Skoči do osrednje vsebine

"Plečnikova Ljubljana" na Tednu arhitekture in dizajna na Finskem

V okviru Tedna arhitekture in dizajna (TAD Week), ki poteka od 29. septembra do 6. oktobra 2023 v mestu Tampere na Finskem, je skozi razstavo "Plečnikova Ljubljana" predstavljen tudi del življenjskega opusa velikega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Na povabilo organizatorjev dogodka, Združenja arhitektov in oblikovalcev Tampere, je TAD Week svečano odprl veleposlanik Mihael Zupančič.

Veleposlanik je v svojem nagovoru poudaril povezovalno vlogo kulture in kulturne dediščine v Evropi ter izpostavil enkratno evropsko arhitekturo in oblikovanje, ki si ju delita tudi Finska in Slovenija, zahvaljujoč se dvema velikima mojstroma arhitekture, Alvarju Aaltu in Jožetu Plečniku.

Teden arhitekture in dizajna je tradicionalni dogodek, ki se odvija že od leta 2008 in je postal eden največjih dogodkov te vrste na Finskem. Letošnja tema dogodka, "Upanje," poudarja pomembnost arhitekture in oblikovanja pri gradnji trajnostnih okolij ter obnovi območij, prizadetih zaradi vojne in naravnih nesreč. Arhitektura in oblikovanje igrata ključno vlogo pri ustvarjanju kohezije in varnosti v današnjem svetu.

Otvoritveni dogodek je privabil več kot 200 gostov, med njimi tudi Slovence, ki živijo na Finskem. Dogodka se je udeležila tudi slovenska častna konzulka Andreja Valtanen. Kustosinja razstave, Natalija Lapajne, je v svojem govoru podrobneje predstavila razstavo in delo Jožeta Plečnika. Pred samo otvoritvijo je večjo skupino študentov arhitekture in dizajna na čelu s profesorjem Ollijem Paavom Koponemnom, popeljala po razstavi z zanimivim predavanjem. Vodeni ogled razstave za širšo javnost je bil organiziran dan po otvoritvi dogodka.

Razstava "Plečnikova Ljubljana" je odlično sprejeta v okolju, ki je tudi samo primer urbanega ohranjanja kulturne dediščine. Strokovna in širša javnost je pokazala izjemno znanje in zanimanje za delo Jožeta Plečnika.

Veleposlanik stoji pred mikrofonom na desni strani fotografije in nagovarja množico na levi strani

Veleposlanik Mihael Zupančič ob otvoritvi

1 / 2