Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. oktobra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.04 si je v dolini Vrata, na območju Slapa Peričnik, med spodnjim in zgornjim slapom, naselje Mojstrana, občina Kranjska Gora, tuja pohodnica zlomila gleženj. Gorski reševalci GRS Mojstrana so jo oskrbeli, prepeljali v dolino in predali reševalcem NMP Jesenice v nadaljnjo oskrbo.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.29 je bila na območju Pokljuke, občina Bled, nezavestna kolesarka. Posredovali so reševalcem NMP Bled, GRS Radovljica ter dežurna združena ekipa HNMP–GRS Brnik s helikopterjem SV. Oseba je preminula.

Ob 14.11 je pod Virnikovim Grintavcem, občina Jezersko, onemogla oseba. Reševalci GRS Jezersko so jo oskrbeli ter pospremili do vozila.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.13 sta v Drofenikovi ulici v Šentjurju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo ter nudili pomoč drugim enotam.

Ob 14.26 se je v naselju Vinski Vrh pri Šmarju, na relaciji Šmarje pri Jelšah–Sv. Štefan, občina Šmarje pri Jelšah, v potoku ob cesti nahajal prevrnjen traktor. Gasilci PGD Steklarna Rogaška so preprečili iztekanje motornih tekočin ter preiskali okolico, ker voznika ni bilo na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.00 sta na Prešernovi cesti v Radomljah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so oskrbeli poškodovano osebo.

Ob 15.22 sta na Barjanski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili, eno od teh se je prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa ter očistili cestišče. Dve osebi sta se lažje poškodovali.

Izpostava Maribor

Ob 16.47 sta na Limbuški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulatorja. Reševalci NMP so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.19 sta v naselju Dolga vas, občina Lendava, trčili osebni vozili. Gasilci IGE Lendava so vozili odstranili s cestišča ter nudili pomoč policistom in reševalcem NMP Lendava. Slednji so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.16 sta na cesti Čepovan–Most na Soči, občina Tolmin, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ti pa so ga oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 11.14 je na Cesti IV. prekomorske brigade v Ajdovščini občan z motokultivatorjem trčil v zid in nezavesten obležal na tleh. Gasilci GRC Ajdovščina so nudili pomoč reševalcem NMP, ti pa so poškodovanca prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.00 se je na dolenjski avtocesti med priključkom Novo mesto - vzhod in Novo mesto - zahod, prevrnilo vozilo avto vleke s prikolico na kateri so bila naložena osebna vozila. Gasilci GRC Novo mesto so osvetljevali in zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom postavili prikolico na kolesa ter jo odstranili s cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih. Delavci DARS-a so očistili cestišče.

Ob 20.24 sta na avtocesti med priključkoma Trebnje-zahod in Bič v bližini pokritega vkopa Medvedjek, občina Trebnje, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Trebnje pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 17.56 sta v naselju Matenja vas, občina Postojna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri umiku vozil s cestišča. Eno od vozil je na električni pogon, zato so ga gasilci dodatno pregledali.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.46 je na Zaloški cesti v Ljubljani gorela baraka velikosti 5 x 5 metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog - Spodnji Kašelj so požar pogasili in prekopali požarišče.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.42 je v naselju Hum v občini Brda zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci PGD Dobrovo in JZ GRD GE Nova Gorica. Požar je poškodoval tudi fasado stanovanjskega objekta.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.44 je v Podkraju pri Velenju, občina Velenje, občan kuril sredi gozda. Gasilci PGE Velenje so ga opozorili in ogenj pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 15.56 je v Podgrajski ulici v Ilirski Bistrici tlel kup trave na površini okoli dveh kvadratnih metrov. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili tlečo travo.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 18.13 so na Cesti proletarskih brigad v Mariboru zaznali vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so izmerili prisotnost plinov in prezračili prostore, dežurni delavci pristojne plinarne pa so zaprli dovod plina.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 15.13 so bili na sotočju rek Save Dolinke in Završnice, naselje Moste, občina Žirovnica, opaženi rjasti, sluzasti in smrdeči madeži, predvsem v zatokih vodotoka. Na tekoči vodi madeži niso bili opazni. Gasilci GARS Jesenice so pregledali strugo od sotočja reke Save do Završnice. Rjavih madežev niso zaznali. Voda je bila motna zaradi strojnih del v strugi. Na kraju dogodka je bila prisotna policija. O dogodku so bile obveščene pristojne osebe Ribiške družine Jesenice, Direkcije RS za vode ter Inšpekcije za naravne vire in rudarstvo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.24 so v naselju Renče, občina Renče – Vogrsko, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato, kalibra 150 mm, mase 15,7 kg, francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.14 je v naselju Vrtoče, občina Miren - Kostanjevica, občan na njivi naletel na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno ročno bombo mase 0,52 kg in topovski vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kg. Najdbi sta italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.25 so v naselju Loke pri Mozirju, občina Mozirje, gasilci PGD Nazarje iz rezervoarja v kurilnici objekta prečrpali okoli 1400 litrov mešanice vode in kurilnega olja, ki je najverjetneje nastala v času zadnjih poplav.

Ob 15.03 so v ulici Šalek v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.52 so se v Zupančičevi ulici v Kamniku v večstanovanjski stavbi občanki zaprla vrata, v stanovanju pa je bil sam dojenček. Gasilci PGD Kamnik so preko balkona v drugem nadstropju vstopili v stanovanje in odprli vhodna vrata ter omogočil občanki dostop do otroka.

Ob 21.44 so v Pavšičevi ulici v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do pogrešane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 8.16 so v naselju Svečane, občina Šentilj, gasilci PGD Paloma - Sladki Vrh, zaradi plazu v preteklih dneh odstranili nekaj nevarno nagnjenih dreves, ki so ogrožala stanovanjsko stavbo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.40 sta na Ravnah na Koroškem poklicna gasilca KGZ Ravne na Koroškem zavarovala kraj pristanka helikopterja ter nudila pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V torek bo delno jasno s precej koprenaste oblačnosti. V sredo pretežno jasno z jutranjo meglo po dolinah. V četrtek, petek in soboto bo dokaj sončno z nekaj jugozahodnega vetra. V nedeljo kaže na prihod vremenske motnje s padavinami.