Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. oktobra 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.02 sta v naselju Šenbric, občina Velenje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč eni poškodovani osebi.

Ob 15.03 sta na cesti v Spodnjih Prelogah, občina Slovenske Konjice, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, nudili pomoč policiji, nevtralizirali cestišče ter ga očistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.46 so na Tržaški cesti v Ljubljani trčili dve osebni in dve tovorni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, poškodovano voznico iznesli iz osebnega vozila in jo do prihoda reševalcev NMP oskrbeli ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 21.12 je na AC na območju občine Lukovica voznik z osebnim vozilom trčil v odbojno ograjo ter obstal na odstavnem pasu. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, opravili ogled ter počakali do prihoda službe DARS in policije. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.38 je v Šercerjevi ulici v Slovenj Gradcu osebno vozilo zapeljalo s cestišča v živo mejo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.30 je v naselju Brdo, občina Slovenske Konjice, gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Požar je pred prihodom gasilcev pogasil lastnik, gasilci PGD Tepanje pa so pregledali prostor.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.43 so na Vojkovi cesti v Ljubljani v nedokončanem delu garaže Stožice goreli plastični odpadki. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar in pregledali okolico.

Ob 17.39 je v naselju Videm, občina Dobrepolje, v zapuščenem objektu gorela večja količina smeti, zapuščenih predmetov in pohištva. Gasilci PGD Videm in Zdenska vas so požar pogasili ter iznesli ožgane predmete iz objekta, pristojna komunalna služba pa jih je odpeljala na deponijo.

Izpostava Maribor

Ob 0.06 je na Cesti v Rošpoh v Kamnici, občina Maribor, gorel plinski žar na terasi za hišo. Požar so lokalizirali domačini, gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica pa so pregledali okolico in požar dokončno pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 9.18 je v naselju Breg, občina Majšperk, zagorel drog električne napeljave. Gasilci PGD Majšperk so zavarovali kraj dogodka do prihoda pristojne elektro službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 0.22 je na Tržaški cesti v Mariboru v garažni hiši trgovskega centra gorelo osem osebnih vozil. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor, PGD Radvanje, Razvanje, Pekre in Maribor – mesto. Zgorelo je osem osebnih vozil, PVC obloge, filc, reklamni panoji na strehi dolžine 100 metrov ter širine 30 metrov in električna napeljava na strehi.

Izpostava Postojna

Ob 17.05 je zagorelo osebno vozilo na avtocesti Unec–Postojna v občini Cerknica. Gasilci PGD Rakek in Cerknica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar v predelu motorja, ga ohladili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 16.32 je v naselju Koračice, občina Sveti Tomaž, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Koračice in Pršetinci so požar pogasili, odklopili akumulator in zavarovali kraj dogodka do prihoda vlečne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.08 so na Opekarniški cesti v Celju gasilci PGE Celje pogasili gorečo živo mejo.

Ob 19.40 so v naselju Nizka, občina Rečica ob Savinji, gasilci PGD Rečica ob Savinji razgrabili kup sekancev, ga zalili z vodo in preprečili, da bi prišlo do požara.

Izpostava Postojna

Ob 18.14 so v bližini naselja Grobišče, občina Postojna, goreli mešani odpadki in plastika v naravnem okolju. Gasilci PGD Slavina so pogasili požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 10.44 je v naselju Grajena, občina Ptuj, gorela podrast. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Grajena.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 10.52 se je na Partizanski cesti v Velenju v industrijskem objektu aktiviral plinski alarm. Gasilci PGE Velenje so opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov ter pregledali in prezračili prostore.

Ob 20.29 se je v Polani, občina Laško, v objektu zaradi napake na tuljavi kurilne naprave sproščal ogljikov monoksid. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so pri meritvi prisotnosti plina zaznali rahlo povišano koncentracijo. Odstranili so žerjavico iz kurišča, prostore prezračili ter lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje do odprave napake s strani pooblaščene osebe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.46 sta pri naselju Plave, občina Kanal ob Soči, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na varno odstranila najdena topovska vžigalnika kalibrov 150 mm in 80 mm, mase 4 kg in 0,65 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.11 je v Rogatcu v dolžini okoli treh kilometrov na cestišče iz tovornega vozila padal pesek. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji in cestnemu podjetju pri čiščenju cestišča.

Ob 21.19 je v Čopovi ulici v Žalcu v stanovanju iztekala voda iz pralnega stroja. Gasilci PGD Žalec so zaprli ventil in posesali vodo.

Izpostava Kranj

Ob 11.13 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo in obvestili pristojni servis.

Ob 12.13 so v Dolenji vasi, občina Železniki, gasilci PGD Selca v spremstvu lastnika vstopili v stanovanje in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.45 so se na Dolenjski cesti v Ljubljani tri osebe zaklenile na balkon. Gasilci GB Ljubljana so odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili ujetim osebam izhod.

Ob 8.16 so v Mednem, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 8.44 so v Gospodinjski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.35 je na Trgu na Stavbah v Litiji v stanovanju v večstanovanjski stavbi oseba padla in obležala. Gasilci PGD Litija so s tehničnim posegom odprli protivlomna vrata stanovanja, omogočili reševalcem dostop do onemogle osebe, odstranili s štedilnika hrano, ki se je smodila ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Litija so osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 15.52 so gasilci PGD Slovenska Bistrica pregledali plazoviti teren v naselju Vinarje v občini Slovenska Bistrica, sanirali poškodovano folijo in jo zamenjali staro z novo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.51 so v Neblem, občina Brda, gasilci PGD Dobrovo s strešniki prekrili del strehe stanovanjske hiše, ki je bila poškodovana zaradi vetra.

Ob 14.50 je v Ulici Franca Baliča v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, zaradi okvarjenega varnostnega ventila iztekala voda v kurilnici stanovanjskega objekta. Napako so odpravili gasilci PGD Šempeter.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije. 

V četrtek bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, popoldne so možna sončna obdobja. Pihal bo jugozahodni veter.  Na Gorenjskem bo padlo še od 10 do 30 mm, v Savinjski in Koroški regiji pa od 0 do 15 mm.

V petek, bo spremenljivo oblačno in vetrovno, jugozahodni veter se bo še okrepil. Občasne krajevne padavine bodo čez dan možne predvsem na Gorenjskem, drugod bo povečini suho večji del dneva. Pozno popoldne ali zvečer nas bo prešla hladna frontna, padavine se bodo predvsem na Gorenjskem prehodno okrepile, razširile pa se bodo tudi nad ostale regije. Ocenjena količina 24 urnih padavin od petka do sobote zjutraj je na Gorenjskem od 20 do 40, drugod pa od 5 do 15 mm (glavnina bo v večernem času).

V soboto bo predvsem na Gorenjskem občasno deževalo, pade lahko od 10 do 40 mm. Na Koroškem in v Savinjski regiji bo povečini padlo manj kot 5 mm.

V nedeljo in ponedeljek kaže na povečini suho vreme. Od torka bo verjetnost za padavine ponovno nekoliko večja.

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Plazi

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije obstaja v četrtek zaradi napovedanih večjih količin padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji. Opozorilo za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov velja tudi za območja, nedavno prizadeta v ujmi.

 

Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije https://bit.ly/3tzOzDX