Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. oktobra 2023

Poplave

Izpostava Koper

Ob 20.37 so naselju Boršt, občina Koper, gasilci JZ GB Koper iz kleti stanovanjskega objekta izčrpali okoli 2 kubična metra meteorne vode.

 

Plazovi

Izpostava Koper

Ob 10.44 je v Hrvatinih v občini Koper zaradi meteornih padavin na cesto zdrsnilo okoli kubični meter zemljine. Zemljino, ki je delno zaprla cestišče so odstranili delavci Cestnega podjetja Koper. Zaradi pregleda kanalizacijskega sistema je bila obveščena tudi komunalna služba Marjetica Koper. 

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 13.24 se je v naselju Rudnica v občini Podčetrtek prevrnil traktor s prikolico. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Podčetrtek so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje goriva, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s pomočjo avtodvigala postavili traktor in prikolico na kolesa ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.44 je v Malgajevi ulici v Mežici pri zemeljskih delih prišlo do zasutja delavca. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Mežica so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč pri izkopu in izvleki poškodovanca iz gradbene jame. Poškodovanca so reševalci NMP Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.32 sta v naselju Črnova v občini Velenje trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD in PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili cestišče, nudili pomoč vlečni službi pri odstranjevanju vozil in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 16.35 sta v naselju Belo, občina Šmarje pri Jelšah, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policiji in reševalcem. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju, nato pa ga je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Koper

Ob 6.51 so v naselju Čentur v občini Koper trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč poškodovani osebi in reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Reševalci so poškodovanca prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 11.56 je izven naselja Ravne v občini Cerklje na Gorenjskem osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na bok. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Kranj so poškodovano osebo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.58 je v bližini naselja Jankoviči, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Črnomelj pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.32 sta v krožišču Tomačevo v Ljubljani trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 16.23 je na avtocesti pri Podmilju v smeri Ljubljane, občina Lukovica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.13 sta na avtocesti med Vrhniko in Logatcem, občina Vrhnika, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Dolnji Logatec so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter pomagali policiji in vlečni službi. Reševalci NMP so oskrbeli eno lažje poškodovano osebo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.55 je v naselju Lucova, občina Gornji Petrovci, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek in se prevrnilo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP Murska Sobota ponesrečeni osebi nudili prvo pomoč. Reševalci so jo prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.25 sta v Šempetru, občina Šempeter-Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica. Ti so jo oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 18.42 sta se na hitri cesti med priključkom Ajdovščina in izvozom Vipava, občina Vipava, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in usmerjali promet. Poškodovanih ni bilo.

Ob 21.39 sta na cesti Ajdovščina–Col, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Gasilca GRC Ajdovščina sta zavarovala in razsvetljevala kraj dogodka, nudila pomoč lažje poškodovani osebi, odklopila akumulatorja in pomagala policiji.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.58 je v bližini naselja Jankoviči, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Črnomelj pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 7.56 je na cesti Prestranek–Orehek, občina Postojna, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.57 so v naselju Šmartno pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe. Poškodovano osebo so reševalci ZRCK Slovenj Gradec prepeljali v SB Slovenj Gradec.

  

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Brežice

Ob 23.12 sta na železniškem prehodu v Gornjem Lenartu, občina Brežice, trčila vlak in osebno vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, izvlekli uničeno vozilo izpod vlaka ter ga umaknili na peron. Poškodovanih ni bilo.

  

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.24 so se na Pristavški cesti v Pristavi, občina Tržič, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev PGD Križe in Bistrica pri Tržiču je ogenj sam ugasnil. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.01 so v Partizanski ulici v Radljah ob Dravi v dimniku večstanovanjskega objekta zagorele saje. Do prihoda gasilcev PGD Radlje ob Dravi so saje izgorele. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali objekt, izmerili koncentracijo plinov ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 23.50 je v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, v stanovanjski hiši prišlo do pregretja peči. Gasilci PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu so zadimljene prostore prezračili in jih pregledali s termovizijsko kamero.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 21.55 so na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani na vhodu v restavracijo zaznali vonj po plinu. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana na kraj intervencije so lastniki zaprli plinski ventil. Gasilci so ob prihodu zaznali vonj po plinu, zaprli še glavni ventil za celoten objekt in opravili meritve nevarnih plinov, ki pa niso zaznale povišanih vrednosti. Tudi dežurna služba Energetike Ljubljana, ki je odprla vse ventile in opravila meritve, ni zaznala nobenega puščanja. Lastnikom so svetovali naj bodo pozorni na morebitno puščanje plina.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 16.40 je na Staretovem trgu v Šmartnem pri Litiji pri prečrpavanju kurilnega olja v odtočni jašek in naprej v potok izteklo okoli 100 litrov olja. Gasilci PGD Litija, Kostrevnica in Šmartno pri Litiji so v potok namestili pivnike.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.34 je pod naseljem Idrsko v občini Kobarid krajan na travniku naletel na dve italijanski ročni bombi tipa BPD, mase 1,14 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarni najdbi odstranila.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.08 so v naselju Pečovnik, občina Celje, gasilci PGE Celje odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Kranj

Ob 12.30 se v naselju Golnik, občina Kranj, oseba v stanovanjskem objektu ni odzivala na klice sosedov. Gasilci GARS Kranj so odprli vrata in omogočili reševalcem NMP Kranj vstop v objekt, v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 20.07 sta v naselju Sv. Barbara v občini Škofja Loka gasilca PGD Škofja Loka očistila zamašene propuste in jaške meteorne vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 je na Poti Rdečega križa v Ljubljani otrok zaklenil mamo na balkon stanovanjskega bloka. Gasilci GB Ljubljana so odprli vrata balkona in jo rešili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.23 je v Triglavski ulici v Idriji v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Idrija so zaprli glavni vodovodni ventil.

Ob 21.36 sta na Vrtojbenski cesti v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, gasilca PGD Šempeter zaprla ventil vodovodne inštalacije in s tem preprečila iztekanje vode v stanovanju.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.49 so v naselju Rudarjevo, v občini Črna Koroškem, gasilci PGD Črna na Koroškem, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V petek bo spremenljivo oblačno in vetrovno, jugozahodni veter se bo še okrepil. Občasne krajevne padavine bodo čez dan možne predvsem na Gorenjskem, drugod bo povečini suho večji del dneva. Zvečer nas bo prešla hladna frontna, padavine se bodo predvsem na Gorenjskem prehodno okrepile, razširile pa se bodo tudi nad ostale regije. Ocenjena količina 24 urnih padavin od petka do sobote zjutraj je na Gorenjskem od 20 do 40, drugod pa od 5 do 15 mm (glavnina bo v večernem času).

V soboto bo predvsem na Gorenjskem občasno deževalo, pade lahko od 10 do 30 mm. Na Koroškem in v Savinjski regiji bo povečini padlo manj kot 5 mm.

V nedeljo in ponedeljek kaže na povečini suho vreme. Od torka bo verjetnost za padavine ponovno nekoliko večja.

 

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v petek najmočnejši sunki vetra ponekod po nižinah dosegali hitrosti okoli 70, v gorah pa tudi prek 100 km/h.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/