Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. oktobra 2023

Močan veter

Preko včerajšnjega dne in v nočnih urah je močan veter v sunkih ponekod po nižinah dosegal hitrosti okoli 70, v gorah pa prek 100 kilometrov na uro. Na območjih občin Bohinj, Jesenice, Kranjska Gora, Dobrova-Polhov Gradec, Ig, Selnica ob Dravi, Pivka in Muta je bilo do polnoči zabeleženih 35 dogodkov. Močan veter je podiral drevesa in odkrival ostrešja objektov. Na Bohinjskem jezeru je odtrgalo pomol, na Jesenicah je drevo padlo preko električne napeljave ob transformatorski postaji, na območju občine Muta je zaradi pretrganega električnega vodnika brez električne energije ostalo več hiš v naselju Sv. Jernej nad Muto. Gasilci 13 gasilskih društev in pripadniki Enote za tehnično reševanje CZ Bohinj so imeli delo z odstranjevanjem podrtega drevja, prekrivanjem poškodovanih ostrešij objektov, gasilci PGD Bohinjska Bistrica in ekipa CZ za reševanje na vodi in iz vode Bohinj pa so odtrgani pomol povlekli na brežino jezera.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.39 je v naselju Gornje Pijavško, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri nalaganju vozila na avtovleko. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Celje

Ob 18.14 sta v ulici Lava v Celju trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odstranili vozili s cestišča in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP. Slednji so jo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.32 je v naselju Želimlje, občina Škofljica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek in se prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so z dvigalom vozilo dvignili in postavili nazaj na cestišče, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Voznik ni bil poškodovan.

Ob 13.38 sta na štajerski avtocesti, smer Ljubljana–Celje, med izvozoma Lukovica in Blagovica, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Na kraju dogodka so bili tudi policisti in delavci DARS-a. Poškodovanih ni bilo.

Ob 12.29 je pod mostom na izvozu iz južne ljubljanske obvoznice na Viču, smer Ljubljana-Rudnik, osebno vozilo trčilo v betonski obcestni blok, se prevrnilo na streho, pristalo na kolesih, zapeljalo na drugo stan ceste in obstalo na travniku. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Cestišče so očistili delavci DARS-a. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 16.55 so v bližini naselja Spodnje Hoče, občina Hoče-Slivnica, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.31 sta v bližini naselja Deskle, občina Kanal, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova gorica so zavarovali kraj dogodka, umaknili poškodovani vozili s cestišča, prečrpali gorivo iz rezervoarja tovornega vozila ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Nova Gorica so oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 6.39 je v Sežani tovorno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter prečrpali pogonsko gorivo in nudili pomoč NMP Sežana pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.18 je na cesti Trbovlje–Prebold izven naselja Gabrsko, občina Trbovlje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom postavili vozilo nazaj na cestišče in nudili pomoč pri nalaganju na avtovleko. Lažje poškodovano voznico so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v ZD Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.31 se je v večstanovanjskem objektu v Zakotnikovi ulici v Ljubljani v stanovanju na štedilniku smodila pozabljena hrana. Gasilci GB Ljubljana in Štepanjsko naselje so štedilnik ugasnili, odstavili posodo s hrano, prezračili objekt in osebo, katera se je nadihala dima, pospremili do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.20 je na Vipavski cesti v Rožni dolini, občina Nova Gorica, zagorela električna omarica v industrijskem objektu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar, prezračili prostore in zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurne elektro službe, ki je odpravila okvaro.

Izpostava Postojna

Ob 18.22 je v naselju Kobdilj, občina Komen, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. Reševalci NMP Sežana so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 21.49 je ob Tovorni ulici v Celju gorel železniški tovorni vagon naložen s premogom. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so zavarovali kraj dogodka ter pogasili požar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.44 so ob Taborski cesti v Grosuplju goreli oblačila, odpadki in kolesi. Gasilci PGD Grosuplje so požar na površini okoli petih kvadratnih metrov pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 8.58 so v ulici Na Loko v Novem mestu v prostorih čistilne naprave zaznali vonj po plinu. Gasilci GRC Novo mesto so opravili meritve nevarnih plinov, ki pa niso zaznale povišanih vrednosti in preventivno prezračili prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 9.51 je na Jadranski cesti v Mariboru iztekalo olje iz posod, naloženih na tovornem vozilu. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite tekočine in obvestili pristojne službe.

Ob 18.28 so v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica na parkirišču nevtralizirali naftni madež v velikosti okoli pet kvadratnih metrov.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.20 je na Trgu Franca Kozarja v Hrastniku iz osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Hrastnik so na parkirišču nevtralizirali oljni madež na površini enega kvadratnega metra.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 11.27 je na območju Dednega vrha, občina Ljubljana, občan v gozdu naletel na neeksplodirano ročno bombo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta pri pregledu terena našla še eno. Ročni bombi angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne sta uničila na varnem kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.09 je v Gortanovi ulici v Novi Gorici pri čiščenju okolice občanka naletela na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 105 milimetrov, mase 15.64 kilograma, francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.38 so v Brodarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom vstopili v stanovanjski objekt in reševalcem NMP omogočili dostop do neodzivne osebe.

Ob 13.32 so na Trnoveljski cesti v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom vstopili v stanovanjski objekt in reševalcem NMP Celje omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 8.02 je na Cesti Ivana Cankarja na Koroški Beli, občina Jesenice, je v objektu vrtca zaradi poškodovane strehe meteorna voda tekla v prostor. Gasilci GARS Jesenice so streho prekrili s ponjavo.

Ob 11.14 je na Gradnikovi cesti v Radovljici, iztekala voda v kopalnici stanovanja v večstanovanjski stavbi. Gasilci PGD Radovljica so zaprli ventil ter vodo posesali.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.52 so na Slamnikarski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale v stanovanjskem bloku s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.53 so v naselju Moravci v Slovenskih Goricah, občina Ljutomer, gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop reševalcem NMP Ljutomer do neodzivne osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V soboto bo predvsem na Gorenjskem občasno deževalo, pade lahko od 5 do 15 mm. Na Koroškem in v Savinjski regiji bo povečini padlo manj kot 5 mm. Ponoči in v nedeljo zjutraj se bodo pojavljale krajevne nevihte. Predvsem na Gorenjskem lahko še pade od 10 do 30 mm padavin.

V nedeljo popoldne in v ponedeljek kaže na povečini suho vreme. V torek in sredo bo verjetnost za padavine ponovno nekoliko večja.