Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. oktobra 2023

Močan veter

Preko dneva so zaradi močnega vetra, ki je v petek in v soboto zjutraj prizadel območja regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Trbovlje in Slovenj Gradec gasilci iz 69 gasilskih društev odstranjevali posledice vetra. Tako smo zabeležili 119 dogodkov. Gasilci so predvsem odstranjevali podrto drevje in prekrivali poškodovana ostrešja objektov.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 10.27 se je v naselju Vrhole pri Laporju, občina Slovenska Bistrica, na cesto sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Laporje so zavarovali kraj dogodka in prekrili zemeljski plaz v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.29 si je pri Spodnji Javoršici, občina Moravče, v gozdu pohodnik poškodoval gleženj. Reševalci NMP Domžale in gorski reševalci GRS Kamnik so ga oskrbeli in z nosili prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.23 sta na Soteškem hribu, občina Ljubljana, sprehajalca naletela na obnemoglo osebo na težko dostopnem terenu. Gasilci PGD Nadgorica, GB Ljubljana in reševalci GRS Ljubljana so osebo oskrbeli, prenesli do terenskega vozila in prepeljali do reševalnega vozila v dolino. Reševalci NMP Ljubljana so jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.30 se je v naselju Hotemež, občina Radeče, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGE Celje in PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanega voznika.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.53 je na Zaloški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v betonsko ograjo skladišča Petrol. Težko poškodovanega voznika so pred prihodom gasilcev iz vozila rešili dežurni gasilci podjetja Petrol. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle tekočine. Reševalci NMP so poškodovanega voznika prepeljali v UKC Ljubljano.

Ob 4.11 je na razcepu Koseze iz severne proti zahodni ljubljanski obvoznici osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Lažje poškodovanega voznika so pregledali reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 7.23 sta na Šentiljski cesti v Mariboru trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.49 sta v naselju Presika, občina Ljutomer, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Ljutomer, ki so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.33 je v naselju Solkan, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo v skalo ob cestišču. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane voznice. Reševalci so jo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.03 sta na Ljubljanski cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet in nudili pomoč službi avtovleke pri odstranitvi vozil. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 15.30 so na primorski avtocesti na relaciji Postojna–Unec pri počivališču Ravbarkomanda, občina Postojna, trčili osebni in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na poškodovanem vozilu.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 13.04 je v ulici Trnje, občina Škofja Loka, v kurilnici objekta zagorel skiro. Gasilci PGD Škofja Loka ter Stara Loka so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 11.14 so v naselju Podkoren, občina Kranjska Gora, gasilci PGD Podkoren pogasili goreče ostanke lesenega objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.28 se je ob reki Savi v Ljubljani kadilo iz kupa odpadkov. Gasilci PGD Vižmarje Brod in GB Ljubljana so tleče odpadke pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 18.27 je v naselju Spodnje Partinje, občina Lenart, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Lenart so požar na površini okoli 90 kvadratnih metrov pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 11.19 je na Gradnikovi cesti v Radovljici pri trgovini Hofer tlela vsebina komunalnega zabojnika pri stiskalnici za papir. Gasilci PGD Radovljica in GARS Jesenice so tlenje pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.36 je bil v naselju Dolenje, občina Ajdovščina, opažen dim v zabojniku za smeti. Gasilci iz GRC Ajdovščina so požar pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 6.58 je v bližini ceste pri Javorskem Pilu, na Javorjah pri Gabrovki, občina Litija, občan naletel na NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije so na varnem kraju uničili 2 minometni granati kalibra 45 mm italijanskega izvora, nemško topovsko granato kalibra 75 mm in 8 nabojev pehotnega streliva.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 22.52 so v naselju Brege, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop reševalcem NMP Krško do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 12.38 se je v naselju Ilovka, občina Kranj, zaradi okvare na turbini motorja močno kadilo iz osebnega vozila. Gasilci GARS Kranj so odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Požara ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.00 so v naselju Velike Lipljene, občina Grosuplje, gasilci PGD Škocjan in Št. Jurij zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila in naprej do helikopterja.

Ob 13.12 so na Cesti talcev v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vhodna vrata oskrbovanega stanovanja v Medgeneracijskem centru Bistrica in osebju omogočili dostop do stanovalke, ki je v stanovanju padla.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V nedeljo bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Možne bodo posamezne krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Pade lahko do 10 mm, krajevno do 15 mm. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bo sončno z jutranjo meglo. Čez dan bo pihal jugozahodni veter. Še bo toplo. Jutranje temperature bodo okoli 10, popoldanske od 15 do 19 °C.

V torek dopoldne se bodo na zahodu pričele pojavljati padavine, ki se bodo čez dan krepile in popoldne pomaknile tudi nad vzhodno polovico države. Do sredine noči na sredo bo predvidoma padlo od 10 do 70 mm padavin, najmanj na vzhodu, največ na Gorenjskem. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Padavine se bodo nadaljevale še v sredo, ko bodo na vzhodu prehodno oslabele in se v noči na četrtek spet okrepile.

V četrtek je verjetnost za padavine nizka, v petek pa se spet poveča. Ves čas bo toplo, pihal bo jugozahodni veter.