Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. oktobra 2023.

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.59 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Bovca, 77 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Zgornjega Posočja. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.44 si je na Orlovih glavah na Voglu, občina Bohinj, planinka poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo oskrbeli in prepeljali v dolino, kjer jo je prevzel partner.

  

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 20.31 so v naselju Draža vas v občini Slovenske Konjice gasilci PGD Draža vas nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 9.14 sta na uvozu HC v Kopru pri priključku Semedela v smeri Ljubljane trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, posuli razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 16.54 sta na izvozu iz avtoceste Kranj Zahod iz smeri Ljubljana trčili tovorno in osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovani osebi in na osebnem vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 18.22 sta v Vošnjakovi ulici v Slovenski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi poškodovanih oseb in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci so 5 poškodovanih oseb prepeljali v UKC Maribor.

Ob 20.26 je na cesti med Miklavžem in Loko prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Kraj nesreče so zavarovali gasilci JZ GB Maribor, ki so s tehničnim posegom iz vozila rešili dve ukleščeni osebi, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.38 je na regionalni cesti Ušnik–Plave pri kraju Podselo, občina Tolmin, po cestišču zdrsnil motorist. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovanega motorista, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter motor umaknili s cestišča. 

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.10 je v naselju Črna pri Kamniku, občina Kamnik, zagorelo na začasni električni napeljavi priključeni na objekt. Požar so pogasili domačini pred prihodom gasilcev PGD Kamnik in Gozd, ki so zavarovali kraj dogodka in pregledali napeljavo s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 15.53 je v naselju Lokev, občina Sežana, gorel zapuščen transportni bivalni poliestrski zabojnik. Gasilci PGD Lokev in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili. 

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.37 je na Lopati, občina Celje, na travniku gorel traktor. Gasilci PGE Celje in PGD Lopata so pogasili požar, ki je uničil traktor.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.31 je na Poljanskem nasipu v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so pogasili požar, ki je uničil motorni del vozila in vetrobransko steklo ter odklopili akumulator. Zaradi iztekajočega olja in širjenja požarne vode v obcestni kanal so namestili vpojne krpe in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.13 se je v naselju Pertoča, občina Rogašovci, zagorel traktor. Požar so pogasili gasilci PGD Sveti Jurij in Pertoča.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 13.16 je v naselju Podkoren, občina Kranjska Gora, puščal plin na manometru plinske cisterne ob objektu. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka do prihoda pristojnega serviserja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.18 je na Koroški cesti v Velenju iz okvarjenega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGE Velenje so nevtralizirali okoli 100 metrov onesnaženega cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.54 so ob Bizoviški cesti v Ljubljani krajani opazili, da je Bizoviški potok obarvan zeleno. Gasilci GB Ljubljana in policija so na kraju ugotovili, da sta delavca pri pregledu bližnje ravne strehe na hiši uporabljala posebno barvilo za ugotavljanje razpok, ki pa za okolje ni nevarno.

Izpostava Postojna

Ob 8.34 je na Bobkovi ulici v Ilirski Bistrici iz poškodovanega rezervoarja osebnega vozila po cestišču iztekalo gorivo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zaustavili iztekanje in nevtralizirali izteklo gorivo.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.05 je občan v naselju Krn v občini Kobarid v gozdu naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta 8 topovskih granat kalibra 75 mm, skupne mase 51,9 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja uskladiščila.

Ob 12.59 je občan iz Kromberka, Pod Škabrijelom, občina Nova Gorica, naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in uskladiščila topovski granati, kalibra 75 mm, mase 14 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.33 so v Biljah, občina Miren - Kostanjevica, pri gradbenih delih naleteli na topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo varno odstranila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 11.23 so se na Mengeški cesti v Trzinu stanovalcu pri izhodu iz hiše zapahnila vrata stanovanja, v katerem je ostal manjši otrok. Gasilci PGD Trzin so vstopili skozi okno in odprli vrata.

Izpostava Maribor

Ob 8.59 so v ulici Logi v Zrkovcih, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 10.11 je na Ljubljanski ulici v Mariboru v stanovanju padla stanovalka. Gasilci JZ GB Maribor so odprli vrata stanovanja, omogočili vstop patronažni sestri in oskrbeli stanovalko.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.03 so na Šolski ulici v Spodnji Idriji gasilci PGD Spodnja Idrija nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega bloka do reševalnega vozila. 

Izpostava Postojna

Ob 11.21 so v Podcerkvi v občini Loška dolina gasilci PGD Stari Trg odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila poškodovana oseba in nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V četrtek bo pretežno jasno z jutranjo meglo po dolinah. V petek in soboto bo dokaj sončno z nekaj jugozahodnega vetra, še bo dokaj toplo. Na ogroženih območjih bo praviloma suho. Prve manjše padavine se bodo pojavile na skrajnem zahodu države. Ocenjuje se, da bo v petek padlo nekje med 5 in 10 milimetrov padavin, v soboto med 5 in 20, vendar bo težišče padavin na skrajnem severozahodu države.

V nedeljo nas bo predvidoma dosegla hladna vremenska fronta z dežjem, trenutna ocena količine padavin je od 10 do 40 milimetrov, nekoliko manj na Savinjskem. Ohladilo se bo, najvišje dnevne temperature bodo med 10 in 15 °C.

V ponedeljek in torek bo že večinoma suho in razmeroma hladno. Jutranje temperature bodo ponekod v višje ležečih dolinah le malo nad 0, čez dan med 10 in 15 °C.