Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. oktobra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.58 je pri sestopu skozi Presušnik, občina Kranjska Gora, skala planinki poškodovala roko in ji zlomila prste. Gorski reševalci GRS Mojstrana so planinko na kraju oskrbeli, pospremili v dolino in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.12 sta na območju Slatenika v bližini Čezsoče, občina Bovec, pohodnika zašla na neprehoden teren. Gorski reševalci GRS Bovec so pohodnika locirali in ju nepoškodovana pospremili na planino Predolina, od koder sta sama nadaljevala pot.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 14.58 se je na Partizanski cesti v Velenju v premogovniku zgodila delovna nesreča. Posredovali so reševalci jamske reševalne službe Premogovnika Velenje ter reševalci NMP Velenje. V nesreči so se poškodovali trije rudarji katere so na kraju zunaj jame oskrbeli reševalci NMP Velenje ter jih prepeljali v celjsko bolnišnico.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.05 se je v naselju Črešnova, občina Zreče, v gozdu prevrnil traktor. Gasilci PGD Zreče so razsvetlili kraj, s tehničnim posegom rešili poškodovanega traktorista izpod traktorja, vozilo obrnili na kolesa ter nevtralizirali razlito olje. Nudili so prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP ter slednjim nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca.   Reševalci so ga odpeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 16.02 sta na Senčni poti v Portorožu trčila motorna kolesa. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodoval se je en motorist.

Izpostava Kranj

Ob 15.06 se je na cesti Kranjska Gora–Mojstrana pri naselju Gozd Martuljek, občina Kranjska Gora, pri trku osebnega vozila in motorja poškodoval motorist. Oskrbeli so ga reševalci NMP Jesenice. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.10 sta na Mlakarjevi ulici v Trzinu trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi poškodovane osebe, ki je bila prepeljana v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.10 sta na Podbevškovi v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 15.19 je v Rumanji vasi, občina Straža, padel kolesar in se poškodoval. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega kolesarja na kraju oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so opravili ogled kraja nesreče.

Ob 17.19 je v naselju Zagozdac, občina Črnomelj, padel motorist. Reševalci NMP Črnomelj so ga na kraju oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so nudili pomoč reševalcem in usmerjali promet.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.21 je v naselju Vrhovlje, občina Lukovica, zagorelo seno v gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Prevoje, Krašnja, Lukovica, Blagovica in Trojane so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, usmerjali promet in nudili pomoč pri spravilu sena iz objekta. Gasilci PGD Prevoje so do večera izvajali požarno stražo.

Ob 15.55 se je v neizdelanem delu športnega park Stožice v Ljubljani valil črn dim. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so pogasili goreče kose plastike in drugega odpadnega materiala ter prezračili kletne hodnike centra Stožice.

Izpostava Maribor

Ob 10.09 se je v Ulici Staneta Severja v Mariboru iz stanovanja večstanovanjskega objekta širil dim. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so s štedilnika odstranili posodo s prismojeno hrano ter pregledali in prezračili stanovanje.

Ob 21.11 je na stadionu v Kamniški ulici v Mariboru zagorela elektro instalacija v omarici enega izmed glavnih reflektorjev. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so požar pogasili. Na kraju je bil tudi dežurni delavec Elektra Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.53 je na Gregorčičevi ulici v Desklah, občina Kanal ob Soči, gorelo v kanaleti vodovodne inštalacije zapuščene večstanovanjske stavbe. Požar so pogasili gasilci PGD Kanal in JZ GRD GE Nova Gorica. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.32 so na Koroški cesti, na Ravnah na Koroškem, zaradi kratkega stika zagoreli elektro vodniki v industrijskem objektu. Požar so pogasili gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Ravne na Koroškem.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 19.06 je v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, na parkirnem prostoru zagorelo osebno vozilo. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili občani, gasilci PGE Krško pa so s termovizijsko kamero preventivni pregledali vozilo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.45 je v bližini romskega naselja Kerinov Grm, občina Krško, na dveh lokacijah gorel odpadni material. Gasilci PGE Krško so požara pogasili in preprečili nadaljnje širjenje ognja v naravno okolje.

Izpostava Celje

Ob 18.50 je v Juhartovi ulici v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, gorelo v naravi na kurišču brez nadzora. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini so zavarovali kraj in pogasili požar.

Izpostava Koper

Ob 19.36 sta med Cerejem in Bonini, občina Koper, nasproti vodovodnega rezervoarja gorela trava in grmičevje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči so pogasili požar na površini 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.37 so na Cesti v Kresnice v Podgradu, občina Ljubljana, gorela podrast na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Zalog Spodnji Kašelj in GB Ljubljana.

Ob 21.31 je v romskem naselju Smrekec, občina Grosuplje, zagorel kup smeti, oblačil ter vzmetnica. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje. Na kraju so bili prisotni tudi policisti.

Ob 22.17 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorel kup lesenega kosovnega odpada. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so pogasili požar na površini okoli 40 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 14.52 so na Dogoški cesti v Mariboru gorele ciprese. Požar so do prihoda gasilcev omejili že domačini, gasilci JZ GB Maribor in PGD Dogoše pa so požar dokončno pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.17 je v Potočah, občina Ajdovščina, gorelo grmovje ob zapuščenem stanovanjskem objektu. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo so požar pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 14.22 je v naselju Cirkovce, občina Kidričevo, gorela podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Jablane.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 17.10 so zaradi izliva fekalne vode v reko Pšato v Komendi posredovali gasilci PGD Kamnik, Komenda in Moste. Gasilci so zavarovali območje ter opravili analizo vode, ki ni pokazala odstopanj. Obveščene so bile ustrezne službe, na kraju je bila prisotna policija in dežurni delavec komunalnega podjetja.

Izpostava Postojna

Ob 16.18 so na Cesti 4. maja v Cerknici gasilci PGD Cerknica na prehodu za pešce nevtralizirali razlito olje na dolžini okoli 20 metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.20 sta na območju Volkovnjaka v občini Miren - Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila 3 kose neeksplodiranih ubojnih sredstev, skupne mase 20,1 kg, avstroogrske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Ptuj

Ob 7.09 sta v naselju Dolane, občina Cirkulane, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno tankovsko mino iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.03 so na Zatrniku, občina Gorje, gasilci PGD Gorje in Podhom zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.05 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v sodelovanju s serviserjem s tehničnim posegom odprli okvarjeno dvigalo in omogočili izstop dvema ujetima osebama.

Izpostava Maribor

Ob 16.27 so v Ulici Frana Kovačiča v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe iz objekta do reševalnega vozila.

Ob 21.33 so reševalci NMP Maribor potrebovali pomoč pri transportu poškodovane osebe, ki se je poškodovala na mariborskem Pohorju. Gasilci JZ GB Maribor so s terenskim vozilom osebo prepeljali do reševalnega vozila, kjer so jo dokončno oskrbeli reševalci in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.14 so na Platiševi ulici v Cerknem gasilci PGD Cerkno odmašili zamašen cestni propust.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo do 7. ure je že padlo od 20 do 40 l dežja na kvadratni meter. Tekom dne pričakujejo še 10 do 20 litrov na kvadratni meter. Intenziteta dežja se bo čez dan zmanjševala.

V ponedeljek, torek in sredo bo deloma sončno in suho, a razmeroma hladno. Jutranje temperature bodo od 0 do 5, v zatišnih legah bo možna slana, najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13 °C. Od četrtka spet kaže na več oblačnosti in občasne padavine.