Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. oktobra 2023.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 21.00 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 0,5 v bližini Šmarjeških Toplic, 60 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šmarjeških Toplic in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Izpostava Ljubljana

Ob 22.57 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Trojan, 26 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Lukovice, Moravč, Blagovice in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 18.47 je v naselju Kumen, občina Lovrenc na Pohorju, občan padel v potok in se poškodoval. Poškodovanca so gasilci PGD Lovrenc na Pohorju imobilizirali, iznesli iz potoka in prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.20 si je v gozdu na Gorjancih, ob cesti Gabrje–Jugorje, občina Novo mesto, občan pri nabiranju gob poškodoval nogo. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanca oskrbeli, gasilci GRC Novo mesto pa prenesli iz gozda do reševalnega vozila. Odpeljan je bil v SB Novo mesto.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 15.36 se je v Vrbičju, občina Grosuplje, v gozdu poškodoval delavec. Gasilci PGD Št. Jurij in PGD Škocjan so ga oskrbeli, iznesli iz gozda ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV HNMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.56 sta na Cesti prvih borcev v Brestanici, občina Krško, trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Krško ter slednjim pomagali pri oskrbi in prenosu v reševalno vozilo. Poškodovanca so reševalci prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 12.12 sta na Ljubljanski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč Policiji in reševalcem NMP.

Ob 13.24 sta v Belem potoku pri Frankolovem, občina Vojnik, trčila osebno vozilo in motor. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenega motorista ter očistili cestišče.

Ob 15.03 je v Črnem vrhu, občina Tabor, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v zgradbo. Gasilci PGE Celje, PGD Loke, Ojstriška vas-Tabor in Kapla Pondor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom izvlekli poškodovano osebo iz vozila ter jo prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.55 je na Linhartovi cesti v Ljubljani voznik med speljevanjem s parkirišča izgubil nadzor nad osebnim vozilom in trčil v steno večstanovanjskega objekta ter drugo parkirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj ter odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanega voznika so reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.31 so na severni ljubljanski obvoznici pred izvozom Bežigrad proti Tomačevem v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulatorje. Ena oseba se je lažje poškodovala in so jo prevzeli reševalci NMP.

Ob 18.28 je v Radohovi vasi, občina Ivančna Gorica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča ter pristal na strehi na travniku. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Stična in Trebnje so odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo ter jo predali reševalcem NMP ZD Ivančna Gorica, ti pa so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 21.51 je na Celovški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v prometni znak in javno razsvetljavo. Oseba je sama zapustila vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle tekočine

Ob 23.41 je na križišču Dolenjske ceste in Galjevice v Ljubljani osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Osebi iz vozila, brez vidnih poškodb, sta odklonili pregled v UKC.

Izpostava Maribor

Ob 20.34 sta v Kajuhovi ulici v Slovenski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo. Prav tako so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi štirih poškodovanih oseb, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle tekočine. Poškodovane osebe so reševalci prepeljali v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.56 se je v Burnikovi ulici v Ljubljani v stanovanju žgala pozabljena hrana na štedilniku. Stanovalec je pred prihodom gasilcev sam odstranil posodo, gasilci GB Ljubljana in PGD Podutik-Glince pa so objekt pregledali in prezračili prostore. Požara ni bilo. 

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.44 je na tovornem delu železniške postaje Zalog v Ljubljani v enem od vagonov gorela manjša količina premoga. Požar so pogasili gasilci PGD Zalog-Sp. Kašelj in GB Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.29 je v Sončni ulici v Šempetru zagorel kup odpadnih vej. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini so požar pogasili.

Ob 15.55 je v naselju Rožni Vrh, občina Celje, gorelo v naravi. Gasilci PGD Šmartno v Rožni Dolini so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.10 sta v Zalogu pri Škocjanu, občina Škocjan, goreli suha trava in podrast na večji njivi. Gasilci PGD Škocjan in Zagrad so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov. Zaradi hitre intervencije se ogenj ni razširil proti bližnji hiši.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.51 so na Dečkovi cesti v Celju gasilci PGE Celje nevtralizirali madež iztekle nafte na cestišču.

Ob 14.54 se je na Zdraviliški cesti v Laškem pred turističnim objektom razlilo jedilno olje. Gasilci PGD Laško so nevtralizirali oljni madež na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.51 je v Brnčičevi ulici v Ljubljani na parkirišču iz avtomobila izteklo motorno olje in delno steklo v meteorni jašek. Gasilci GB Ljubljana so olje nevtralizirali in ga po večini odstranili iz jaška. Za dokončno odstranjevanje bo poskrbel koncesionar za odvoz nevarnih snovi.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 10.07 je v naselju Kompolje, občina Sevnica, občanka našla neeksplodirano topovsko granato italijanske izdelave, kalibra 75 mm iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarno najdbo odstranili in na varnem kraju uničili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.58 je na požarišču na Krasu nad Mirnom, občina Miren - Kostanjevica, gozdar našel ubojno sredstevo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 65 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.58 so na Škalskem jezeru v občini Velenje gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 13.19 je bil v Koroški ulici v Kranju v osebnem vozilu zaklenjen otrok. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in predali otroka reševalcem NMP Kranj.

Ob 21.03 so v naselju Moste, občina Žirovnica, gasilci GARS Jesenice nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 je bila v Ulici Molniške čete v Ljubljani v stanovanju zaklenjena onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so v stanovanje vstopili preko balkona in omogočili vstop reševalcem NMP, ki so osebo prevzeli v nadaljnjo oskrbo.

Ob 16.08 se je v Depali vasi, občina Domžale, otrok med igro na balkonu zataknil med ograjo ter betonsko nosilno ploščo. Gasilci CZR Domžale so s tehničnim posegom rešili nepoškodovanega otroka.

Ob 16.15 je v Ulici Metoda Mikuža v Ljubljani na balkonu stanovanja ostala onemogla invalidna oseba. Gasilci GB Ljubljana so se z višjega nadstropja spustili s pomočjo vrvne tehnike, vstopili preko balkona v stanovanje in odklenili vhodna vrata stanovanja.

Izpostava Maribor

Ob 11.09 so na Selniški cesti v Rušah gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.09 so v naselju Cesta v občini Ajdovščina gasilci GRC Ajdovščina odstranili podrto drevo, ki je ogrožalo stanovanjski objekt.

Ob 8.51 so v Volčji Dragi, občina Renče - Vogrsko, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica v prisotnosti policije in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli preminulo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

Ob koncu tedna bo prevladovalo sončno vreme z jutranjo meglo po dolinah in kotlinah. Zjutraj bo okoli 10, popoldne povečini od 20 do 25 °C . V nedeljo proti večeru se bo pooblačilo, v noči na ponedeljek so prehodno možne manjše krajevne padavine. Suho in za ta čas toplo vreme s temperaturami okoli 25 °C se bo nadaljevalo vsaj še v prvi polovici prihodnjega tedna, le v ponedeljek bo prehodno nekoliko hladneje s temperaturami do 20 °C.