Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. oktobra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.54 je pod Velikim vrhom na pobočju Begunjščice, naselje Begunje na Gorenjskem, občina Radovljica, planinka pri sestopu zdrsnila in se hudo poškodovala. Gorski reševalci GRS Radovljica so jo s pomočjo helikopterja SV z združeno ekipo HNMP-GRZS prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.38 se je na območju Kočarjev v občini Kočevje v gozdu poškodovala občanka. Gasilci PGD Kočevje in Mozelj so zavarovali kraj pristanka helikopterja SV z ekipo HNMP in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanke do helikopterja. Prepeljana je bila v KC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.41 se je v naselju Krn, občina Kobarid, pri padcu poškodoval občan. Gorski reševalci GRS Tolmin so občana na kraju oskrbeli in ga prenesli do ceste, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Tolmin.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 13.52 je pri naselju Petelinjek, občina Novo mesto, v gozdu v delovni nesreči traktor pritisnil občana ob drevo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Smolenja vas so s tehničnim posegom odmaknili traktor in nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto. Poškodovanec je hudim poškodbam podlegel na kraju dogodka.

Ob 16.07 si je pri naselju Gorenje Gradišče, občina Šentjernej, na stroju za sejanje žit občan poškodoval roko. Gasilci PGD Šentjernej in Maharovec so pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca, slednji pa so ga odpeljali v SB Novo mesto.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.49 sta na Celjski cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, očistili cestišče, odstranili vozili s cestišča ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 0.18 je na Kidričevi cesti v Škofji Loki osebo vozilo trčilo v ograjo in pristalo na strehi. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, postavili vozilo nazaj na kolesa ter preiskali širše območje vendar voznika niso našli.

Ob 14.23 je v Bezjah v Kranjski Gori kombinirano vozilo nasedlo na brežino. Gasilci PGD Kranjska Gora so vozilo potegnili nazaj na cesto.

Ob 18.33 sta na Jeperci pri odcepu za Škofjo Loko v naselju Podreča, občina Kranj, trčila motor in osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili vozišče in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovanega motorista.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.00 se je na Kolodvorski cesti v Črnomlju zagozdil kamion naložen s hlodovino. Gasilci PGD Črnomelj so s tehničnim posegom izvlekli vozilo.

Ob 20.05 se je v krožišču med Ljubljansko in Andrijaničevo cesto v Novem mestu prevrnil traktor s prikolico. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom traktor in prikolico postavili nazaj na kolesa ter očistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.34 so v Sv. Boštjanu, občina Dravograd, trčili osebni vozili in motorno kolo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeni poškodovani osebi ter jima nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem. Reševalci so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec. Motorist je na kraju nesreče podlegel poškodbam.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.56 je v Badovinčevi ulici v Laškem zagorela garaža. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 22.00 je v naselju Visoko, občina Šenčur, zagorel sušilec za žito. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur in Visoko - Milje so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.38 je na Predmeji, občina Ajdovščina, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Col so požar pogasili ter pregledali in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.48 se je na Cesti v prod v Ljubljani kadilo iz osebnega vozila. Voznik je z gašenjem pričel sam, dokončno pa so ogenj pogasili gasilci GB Ljubljana ter odklopili akumulator in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 18.50 na Hradeckega cesti v Ljubljani tik ob stanovanjskem objektu gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje so požar pogasili, pregledali ostrešje in stanovanje, ga prezračili in izmerili morebitno prisotnost nevarnih plinov.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.52 je v naselju Spodnje Grušovlje v občini Žalec gorelo v naravi. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini so pogasili manjši ogenj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.33 so na Tovarniški cesti za Lidlom v Ajdovščini zagoreli odpadni kartoni. Gasilci iz GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so pogasili požar.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 18.01 je v naselju Žvab, občina Ormož, iz delavnega stroja na cestišče iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Ormož so očistili okoli 15 kvadratnih metrov onesnaženega vozišča.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.02 je na Kardeljevem trgu v Velenju iztekala voda na ventilu hidranta. Gasilci PGE Velenje so namestili slepo spojko in izpraznili cev iz hidranta.

Izpostava Kranj

Ob 13.14 so gasilci GARS Kranj posredovali na Ulici Tuga Vidmarja v Kranju, kjer so izklopili okvarjeno dvigalo in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 15.32 so v naselju Trebija, občina Gorenja vas - Poljane, gasilci PGD Trebija nudili pomoč policiji pri urejanju prometa in očistili vozišče po prometni nesreči.

Ob 15.49 so v Škofji Loki gasilci PGD Trata zavarovali kraj pristanka helikopterja SV ter pomagali reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu osebe do helikopterja.

Ob 16.47 je v naselju Nemilje, občina Kranj, oseba padla čez škarpo 3 metre globoko in se hudo poškodovala. Gasilci PGD Podblica so zavarovali pristanek helikopterja SV z ekipo HNMP in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu osebe do helikopterja. Prepeljana je bila v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.38 je v Košaškem dolu v Mariboru zaradi počene cevi iztekala voda v stanovanju. Gasilci JZ GB Maribor so v objektu zaprli glavni vodovodni ventil.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.22 so na Koroški cesti, občina Radlje ob Dravi, gasilci PGD Radlje ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata zaklenjenega vozila, v katerem je bil otrok in ključi vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V soboto bo sončno, več oblačnosti bo na območju Gorenjske. Pihal bo jugozahodni veter. Temperature bodo od 20 do 25 °C. V noči na nedeljo se bo povsod pooblačilo, na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške regije bo začelo deževati.

V nedeljo bo oblačno in deževno. Dež bo v nedeljo zvečer slabel in v noči na ponedeljek ponehal. Na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške regije bo padlo predvidoma od 20 do 50 l dežja/m2. Izrazito se bo ohladilo, meja sneženja se bo pozno popoldne spustila do okoli 1400 m nadmorske višine, kar bo nekoliko zmanjšalo odtok vode z gora.

V ponedeljek in torek bo povečini sončno in suho, a razmeroma hladno. Jutranje temperature bodo od 0 do 5, v zatišnih legah bo možna slana, najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15 °C. Od srede spet kaže na več oblačnosti in občasne padavine.