Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. oktobra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 21.14 sta se na poti Storžič–Spodnje Jezersko, občina Jezersko, izgubili tuji planinki. Reševalci GRS Jezersko so ju s pomočjo koordinat locirali ter nepoškodovani pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.30 se je na območju Doliča, občina Bovec, poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Bovec so ga oskrbeli, ekipa HNMP na Brniku pa ga je s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.54 se je pri tolmunu Otona na reki Soči, občina Kobarid, poškodoval kajakaš. Člani Društva za reševanje iz vode in reševalci GRS Tolmin so poškodovancu nudili prvo pomoč, dežurna ekipa HNMP z Brnika pa ga je s helikopterjem SV prepeljala v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.32 se je v bližini naselja Silova, občina Velenje, občan ponesrečil v gozdu. Gasilci PGD Šentilj so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.14 so na Opekarski ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje s pomočjo avtolestve prenesli obolelo osebo iz stanovanja v reševalno vozilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.05 se je v bližini naselja Ožbalt, občina Podvelka, v gozdu ponesrečil občan. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in Ožbalt so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila. Reševalci so poškodovanega prepeljali v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 21.44 je v naselju Kopačnica, občina Gorenja vas - Poljane, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Škofja Loka so vozilo dvignili nazaj na cesto in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.51 se je v Dolenji vasi pri Polhovem Gradcu, občina Dobrova – Polhov Gradec, prevrnil traktorist in ostal ukleščen pod traktorjem. Gasilci GB Ljubljana, PGD Dvor in PGD Polhov Gradec so s tehničnim posegom izvlekli traktorista, traktor postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Oseba je preminula. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 5.28 so na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah v poslovnem objektu goreli električni vodniki. Gasilci GARS Jesenice so pogasili požar, preventivno pregledali prostore s termovizijsko kamero in prezračili objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 15.12 so na železniški postaji v Podnartu, občina Radovljica, zagorele zavore na tovornem vlaku. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili delavci Slovenskih železnic. Gasilci GARS Kranj, PGD Podnart, Ljubno, Kropa in Radovljica so zavarovali kraj dogodka, opravili pregled vagonov in okolice s termovizijsko kamero ter izmerili prisotnost nevarnih plinov. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.00 so v Ulici Frankolovskih žrtev v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši vrtni požar.

Ob 19.13 so v Sernčevi ulici v Celju gasilci PGE Celje pogasili goreči odpadni material.

Ob 21.50 so na Cesti na grad v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši požar grmičevja.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.52 so na Ljubljanski cesti v Domžalah pred lokalom gorele mize in stoli. Požar so pogasili gasilci CZR Domžale in PGD Domžale mesto.

Ob 18.01 so v Grablovičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreče drevo.

Ob 19.05 so ob Letališki ulici v Ljubljani goreli odpadki na površini okoli deset kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova.

Ob 21.07 je na igrišču ob Steletovi ulici zagorel kup smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje.

Izpostava Ptuj

Ob 13.49 je v naselju Apače, občina Kidričevo, gorelo strnišče. Gasilci PGD Apače so pogasili požar na površini okoli 3500 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.30 je v ulici Vrtnarija na Vrhniki zagorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci PGD Vrhnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.30 je v Ozeljanu, občina Nova Gorica, na ekološkem otoku zagorela vsebina komunalnega zabojnika za papir. Še pred prihodom gasilcev so krajani od gorečega zabojnika odmaknili ostale zabojnike in preprečili širitev požara. Požar, ki je v celoti uničil zabojnik, so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica. 

Izpostava Novo mesto

Ob 4.57 je v ulici Šmihel v Novem mestu gorela vsebina zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 17.52 je v Šentvidu pri Stični v občini Ivančna Gorica občan pri zemeljskih delih naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne prepeljala v bližnji kamnolom ter jo uničila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.05 so v Ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini gasilci PGD Rogaška Slatina zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 10.16 so v naselju Pongrac, občina Žalec, gasilci PGD Zabukovica rešili občana iz jame in mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ptuj

Ob 9.35 so na Rimski ploščadi na Ptuju gasilci PGD Ptuj nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V četrtek bo pretežno jasno z jutranjo meglo po dolinah. V petek in soboto bo dokaj sončno z nekaj jugozahodnega vetra, še bo dokaj toplo. Prve manjše padavine se bodo pojavile na skrajnem zahodu države. Ocenjuje se, da bo v petek padlo nekje med 5 in 10 milimetrov padavin, v soboto med 5 in 20, vendar bo težišče padavin na skrajnem severozahodu države.

V nedeljo nas bo predvidoma dosegla hladna vremenska fronta z dežjem, trenutna ocena količine padavin je od 30 do 80 milimetrov, nekoliko manj na Savinjskem. Ohladilo se bo, najvišje dnevne temperature bodo med 10 in 15 °C.

V ponedeljek in torek bo že večinoma suho in razmeroma hladno. Jutranje temperature bodo ponekod v ležečih dolinah le malo nad 0, čez dan med 10 in 15 °C.