornem kolesu odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanega motorista so reševalci prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 0.44 je na cesti med Uncem in Rakekom, občina Cerknica, osebno vozilo trčilo v obcestni križ. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.46 sta pri naselju Rakek, občina Cerknica, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica. Voznico osebnega vozila in voznika motornega kolesa so odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.31 sta na Koroški cesti na Muti trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. Huje poškodovana motorista so reševalci prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.14 so v Idrijskih Krnicah, občina Idrija, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Spodnja Idrija so požar so pogasili, opravili pregled s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.41 je v naselju Zgornji Tuhinj, občina Kamnik, na parkirišču pri pokopališču zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Kamnik in Zgornji Tuhinj so požar v motornem delu vozila pogasili in ga pregledali s termovizijsko kamero. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 22.55 se je v Šalari v Kopru kadilo v naravi. Gasilci JZ GB Koper so na kraju ugotovili, da gori kup zelenega reza in požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 0.51 sta v ulici Šalek v Velenju gorela zabojnika za smeti. Gasilci PGD Velenje so pogasili požar in pregledali okolico požarišča s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 21.10 je v naselju Brode, občina Škofja Loka, zagorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Škofja Loka so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 11.57 so v Veselovi ulici v Ljubljani stanovalci večstanovanjske hiše v kletnih prostorih zaznali vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so na kraju dogodka izmerili koncentracije z detektorjem in prezračili prostore. Pri meritvi prisotnosti plina niso zaznali.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 17.59 je občanka v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici zaznala vonj po gorivu v potoku Bistrica. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so nevtralizirali razlito gorivo v vodotoku v dolžini okoli 100 metrov in na gladino potoka preventivno namestili pivnike.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.37 so v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto in Klek nevtralizirali iz vozila izteklo nafto po cestišču v dolžini treh kilometrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.57 so ribiči v strugi reke Soče v Labrci pri Tolminu, občina Tolmin, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta ročno bombo mase 0,52 kg, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.24 so v Vešeniku, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Slovenske Konjice nudili pomoč pri izvleku osebnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 2.17 se je v Vodopivčevi ulici v Kranju pri padcu v stanovanju poškodovala oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop do poškodovane osebe reševalcem NMP Kranj.

Ob 3.44 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah iz stanovanja iztekala voda. Gasilci GARS Jesenice so zaprli ventil in posesali vodo iz stanovanja.

Ob 5.56 se je v Cankarjevi ulici v Radovljici pri padcu v stanovanju poškodovala oseba. Gasilci PGD Radovljica so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in tako omogočili reševalcem NMP Radovljica dostop do poškodovane osebe.

Ob 19.20 so v naselju Čadovlje pri Tržiču, občina Tržič, gasilci PGD Tržič nudili pomoč policistom PU Kranj in drugim službam po prometni nesreči.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.45 so v Stični, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Stična ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri je oseba padla in se ni mogla pobrati. Osebo so dvignili na posteljo in jo prepustili v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 20.02 so v Prekmurski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor v prisotnosti policije preko lestve vstopili v stanovanje v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe, kjer se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 16.22 so v Stopercah, občina Majšperk, gasilci PGD Stoperce s strehe odstranili strešnike, ki so ogrožali mimoidoče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo jasno z jutranjo meglo po nekaterih kotlinah in nižinah. Toplo bo.

Tudi v torek bo pretežno jasno z meglenim jutrom. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodnik.

Do srede zjutraj se bo pooblačilo. V sredo bo oblačno, občasno bo deževalo, lahko tudi zagrmi. Dežja bo nekje od 5 do 10 mmm, krajevno lahko do okoli 20 mm. Do večera bo dež ponehal.

V četrtek bo sončno z meglenim jutrom.