Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. oktobra 2023

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 9.49 je na Tržaški cesti v Ljubljani v stanovanje pritekla meteorna voda. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata mansarde in zaprli strešna okna.

Izpostava Postojna

Ob 6.03 so na Partizanski cesti v Sežani gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana iz kletnih prostorov večstanovanjskega objekta izčrpali meteorno vodo.

Ob 6.03 je v Kosovelovi ulici v Sežani zaradi zamašenega jaška meteorna voda poplavila vozišče. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so odprli jašek in izčrpali vodo.

 

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.52 so na Trgu Pavla Rušta v Vipavi sunki močnega vetra poškodovali okna na objektu. Gasilci PGD Vipava so pritrdili okenska krila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.37 je v naselju Udmat, občina Laško, osebno vozilo zapeljalo na brežino in obstalo na cestišču. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 14.43 sta na avtocesti pri naselju Ljubno, občina Radovljica, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.25 je na Cesti Jaka Platiše v Kranju osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v drevo in se prevrnilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, reševalcem NMP Kranj nudili pomoč pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozilo postavili nazaj na cestišče in pomagali avtovleki pri nakladanju vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.45 sta na Tržaški cesti, občina Brezovica pri Ljubljani, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana, PGD Brezovica in Vnanje Gorice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.58 je na dolenjski avtocesti med priključkoma Grosuplje in Višnja Gora, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.45 je na avtocesti Murska Sobota–Maribor, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, pred izvozom Grabonoš zaradi tehnične napake vozilo obtičalo na vozišču. Gasilci PGD Murska Sobota in Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota pri oskrbi poškodovane osebe in odklopili akumulator na električnem vozilu.

Ob 17.08 je na cesti Veržej–Stara Nova vas v občini Križevci osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč delavcem vlečne službe. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.31 je na cesti Spodnja Idrija–Godovič, občina Idrija, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.47 sta v Erjavčevi ulici v Novi Gorici trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Nova Gorica pa so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Postojna

Ob 21.12 sta na cesti Senožeče–Divača, na križišču pri Divači, trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb. Reševalci so eno prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.26 je na Cankarjevi cesti v Ljubljani gorelo v kuhinji stanovanja v bloku. Pred prihodom gasilcev je občanka sama pogasila požar in se pri tem opekla. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana mesto so ohladili napo in štedilnik, prezračili prostore ter nudili prvo pomoč poškodovanki do prihoda reševalcev NMP.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Trbovlje

Ob 1.22 je na relaciji Sveta Gora-Golče, občina Golče, zagorelo zapuščeno osebno vozilo. Gasilci PGD Tirna in Zagorje-mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo, ga umaknili s cestišča in cestišče očistili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 0.18 se je v Ledarski ulici na Jesenicah zaradi gorečega zabojnika za smeti na objektu sprožil avtomatski javljalnik požara. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 6.24 je v naselju Janče v Ljubljani občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili in v bližini kraja najdbe uničili minometni mini kalibra 45 mm, vžigalnik minometne mine kalibra 81 mm italijanske izdelave ter dve jugoslovanski in eno angleško ročno bombo. Vse najdbe izvirajo iz obdobja 2 svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.50 so na cesti proti naselju Šenbric v Velenju gasilci PGE Velenje in PGD Šalek odstranili podrto drevo.

Izpostava Koper

Ob 15.45 je v Kajuhovi ulici v Luciji v občini Piran odlomljena veja padla na osebno vozilo. Vejo so odstranili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.49 so v Prešernovi ulici v Trzinu gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 11.26 so na Cesti Ceneta Štuparja v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 17.12 sta na Gmajni v naselju Notranje Gorice, občina Brezovica, v Domu starejših občanov v dvigalu obtičala dva stanovalca. Gasilci GB Ljubljana in PGD Notranje Gorice so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujeti osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.00 je na Vojkovi cesti v Novi Gorici zaradi tehnične okvare žarelo podvozje osebnega vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in vozniku odsvetovali nadaljevanje vožnje.

Izpostava Postojna

Ob 10.28 so v Kosovelovi ulici v Sežani gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana s PVC folijo zaščitili streho športne dvorane.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 2.55 so v Zgornjem kraju na Prevaljah gasilci PGD Prevalje nudili pomoč starejši onemogli osebi do prihoda reševalcev ZRCK Ravne.

Ob 10.24 so v Šolski ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe ter pomagali pri njenem prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.45 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Osebo so oskrbeli reševalci NMP Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo povečini sončno, čez dan pa bo nekaj spremenljive oblačnosti. Podobno bo tudi v torek, ko pričakujemo še več nizke oblačnosti. V sredo se bo popoldne od zahoda oblačilo, predvsem ponekod na zahodu lahko rahlo dežuje. Jutranje temperature bodo povečini od 0 do 5 °C, v zatišnih legah je lahko tudi slana. Dnevne temperature bodo povečini okoli 10 °C.

Iz srede na četrtek se bodo padavine razširile tudi v notranjost. Nastanejo lahko tudi nevihte. Po trenutnih napovedih bi v četrtek lahko na območju Gorenjske padlo do 10 mm, na območju Savinjske in Koroške pa bi teh padavin zaenkrat bilo bistveno manj. Spet bo nekoliko topleje.