Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. oktobra 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.46 je na gozdni poti med Sveto Goro in Zagomilo, občina Kanal ob Soči, padel kolesar in se poškodoval. Reševalci EHI HRI Nova Gorica in NMP Nova Gorica so ga na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Poškodovanega kolesarja so prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.27 sta v kraju Bušeča vas, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanca so reševalci prepeljali v SB Brežice.

Ob 16.13 se je v kraju Žejno, občina Brežice, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanko so reševalci NMP prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.21 so na dolenjski avtocesti med priključkom Cikava in priključkom Grosuplje, občina Grosuplje, trčila štiri osebna in dve kombinirani vozili. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in počistili posledice nesreče s cestišča. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.51 sta v kraju Vaneča, občina Puconci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 11.09 sta na krožišču v Kozini, občina Hrpelje -Kozina, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Materija so do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovani osebi, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Sežana so poškodovano osebo odpeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.03 je na Vojkovi cesti v Ljubljani v garažnem delu Arene Stožice gorela OSB plošča in izolacijski material. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo - Jarše so požar pogasili ter prezračili in pregledali prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 10.30 je v naselju Bukovžlak, občina Celje, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 13.25 je v naselju Dragučova, občina Pesnica, zagorelo v predelu motorja kombiniranega vozila. Začetni požar je pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor pogasil lastnik. Gasilci so zavarovali kraj in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 17.33 je pri Kerinovem Grmu, občina Krško, gorelo na požeti njivi koruze. Gasilci PGE Krško so požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Celje

Ob 17.40 je v naselju Trnovlje pri Celju, občina Celje, gorela vzmetnica. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Koper

Ob 15.54 je v bližini vasi Popetre, občina Koper, občanu pri kurjenju v naravi ogenj ušel iz nadzora. Požar, ki je zajel okoli 100 kvadratnih metrov travnate površine, so pogasili gasilci PGD Movraž in JZ GB Koper.

Ob 19.12 so v Parecagu, občina Piran, v bližini objekta goreli leseni tramovi. Gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje so pogasili požar na površini okoli 60 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 19.10 so v naselju Dobruška vas, občina Škocjan, gorele smeti odložene v betonsko cev. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrava.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.09 je v naselju Vinice, občina Sodražica, iz cisterne v stanovanjskem objektu iztekalo kurilno olje. Gasilci PGD Ribnica so preprečili nadaljnje iztekanje in olje prečrpali v nadomestni zbiralnik. Onesnaženo površino so posuli z vpojnim sredstvom.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 1.07 so v Trubarjevi ulici v Žalcu gasilci PGD Žalec odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Celje dostop do obolele oseb.

Ob 10.32 so na Kolodvorski ulici v Šmarju pri Jelšah gasilci PGD Šmarje pri Jelšah zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Ob 10.29 so na Šercerjevi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 18.53 so na Ulici Vena Pilona v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.23 so v Turjaškem naselju v Kočevju gasilci PGD Kočevje nudili pomoč reševalcem NMP Kočevje pri prenosu onemogle osebe iz stanovanja ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.03 so v Tomšičevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Maribor so osebo oskrbeli.

Ob 12.48 so na Goriški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili patronažni sestri in reševalcem dostop do starejše, obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.23 je v objektu v Slavka Osterca ulici v Ljutomeru počila vodovodna cev. Voda je zalila poslovne in kletne prostore objekta. Gasilci PGD Ljutomer so izčrpali okoli kubični meter vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.40 so v Brežiču v Tolminu gasilci PGD Tolmin s tehničnim posegom vstopili v hišo in pomagali onemogli osebi, ki je padla.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.50 so na Mestnem trgu v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili pet oseb.

Ob 10.18 so na Cesti Zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje-mesto v spremstvu policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli preminulo osebo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Ob koncu tedna bo prevladovalo sončno vreme z jutranjo meglo po dolinah in kotlinah. Zjutraj bo okoli 10, popoldne povečini od 20 do 25 °C. V nedeljo popoldne se bo pooblačilo, v noči na ponedeljek so prehodno možne manjše krajevne padavine.

Suho in za ta čas toplo vreme s temperaturami okoli 25 °C se bo nadaljevalo tudi prihodnji teden, le v ponedeljek bo prehodno nekoliko hladneje s temperaturami do 20 °C.