Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. oktobra 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.59 je na Golovcu, občina Ljubljana, na gozdni cesti padel kolesar in se poškodoval. Mimoidoči so ga oživljali do prihoda reševalnih služb. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu ponesrečenca, slednji pa so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 13.32 so na smučišču Pokljuka - Viševnik, občina Bohinj, gorski reševalci GRS Bohinj nudili pomoč reševalcem NMP Bohinj pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 17.41 so v naselju Zagorje, občina Pivka, gasilci PGD Zagorje zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe do helikopterja, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.14 je v Črni na Koroškem v stanovanjski stavbi padla oseba in se poškodovala. Gasilci PGD Črna na Koroškem so nudili prvo pomoč ponesrečenki do prihoda reševalcev ZRCK Ravne, zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu do helikopterja. Helikopter SV z ekipo HNMP je poškodovanko prepeljal v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.48 je v Carl Jakoba ulici v Idriji padel motorist. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Idrija so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali do kraja pristanka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP Brnik. Ti so poškodovanca prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.15 je na izhodišču za Hleviško planino, občina Idrija, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Idrija so nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 0.56 je v ulici Alojza Rabiča v Mojstrani, občina Kranjska Gora, zagorelo v mansardi objekta. Gasilci GARS Jesenice, PGD Kranjska Gora, Mojstrana in Dovje so pogasili požar, objekt pregledali s termovizijsko kamero, iznesli iz objekta pogorel material, izmerili prisotnost plinov in prezračili objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.25 je na Celovški cesti v Ljubljani zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar so začeli gasiti domači, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje-Brod. Gasilci so iznesli tleče dele kuhinje, prezračili prostore ter izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Ob 18.14 je v naselju Tomačevo v Ljubljani gorelo v prvem nadstropju poslovno-stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše so pogasili požar, iznesli ožgane dele, prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 14.28 je na Streliški cesti v Mariboru gorelo v kuhinji stanovanjske stavbe. Lastnik je pred prihodom gasilcev sam pogasil požar. Gasilci JZ GB Maribor so s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Izpostava Trbovlje

Ob 2.32 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi stanovalci večstanovanjskega objekta zaznali vonj po dimu. Gasilci PGD Zagorje - mesto so pregledali objekt s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 19.27 je avtocestnem počivališču Ravne, občina Hrpelje - Kozina, gorelo v motornem delu osebnega vozila. Požar, ki je uničil motorni del vozila, so omejili mimoidoči, gasilci PGD Materija in JZ GB Koper so zavarovali mesto dogodka, požar dokončno pogasili, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 0.17 so v Jakopičevi ulici v naselju Spodnje Jarše, občina Domžale, ob hiši zagorele ciprese. Požar, ki je zajel v dolžini okoli deset metrov cipres, so pogasili gasilci PGD Jarše–Rodica in CZR Domžale. V požaru je bila uničena tudi robotska kosilnica.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 5.30 so v reki Krki pri naselju Boršt, občina Brežice, našli več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote pred NUS Dolenjske, Zahodnoštajerske, Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so ročni bombi, minometno mino in več kosov pehotnega streliva, vse iz obdobja 2. svetovne vojne odstranili in uničili na varnem kraju.

Izpostava Koper

Ob 10.19 je v morju v bližini naselja Strunjan, občina Piran, občan pri potapljanju naletel na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovski granati, kalibra 75 mm, mase 6,5 kg ter kalibra 100 mm, mase 13,3 kg. Obe najdbi sta italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. O dogodku sta bila obveščena policija in URSP - Pristaniška kapitanija Koper ter ostale pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.16 so v Vrbju občina Žalec gasilci PGD Vrbje s pomočjo lestve prekrili okoli 10 kvadratnih metrov pločevinaste strehe, ki jo je odkril veter.

Izpostava Kranj

Ob 12.33 so v naselju Mlaka, občina Radovljica, gasilci PGD Radovljica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu preminule osebe do pogrebnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.26 so v Trstenjakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop do obolele osebe reševalcem NMP. Gasilci GB Ljubljana so reševalcem NMP tudi nudili pomoč pri prenosu osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 2.57 so na Kvedrovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop do poškodovane osebe reševalcem NMP. Gasilci so tudi nudili pomoč pri prenosu osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 13.54 so v naselju Štatenberg, občina Makole, gasilci PGD Makole s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske stavbe in omogočili dostop pristojnim službam do obnemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.06 so v Milanovi ulici v Kobaridu gasilci PGD Kobarid nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 14.21 je v naselju Formin, občina Gorišnica, zaradi zamašenega odtočnega jaška pričelo poplavljati dvorišče pred stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Formin so očistili odtočni jašek.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, popoldne bo vetrovno. Tudi v torek in v sredo in bo delno jasno, v četrtek pa večinoma sončno. Zjutraj in dopoldne bo marsikje megleno. Najvišja dnevna temperatura bo okoli 25 °C.

Padavin ne pričakujemo.