Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. oktobra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 13.21 je na planini Osredek, občina Kamnik, s strehe padel občan in si poškodoval nogo. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik in združena ekipa GRS na Brniku, ki je poškodovanega oskrbela in s helikopterjem SV prepeljala v SB Jesenice.

Ob 15.22 je pri sestopu s Skute, občina Kamnik, planinki zdrsnilo in si je pri padcu zlomila roko. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik in združena ekipa GRS na Brniku, ki je poškodovano oskrbela in s helikopterjem SV prepeljala v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.29 si je na Sabotinu, občina Nova Gorica, občanka poškodovala nogo. Člani enote HRI Nova Gorica so poškodovanko oskrbeli in jo prenesli do reševalnega vozila NMP Nova Gorica, s katerim so jo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.53 je na cesti v Podgori v občini Ravne na Koroškem prišlo do delovne nesreče, kjer je delovni stroj s hruško spolzel po cestišču ter se prevrnil. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter skupaj s člani enote prvih posredovalcev-AED Kotlje nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri oskrbi poškodovanca, ki je bil s helikopterjem SV prepeljan v UKC Maribor. Gasilci so s pomočjo avtodvigala delovni stroj dvignili nazaj na cesto.

  

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 18.24 je v Moškanjcih, občina Gorišnica, na letališču Aerokluba Ptuj oseba doživela epileptični napad. Gasilci PGD Moškanjci so nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v SB Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.15 sta na Vegovi ulici v Šmarju pri Jelšah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Šmarje so preventivno pregledali dve osebi.

Izpostava Koper

Ob 15.10 sta v naselju Spodnje Škofije v občini Koper trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečenca. Reševalci NMP so ponesrečeno osebo oskrbeli na kraju dogodka in jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.59 sta pri naselju Mala Kostrevnica, občina Šmartno pri Litiji, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci PGD Kostrevnica in Litija so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovano osebo, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.33 je pri naselju Ložice, občina Kanal, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste v jarek. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 11.53 sta na cesti Ajdovščina–Col, občina Ajdovščina, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Ajdovščina so oskrbeli poškodovanega motorista in ga prepeljali v SB Nova Gorica.

Ob 19.21 se je na cesti med Solkanom in Gonjačami v naselju Podsabotin, občina Brda, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Poškodovanca so reševalci NMP Nova Gorica na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Šempeter pri Gorici. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pa so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP.Izpostava Ptuj

Izpostava Ptuj

Ob 19.21 sta na Ormoški cesti na Ptuju trčila skuter in osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Ob 22.29 je na Mestnem vrhu na Ptuju električno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka in odklopili baterije.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.52 je na Korenovi cesti v Kamniku na železniškem prehodu vlak zbil kolesarko. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, izvedli zaporo ceste in nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oživljanju ponesrečene osebe. Oseba je preminula.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.22 so v Ulici Dušana Kvedra v Celju zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar se je razširil na del ostrešja. Gasilci PGE Celje so požar pogasili, odstranili tleči opaž ter poškodovani del fasade.

Izpostava Kranj

Ob 12.01 je v poslovnem objektu na Koroški Beli, občina Jesenice gorel repromaterial. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Ob 14.22 so v Hotavljah, občina Gorenja vas - Poljane, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Hotavlje so saje v dimniški tuljavi ohladili in okolico preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 14.18 se je v Panonski ulici v Mariboru v večstanovanjski hiši aktiviral javljalnik požara. Gasilci JZ GB Maribor so odstavili prežgano hrano s štedilnika, prezračili stanovanje ter opravili meritev prisotnosti plinov.

Izpostava Postojna

Ob 8.37 je v naselju Selo v občini Sežana gorela ajdova krma v silosu. Gasilci PGD Štjak in ZGRS Sežana so krmo odstranili iz silosa in jo zalili z vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.39 se je na Vreskovem v Trbovljah zaradi kurjenja zunanjega kamina, vnelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili del gorečega ostrešja in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Trbovlje so oskrbeli osebo, ki se je nadihala dima. Na kraju je bila prisotna patrulja PP Trbovlje in dežurni delavec Elektro podjetja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.12 so na Pokopališki cesti v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši požar grmičevja na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Ob 21.00 so na Stari Dečkovi cesti v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši kup gorečih smeti.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.04 so na Avšičevi cesti v Ljubljani na površini okoli 6 kvadratnih metrov goreli bio odpadki. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so požar pogasili in prekopali požarišče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 20.14 je v Majcigerjevi ulici v Mariboru zagorel zabojnik za odpadno embalažo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ptuj

Ob 14.51 je v naselju Vintarovci, občina Destrnik, zaradi sproščanja nevarnih plinov med vrenjem mošta v vinski kleti, občan padel v nezavest. Gasilci PGD Ptuj in Destrnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi onemogle osebe, izmerili prisotnost nevarnih plinov v objektu ter prezračili prostore. Reševalci NMP Ptuj so poškodovanca na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Ptuj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 13.00 so v Počehovi v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor iz poškodovanega soda izčrpali okoli 200 litrov kurilnega olja.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 23.33 je v naselju Slap, občina Tržič, iz stanovanja iztekala voda. Gasilci PGD Tržič so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli ventil za vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.21 so na Kvedrovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu reanimirane osebe iz 13. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 13.17 so v naselju Leskovec, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Slovenska Bistrica podrli večji hrast, ki je ogrožal objekt.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.14 so na Trgu Revolucije v Trbovljah v večstanovanjski hiši gasilci PGD Trbovlje–Mesto iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, popoldne bo vetrovno.

Tudi jutri in v torek bo delno jasno, v sredo pa večinoma sončno. Zjutraj in dopoldne bo marsikje megleno. Najvišja dnevna temperatura bo okoli 25 °C, le jutri bo prehodno nekoliko hladneje.

Padavin se ne pričakuje.