Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. oktobra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.28 si je na Svetem Joštu nad Kranjem, občina Kranj, pohodnik poškodoval nogo. Reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so poškodovano osebo oskrbeli ter jo prenesli do reševalnega vozila NMP Kranj.

Ob 16.18 si je na Komarči, občina Bohinj, tuja planinka poškodovala nogo. Reševalci GRS Bohinj so skupaj z združeno ekipo HNMP Brnik in helikopterjem SV planinko oskrbeli. Helikopter jo je prepeljal v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.49 je na cesti med Horjulom in Zaklancem, občina Horjul, osebno vozilo zletelo s ceste in pristalo na boku. Tri osebe so same zapustile vozilo, od tega dve poškodovani. Gasilci PGD Horjul in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo na kolesa, odklopili akumulator in oskrbeli dve lažje poškodovani osebi.

Ob 13.07 je na avtocesti Domžale–Šentjakob, občina Domžale, tovorno vozilo prebilo sredinsko ograjo. Voznik tovornega vozila se je pri tem poškodoval, iz vozila je iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci CZR Domžale in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, iznesli poškodovanega voznika iz vozila, iz rezervoarjev prečrpali okoli 800 litrov goriva in nevtralizirali iztekle tekočine. Gasilci CZR Domžale so nudili pomoč cestnim službam pri odstranitvi vozila s ceste.

Ob 21.20 sta na Tržaški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila in odklopili akumulatorje.

Izpostava Maribor

Ob 15.16 sta na avtocesti Maribor–Slovenska Bistrica, okoli 500 metrov pred izvozom Slovenska Bistrica sever, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 18.42 sta na Hitri cesti pri Pobrežju v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, iz enega vozila s tehničnim posegom rešili osebo ter odklopili akumulatorje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.32 je v bližini naselja Idrijske Krnice v občini Idrija osebno vozilo zapeljalo s ceste. Zaradi hudih poškodb je umrla ena oseba. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, iznesli osebo iz osebnega vozila..

Izpostava Ptuj

Ob 16.36 sta na avtocesti pri naselju Dežno pri Podlehniku, občina Podlehnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi treh poškodovanih oseb.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 9.49 je v naselju Pako pri Borovnici potniški vlak zbil delavca. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Borovnica so nudili pomoč pri reanimaciji reševalcem NMP. Zaradi hudih poškodb je delavec umrl na kraju dogodka. Občinska civilna zaščita je zagotovila obrok za potnike.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.02 je na Ljubljanski cesti v naselju Šmarje-Sap, občina Grosuplje, v osnovni šoli v varovani omari za kemikalije prišlo do kemijske reakcije različnih nevarnih snovi in pri tem zagorelo. Učiteljica je pričela z gašenjem požara. Gasilci PGD Šmarje-Sap, Grosuplje in GB Ljubljana so nudili pomoč pri evakuaciji učencev iz objekta šole, dokončno pogasili požar omare in prezračili prostore. Učiteljica, ki je pričela z gašenjem požara je pri tem utrpela opekline po dlaneh.

Izpostava Ptuj

Ob 11.55 je v Janežovskem Vrhu, občina Destrnik, zaradi napake na gorilniku zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Desenci in PGD Destrnik so manjši požar pogasili in prezračili prostor.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 14.32 je na avtocesti Slovenska Bistrica–Maribor v naselju Pokoše gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj in odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.26 je v ulici Vrtnarija na Vrhniki gorela vsebina komunalnega zabojnika za odpadke na ekološkem otočku. Posredovali so gasilci PGD Vrhnika.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.02 so bili v industrijski coni Komenda v zadrževalniku meteornih vod opaženi naftni madeži. Gasilci PGD Kamnik in Moste so zatesnili vse izhodne jaške iz zadrževalnika in omejili onesnaženje. Opravljena je bila oljna analiza, ki je pokazala prisotnost v zadrževalniku. Tekom dne so gasilci nadzorovali vodostaj zbiralnika in namestili pivnike ter črevesa na izstopnih jaških. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni delavec KP Kamnik kanalizacije ter župan občine Komenda.

Ob 11.20 je na avtocesti, na počivališču Podsmreka proti Ljubljani, občina Ivančna Gorica, iz kombiniranega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci PGD Stična so madež na površini treh kvadratnih metrov nevtralizirali in očistili cestišče. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 17.56 so na Drobtinški poti na Brezovici opazili naftne madeže na gladini bližnjega potoka. Gasilci GB Ljubljana, PGD Brezovica pri Ljubljani in Vnanje Gorice so našli vir onesnaženja pri bližnji hiši, kjer je zaradi napake na oljni peči centralne kurjave iztekla neznana količina kurilnega olja. Gasilci so s pivniki popivnali razlitje pod pečjo in v potok namestili pivnike in lovilna črevesja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.11 so na območju Vojščice, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske regije, pri pregledu terena našli in odstranili 31 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupne mase 181,92 kg. Najdbe italijanske, francoske in avstro-ogrske izdelave, ki izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne, so varno uskladiščili.

Ob 12.03 sta na območju obrtne cone Na logu v Tolminu pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in na varno uskladiščila najdeno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.06 je v naselju Kromberk v občini Nova Gorica občan v potoku naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in prepeljala v skladišče topovsko granato, kalibra 105 mm, mase 15,5 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.30 je v Malgajevi ulici v Celju, zaradi okvare radiatorja, iztekala voda v stanovanju. Gasilci PGE Celje so zaprli ventile na omrežju.

Izpostava Kranj

Ob 10.34 so v naselju Stara Fužina, občina Bohinj, gasilci PGD Stara Fužina zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 11.56 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom rešili tri ujete osebe iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.27 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili osebo.

Ob 8.36 so v Povšetovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana skozi priprto kuhinjsko okno vstopili v hišo in omogočili dostop reševalcem NMP Ljubljana do poškodovane osebe.

Ob 22.18 je v Mucherjevi ulici v Ljubljani iz zgornjega stanovanja bloka  iztekala voda po instalacijah, varovalkah in števcih. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in preverili elektro omarico. O dogodku je bil obveščen dežurni delavec Elektra.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.13 so v Spodnjih Izlakah, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje - mesto odprli vrata kopalnice v stanovanjski hiši kjer se je nahajal onemogli stanovalec. Reševalci NMP Zagorje so osebo oskrbeli in jo prepeljali v SB Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki bo dopoldne predvsem koprenasta, popoldne pa postopno gostejša. Sprva bo ponekod tudi megleno.

V sredo bo sprva precej jasno, čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo. Proti večeru bo na zahodu začelo rahlo deževati.

Prvi dež pričakujemo na Gorenjskem v noči na četrtek, na območju Koroške in Savinjske pa v četrtek čez dan. Do petka zjutraj bo na območju Gorenjske lahko padlo od 20 do 40 mm dežja, na Koroškem in Savinjskem od 10 do 30 mm.

Dež bo v noči na petek oslabel in predvsem na območju Savinjske in koroške večinoma ponehal. Spet se bo prehodno okrepil v noči na soboto.