Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. oktobra 2023.

Nesreče v gorah

 Izpostava Kranj

Ob 15.40 sta se v Slovenski smeri v severni steni Triglava, občina Kranjska Gora, zaplezala alpinista. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS-HNMP na Brniku so skupaj s helikopterjem SV alpinista rešili in nepoškodovana prepeljali v dolino.

  

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

 Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.09 se je v naselju Rdeči breg, občina Podvelka, v gozdu poškodovala gobarka. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri oskrbi poškodovane osebe in prenosu po težko dostopnem terenu do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovanko prepeljali v UKC Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

 Izpostava Celje

Ob 15.48 so v podjetju na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani delavki.

Izpostava Kranj

Ob 12.10 so na Zgornjem Jezerskem, občina Jezersko, gorski reševalci GRS Jezersko nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Kranj.

  

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.02 je bilo v bližini Papirniške ulice v Ljubljani na bregu reke Ljubljanice najdeno truplo. Gasilci GB Ljubljana so ga s pomočjo napihljivega rafta prenesli na kopno.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.17 sta v bližini naselja Čeplje, občina Vransko, na avtocesti trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje in ACB Vransko so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 12.24 sta v naselju Britof, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.35 sta na ljubljanski vzhodni obvoznici v pokritem vkopu Strmec v smeri Bizovika trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in preventivno pregledali vozili. Poškodovanih ni bilo.

Ob 8.00 je na cesti v naselju Podlipoglav v občini Ljubljana osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili vejevje okoli vozila in osebno vozilo s pomočjo vitla izvlekli iz vode na travnik. Poškodovano osebo so reševalci NMP Ljubljana oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.52 se je v Golicah, občina Kamnik, pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.17 je na Belokranjski cesti v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč reševalcem NMP in policistom. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 14.05 je na Ljutomerski cesti v Ormožu osebno vozilo zapeljal z vozišča. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator in očistili vozišče. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.49 sta v Spodnjem Javorju v občini Črna na Koroškem trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Črna na Koroškem so zavarovali in osvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili oskrbo štirim poškodovancem do prihoda reševalcev. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so dve osebi oskrbeli na kraju, dve pa so prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 17.29 se je v Kolarski ulici v Kopru zaradi zažgane hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata, pogasili požar in prezračili stanovanje. Gasilci so iz stanovanja rešili stanovalca in njegovega psa.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.37 je v Rožni dolini v Grosupljem med izvajanjem del na strehi zagorel del ostrešja ob dimniški tuljavi. Delavec je sam pogasil požar pred prihodom gasilcev PGD Grosuplje, ki so območje pregledali s termovizijsko kamero in dodatno ohladili požarišče. Gasilci so do prihoda reševalcev NMP Ljubljana nudili prvo pomoč delavcu, ki se je opekel pri gašenju.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.04 je v Filovcih, občina Moravske Toplice, zagorel manjši starejši objekt - zidanica. Gasilci PGD Ivanci, Tešanovci, Bogojina, Moravske Toplice in Filovci so požar pogasili. Ob 2.54 so gasilci PGD Filovci ponovno pregledali požarišče in ga zalili z vodo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.42 je v garažni hiši Kongresni trg v Ljubljani gorelo električno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so požar na polnilnem delu vozila pogasili in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 0.59 je na Koroški cesti v Mariboru je zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 2.20 je v naselju Mali Vrh, občina Brežice, zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Globoko in PGD Dečno selo so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.50 je v bližini naselja Trnovec, občina Medvode, gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov je delno pogasili domačin pred prihodom gasilcev PGD Sora, ki so nato požar dokončno pogasili in požarišče dodatno zalili z vodo.

Ob 18.12 sta ob Litijski cesti v Ljubljani goreli ostanki požete koruze in suha trava. Požar na površini okoli 4-ih kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.20 je nad naseljem Srpenica, občina Bovec, zagorelo grmičevje. Gasilci PGD Srpenica so pogasili požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.10 so v Trdinovi ulici v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu pogasili tleče drevo.

Ob 16.28 je v bližini naselja Dobruška vas, občina Škocjan, na njivi gorela bala sena. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrava.

Izpostava Postojna

Ob 11.25 je pri naselju Gradišče pri Materiji v občini Hrpelje–Kozina na travniku zagorelo na nepogašenem kurišču. Požar so pogasili gasilci PGD Materija.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.13 so v naselju Janče, občina Ljubljana, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdene tri minometne mine odstranila in uničila v zapuščenem kamnolomu Javor.

Ob 9.13 so v naselju Levstiki, občina Ribnica, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdeno ročno bombo uničila na varni lokaciji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.03 so v Erjavčevi ulici v Novi Gorici občani pri gradbenih delih naleteli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila topovsko granato avstrijske izdelave iz 1. svetovne vojne kalibra 80 milimetrov, mase 7,5 kilogramov.

Ob 18.15 so v Mirnu, občina Miren-Kostanjevica, otroci pri igri našli NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so na varno odstranili minometno granato kalibra 50 mm, mase 1,09 kg, angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. 

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.16 so na Stantetovi ulici v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč invalidu, ki je padel. Osebo so pregledali in ugotovili, da ni poškodovana.

Izpostava Koper

Ob 3.23 je v Tomšičevi ulici v Kopru drevo padlo na cestišče. Gasilci JZ GB Koper so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 13.22 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj ob prisotnosti policistov PU Kranj s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in omogočili reševalcem NMP Kranj dostop do onemogle osebe.

Ob 19.31 so na Alpski cesti na Bledu gasilci PGD Bled s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili dostop policistom PU Kranj in reševalcem NMP Bled do preminule osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.57 so v ulici Podtrn v Velikih Laščah gasilci PGD Velike Lašče s tehničnim posegom odprli vrata objekta in omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe. Reševalci NMP so jo kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.06 so v Ulici Marje Boršnikove v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili dostop reševalcem NMP do osebe, ki ni kazala znakov življenja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.48 so v Lendavski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Ob 6.58 so v Lendavski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.25 so na cesti na območju naselja Dolje, občina Tolmin, gasilci PGD Tolmin odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo bo pretežno jasno z jutranjo meglo po dolinah.

V petek in soboto bo dokaj sončno z nekaj jugozahodnega vetra, še bo dokaj toplo.

V nedeljo nas bo predvidoma dosegla hladna vremenska fronta z dežjem, trenutna ocena količine padavin je od 15 do 45 mm, nekoliko manj na Koroškem. Ohladilo se bo, najvišje dnevne temperature bodo med 10 in 15 °C.V ponedeljek bo že večinoma suho in razmeroma hladno. Jutranje temperature bodo ponekod v višje ležečih dolinah le malo nad 0, čez dan med 10 in 15 °C.