Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. oktobra 2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.03 si je v bližini naselja Radelca, občina Radlje ob Dravi, občan v gozdu poškodoval nogo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v SB Slovenj Gradec.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.00 se je na območju Čukla v občini Bovec pričela iskalna akcija za pogrešanim nemškim državljanom. V iskalni akciji so sodelovali reševalci JRS Tolmin, GRS Bovec in policija. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.09 je na regionalni cesti Celje–Laško v naselju Tremerje, občina Celje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGE Celje so nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na kolesa in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovani osebi oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.06 sta na severni ljubljanski obvoznici med Tomačevim in Novimi Jaršami v smeri Zadobrove trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na enem vozilu. Reševalci NMP Ljubljana so lažje poškodovanega voznika oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Maribor

Ob 12.28 sta na Ruški cesti v Selnici ob Dravi trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 je v naselju Idrijska Bela, občina Idrija, voznik izgubil oblast nad štirikolesnikom in zapeljal s cestišča v potok. Gasilci PGD Idrija so s tehničnim posegom štirikolesnik postavili nazaj na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.53 je na cesti Radlje ob Dravi–Maribor v naselju Spodnja Vižinga, občina Radlje ob Dravi, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili cestišče, s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP. Poškodovana oseba je bila prepeljana v ZD Radlje ob Dravi.

Ob 17.12 sta v naselju Dobrije, občina Ravne na Koroškem, trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 9.04 se je v Cankarjevi ulici v Sevnici zaradi nenadzorovanega izgorevanja pregrela peč za centralno ogrevanje. Gasilci PGD Sevnica so peč izpraznili, prezračili prostore in odsvetovali kurjenje do prihoda serviserja.

Izpostava Celje

Ob 0.51 je v naselju Pernovo, občina Žalec, zagorelo v mansardnem stanovanju stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Pirešica, Ponikva pri Žalcu, Zavrh pri Galiciji in Griže so požar pogasili ter pregledali in prezračili objekt. Ogenj je uničil stanovanje in poškodoval ostrešje objekta. V požaru sta se poškodovala dva gasilca, eden od njiju je bil prepeljan v SB Celje.

Ob 7.23 je naselju Proseniško, občina Šentjur, zagorela žagovina in sekanci v zalogovniku industrijskega obrata. Gasilci PGD Lokarje, Šentjur, Dramlje in Ponikva so požar pogasili in pregledali objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.33 se je v Župančičevi ulici v Ljubljani v kuhinji stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe na štedilniku smodila pozabljena hrana. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avto lestve skozi balkon vstopili v stanovanje, odstranili hrano s štedilnika in stanovanje pregledali s termovizijsko kamero ter ga prezračili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.20 se je v naselju Pušča v Murski Soboti pregrevala peč za centralno ogrevanje. Gasilci PGD Pušča so iz peči odstranili gorljiv material in ohladili peč.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 15.55 so v naselju Lucija, občina Piran, na gladini potoka Fazan opazili madeže neznane snovi. Gasilci JZ GB Koper so na gladino potoka namestili vpojna črevesa. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.33 so na območju Volkovnjaka, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske regije, pri pregledu terena našli in odstranili na varno 52 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev in 300 kosov pehotnega streliva v skupni masi 192,39 kg. Najdbe, italijanske in avstro ogrske izdelave, izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 18.46 je v naselju Raka, občina Krško, zaradi okvare na vodovodnem sistemu v kleti stanovanjske stavbe iztekala voda. Gasilci PGE Krško so s tehničnem posegom zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Celje

Ob 9.09 so v Ulici Pohorskega bataljona v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Celje.

Ob 14.33 so na Ljubljanski cesti v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom zaprli radiatorski ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Kranj

Ob 19.57 so v ulici Skalica v Kranju gasilci GARS Kranj vstopili v stanovanje skozi balkonska vrata in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.07 je na Dolenjski cesti na Lavrici, občina Škofljica, zaradi poškodovane odtočne cevi voda zalila poslovne prostore. Gasilci PGD Lavrica so posesali razlito vodo.

Ob 16.54 so v Brodarski ulici v Litiji gasilci PGD Litija s tehničnim posegom zaprli radiatorski ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode v stanovanju.

Ob 23.32 je na Vojkovi cesti v Ljubljani iztekala voda v kopalnici v iz stanovanja v 15. nadstropju v stanovanje v 14. nadstropju. Gasilci GB Ljubljana so priklicali stanovalki in zaustavili iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 17.02 so v ulici Na soseski v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V sredo bo s prva v višjih legah pretežno jasno, čez dan pa se bo od zahoda povsod pooblačilo. Popoldanske temperature bodo med 10 in 12 °C.

V četrtek bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, v popoldanskem času so možna sončna obdobja. Pihal bo jugozahodni veter. Predvidena 24 urna količina padavin je na Gorenjskem od 20 do 40 mm, za Savinjsko in Koroško regijo od 5 do 30 mm.

V petek bo spremenljivo oblačno, južni veter se bo še okrepil. Krajevne padavine bodo možne predvsem na Gorenjskem, drugod bo povečini suho večji del dneva. Pozno popoldne ali zvečer nas bo prešla hladna frontna, padavine se bodo prehodno razširile tudi nad ostale regije. Ocenjena količina 24 urnih padavin od petka do sobote zjutraj je med 30 in 60 mm, na Gorenjskem lahko tudi več.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/