Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. oktobra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.45 so na nedostopnem terenu na razgledni točki nad Srednjo vasjo v Bohinju gorski reševalci GRS Bohinj z vrvno tehniko spustili nepoškodovano osebo do potoka Ribnice in jo pospremili do vasi.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 12.50 je na območju Slavine in Sajevč, občina Postojna, stekla iskalna akcija za pogrešano osebo. Pri iskanju so sodelovali gasilci PGD Slavina, Studenec in Hruševje, vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije enoti Ljubljana 1 in Obala ter Zvezi vodnikov reševalnih psov Slovenije enoti Notranjska in Obalna. Sodelovala je tudi enota za pregled terena z brezpilotnim letalnikom. Pogrešano osebo so našli mrtvo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.40 sta v naselju Lahovče, občina Cerklje na Gorenjskem, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 7.23 sta na cesti Lesce–Bled, občina Radovljica, trčila osebno vozilo in tovornjak. Gasilci GARS Jesenice in PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Bled pri oskrbi ene poškodovane osebe.

Ob 14.15 sta na cesti Zgornja Bela–Bašelj, občina Preddvor, trčili osebni vozili, pri tem je eno vozilo zapeljalo po pobočju. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, izvlekli vozilo na cestišče ter odklopili akumulatorja. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Ob 14.22 sta na Kolodvorski cesti v Kranju, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.24 sta pri počivališču Lom v smeri Kopra, občina Logatec, trčila osebno in tovorno vozilo. Osebno vozilo se je po trku pričelo prevračati in se po okoli 230 metrih ustavilo na strehi na prehitevalnem pasu. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Cerknica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Logatec pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Ob 10.04 je na cesti Moste–Vodice, občina Komenda, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Moste in Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Kamnik prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.23 je na Kajuhovi poti v Kamniku motorno kolo trčilo v pešca. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci so poškodovano osebo odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.54 je na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Hrast pri Jugorju, občina Metlika, prišlo do naleta dveh osebnih in enega kombiniranega vozila. Reševalci NMP Metlika so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli na kraju in jo odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.28 je v Ljubiji, občina Mozirje, zagorela žagovina v lesni delavnici. Gasilci PGD Mozirje so žagovino razgrnili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.01 je v Orehovljah, občina Miren Kostanjevica, gorela streha industrijskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, PGD Kostanjevica in Šempeter so pogasili požar, odstranili zgorelo kritino, prezračili prostore in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.58 je v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, zaradi pregretja dimnika zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Ogenj se je razširil na bivalni del in ostrešje, ki je bilo v požaru uničeno. Gasilci PGD Črnomelj, Dobliče in Dragatuš so pogasili požar, pregledali prostore in okolico ter razkrili streho objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.08 ne v naselju Radelca, občina Radlje ob Dravi, zagorel električni drog. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so drog pogasili ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.33 sta v Rojah, občina Ljubljana, v romskem naselju gorela dva kupa plastike in lesa. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje Brod so ob prisotnosti policistov požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.34 so v Vipavi, v istoimenski občini, gasilci PGD Vipava pogasili manjši požar na kurišču.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 3.10 se je na Partizanski cesti v Kranju na bazenu sprožil avtomatski javljalnik za plin. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, pregledali prostore in opravili meritve prisotnosti plinov, ki so pokazali povišano koncentracijo klora. Zaprli so ventile, s plinotesnimi oblekami vstopili v prostor in ga z nadtlačnim prezračevalnikom prezračili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.10 je na Aškerčevi cesti v Velenju iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGE Velenje so nevtralizirali madež na površini okoli 3 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.4 je v industrijski coni Šiška v Ljubljani iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, zatesnili rezervoar in nevtralizirali izteklo gorivo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.42 je v naselju Tolsti Vrh v občini Ravne na Koroškem na dvorišču iz delovnega stroja izteklo okoli deset litrov hidravličnega olja. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so nevtralizirali izteklo olje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.11 je pri Mlinskem, občina Kobarid ,občanka pri nabiranju gob naletela na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila dve minometni mini kalibra 50 mm, skupne mase 1,8 kg, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Med 10. in 14. uro je bila v naselju Šared v občini Izola zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 19.50 so na Obali v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Izpostava Kranj

Ob 10.54 so na Cankarjevi cesti v Tržiču gasilci PGD Tržič s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Tržič omogočili dostop do poškodovane osebe ter nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo.

Ob 15.51 so v ulici Pod Stražo na Bledu gasilci PGD Bled s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 18.53 so na Cesti Viktorja Svetina na Koroški Beli, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri prenosu obolele občanke do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.59 so na Ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Ob 18.38 se je na Kržičevi ulici v Ljubljani kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so vozilo pregledali s termovizijsko kamero, ter opazili olje, ki je iztekalo po pregretih delih motorja. Prijaviteljici so svetovali obisk servisa.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.17 so na Kocljevi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom iz dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.07 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

Ob koncu tedna bo prevladovalo sončno vreme z jutranjo meglo po dolinah in kotlinah. Zjutraj bo okoli 10, popoldne od 21 do 25 °C.

Suho in za ta čas toplo vreme se bo nadaljevalo tudi v prvi polovici prihodnjega tedna.