Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2.oktobra 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.13 se je na cesti na Mangartsko sedlo, občina Bovec, pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci PGD Bovec so nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin, zavarovali kraj dogodka in usmerjali promet. Helikopter SV je v spremstvu dežurne ekipe HNMP poškodovano osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 14.42 se je na Novem trgu v Kamniku v podjetju poškodoval delavec. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 16.09 se je v naselju Golo v občini Ig pri delu prevrnil bager in poškodoval strojnika. Gasilci GB Ljubljana, PGD Ig in Golo so zavarovali kraj dogodka, imobilizirali poškodovanca ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.23 je v naselju Kuzma v istoimenski občini v gozdu traktor stisnil osebo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota. Oseba je preminula.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.10 so na Koroški cesti, občina Ravne na Koroškem, gasilci KGZ Ravne na Koroškem nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.52 je na avtocesti za izvozom Celje–vzhod v smeri Maribora kombinirano vozilo s prikolico trčilo v cestno ograjo in se prevrnilo na bok. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP, s tehničnim posegom odstranili cestno ograjo in odklopili akumulatorje. Reševalci so poškodovanca prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 14.16 so na regionalni cesti Tržič–Podljubelj, pri naselju Ravne, občina Tržič, trčila tri osebna vozila. Gasilci GARS Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču in Tržič so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb v reševalni vozili, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Tri poškodovane osebe so oskrbeli reševalci NMP Tržič.

Ob 16.35 so v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, trčila tri osebna vozila. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, poškodovani osebi nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter usmerjali promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.05 so na avtocesti Trojane–Blagovica, občina Lukovica, trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 9.58 sta na gorenjski avtocesti, med počivališčem Povodje in izvozom Vodice, občina Vodice, trčila osebno in tovorno vozilo. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je bila voznica osebnega vozila že izven vozila in v oskrbi reševalca-motorista NMP. Voznik tovornega vozila ni bil poškodovan. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.00 so na štajerski avtocesti med Lukovico in Blagovico, občina Lukovica, trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Domžale in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Tri osebe so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.37 sta na Ljubljanski cesti v Grosuplju trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi, imobilizaciji in prenosu poškodovanega kolesarja v reševalno vozilo, usmerjali promet ter očistili cestišče. Reševalci NMP Grosuplje so poškodovanca oskrbeli.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.05 sta v Prvomajski ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, trčila osebno vozilo in kolesarka. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in poškodovano kolesarko oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica. Slednji so jo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 9.13 so v Tovarniški ulici v Krškem gasilci PGE Krško v podjetju Vipap pogasili elektro motor na lesnoobdelovalnem stroju in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.25 je ob Zaloški cesti v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa velikosti okoli 4 x 4 metre. Gasilci PGD Zalog-Spodnji Kašelj in GB Ljubljana so požar pogasili in požarišče prekopali. Lopa je uničena.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.32 je v ulici Plese v Murski Soboti gorelo v kuhinji poslovnega objekta. Gasilci PGD Murska Sobota so pogasili požar in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.35 je na Skalniški cesti v Solkanu, občina Nova Gorica, zagorela izolacija pod kabino tovornjaka. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 6.29 se je v Divači na železniški postaji kadilo iz tovornih vagonov za prevoz premoga. Gasilci PGD Divača, Senožeče in ZGRS Sežana so požar v štirih vagonih pogasili, požarišče dodatno zalili z vodo in kompozicijo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.34 je v bližini naselja Trnava gorela travnata površina ob avtocesti. Gasilci PGD Trnava, Braslovče ter Gomilsko so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 2.20 sta na Cankarjevi cesti v Velenju zagorela komunalna zabojnika za odpadni papir. Gasilci PGE Velenje so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.31 sta v Sinji Gorici, občina Vrhnika, nasproti stanovanjskega objekta gorela komunalna zabojnika. Gasilci PGD Sinja Gorica so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.53 je v ulici Šmihel v Novem mestu gorela vsebina plastičnega zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu. Zabojnik je uničen.

 

Eksplozije

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.02 je v Jurkovičevi ulici v Gornji Radgoni eksplodirala in zagorela baterija na vrtni kosilnici. Gasilci PGD Gornja Radgona so pogasili manjši požar.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 10.55 je pri sotočju reke Save in Krke na območju Krške vasi, občina Brežice, krajan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Ljubljansko - Gorenjske regije so pet topovskih granat, kalibra 47mm italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne, odstranili in uničili na varnem kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.37 sta v gozdu Panovec v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 65 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 10.58 so v Izoli v izolski marini gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz plovila do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 10.40 so na Trgu svobode v Tržiču gasilci PGD Tržič odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Tržič do obolele osebe. Gasilci so tudi nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 13.46 se je v Goriški ulici v Mariboru v zaklenjenem stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s pomočjo avtolestve vstopili v stanovanje, odklenili vrata ter tako omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.01 so v naselju Nunska Graba, občina Ljutomer, gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili dostop reševalcem NMP Ljutomer do obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.12 je bil na Zupančičevem sprehajališču v Novem mestu v osebnem vozilu zaklenjen otrok. Gasilca GRC Novo mesto sta s tehničnim posegom odprla vrata vozila.

Ob 15.32 je v ulici Stara cesta v Straži osebno vozilo nasedlo na opornem zidu. Gasilci PGD Vavta vas so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali in s tehničnim posegom dvignili ter postavili na cesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.38 so na Trgu v Prevaljah gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem do onemogle osebe.

Ob 13.39 so v Maistrovi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Nudili so pomoč pri oskrbi in prenosu osebe reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem, ki so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

V torek bo pretežno jasno, zjutraj in del dopoldneva bo po nekaterih nižinah megla. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo do 26 °C.

V sredo bo oblačno. Zapihal bo severni in vzhodni veter. Pojavljale se bodo občasne krajevne padavine, ki bodo najbolj verjetne v hribovitih krajih na meji z Avstrijo.

Ocenjena količina padavin od jutri zjutraj do jutri zvečer je od 10 do 20, predvsem na Gorenjskem krajevno lahko do 40 mm. V četrtek, petek, soboto in nedeljo bo suho in povečini sončno, le v petek bo oblačnosti več.

Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Jutranje temperature bodo okoli 10, popoldanske pa okoli 20 °C, za vikend pa še kakšno stopinjo ali dve topleje.