Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. oktobra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.58 se je na poti s planine Kofce, občina Tržič, pri padcu poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Tržič so ga našli, mu nudili prvo pomoč in ga prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bil odpeljan v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 13.17 so v naselju Javorje, občina Gorenja vas - Poljane, gasilci PGD Javorje nudili pomoč onemogli osebi do prihoda NMP Škofja Loka.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 12.27 se je na območju naselja Žuniči, občina Črnomelj, pričela iskalna akcija pogrešane osebe v reki Kolpi. Gasilci PGD Črnomelj in policisti so pregledali obrežje in gladino reke Kolpe, vendar pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.01 je na cestni relaciji Brežice–Bizeljsko, pred naseljem Župelevec, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo oskrbeli in jo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 1.03 se je v naselju Srednja Bela, občina Preddvor, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci GARS Kranj so kraj dogodka zavarovali in osvetljevali, nudili pomoč policiji, vozilo postavili nazaj na kolesa in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.05 so v Barjanski ulici v Ljubljani verižno trčila tri osebna vozila. Udeleženci so odklonili zdravniško pomoč, gasilci GB Ljubljana pa so nudili pomoč pri premiku vozil s cestišča in na enem vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.17 je v krožišču Otoške in Šmarješke ceste v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v elektro omarico. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in odklopili akumulator. Na kraju dogodka so bili tudi reševalci NMP Novo mesto, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.  

Ob 19.56 je v naselju Repče, občina Trebnje, vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj, stabilizirali vozilo, ga povlekli z brežine in postavili na kolesa, s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika in ga prenesli do reševalnega vozila.  Reševalci NMP ZD Trebnje so poškodovanca oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 22.59 so v Ulici Josipa Vandota v Kranjski gori zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kranjska Gora so očistili dimnik, opravili pregled s termovizijsko kamero in objekt prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.08 je v naselju Dob, občina Domžale, zagorel pomožni objekt čebelnjaka. Gasilci CZR Domžale in PGD Dob so pogasili požar, ki je zajel objekt v velikosti okoli 10x5 metrov, iz objekta iznesli plinsko jeklenko in akumulatorja. Požar je tudi uničil na strehi objekta sončno elektrarno.

Ob 14.38 je na Papirniški poti v Ljubljani v papirnici Vevče  zagorel papir pri elektro motorju, ki poganja ventilator za pogon odpadnega papirja po ceveh. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornji Kašelj ter delavci podjetja so s tehničnim posegom prišli do mesta požara, ga pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.38 je v naselju Bučka, občina Škocjan, v bivalnem prostoru zagorel papir ob peči na drva. Gasilci PGD Škocjan in Bučka so pogasili požar, iznesli ožgan material ter prezračili in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Ob 20.27 je v Velikem Slatniku, občina Novo mesto, pri kurjenju kamina prišlo do pregretja dimnika. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Potov vrh-Slatnik so dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.35 je v naselju Deskle, občina Kanal, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Kanal in PGE Nova Gorica.

Izpostava Ptuj

Ob 10.22 je v naselju Mihovci pri Veliki Nedelji, občina Ormož, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Velika Nedelja in Senešci so zavarovali kraj dogodka, vozilo pogasili in počistili cestišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 0.18 je v Kopru zagorela veja, ki se je odlomila in padla na električne vodnike. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 7.37 so v Črtomirovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 13.28 so na Podpeški cesti na Brezovici gasilci PGD Notranje Gorice-Plešivica odstranili podrto drevo preko sprehajalne poti.

Ob 15.44 je na Slovenski cesti v Ljubljani zaradi poškodovanega vodovodnega ventila puščala voda v stanovanju. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil.

Ob 18.27 so v Kolarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili nagnjeno drevo, ki je ogrožalo objekt.

Izpostava Maribor

Ob 11.52 so na cesti iz Hrastovca pod Bočem proti Boču, občina Poljčane, gasilci PGD Poljčane nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 12.24 so v Poljčanah gasilci PGD Poljčane zavarovali kraj pristanka helikopterja HNMP, ki je poškodovano osebo prepeljal v UKC Maribor.

Ob 19.01 se je v Ulici Zofke Kukovič na Miklavžu na Dravskem polju v hiši pri padcu poškodovala oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli dvoje vrat in omogočili reševalcem NMP dostop do osebe.

Izpostava Postojna

Ob 12.28 so na Partizanski cesti na Rakeku, občina Cerknica, gasilci PGD Rakek nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjske stavbe v reševalno vozilo. Obolelo osebo so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo sončno, pihal bo jugozahodnik.

V torek bo oblačno. Na Gorenjskem bodo manjše padavine možne že pozno dopoldne, popoldne se bodo krepile in postopno razširile proti Savinjski in Koroški. V noči na sredo bodo prehodno ponehale. Skupno pričakujemo na Gorenjskem od 20 do okoli 50 mm, na Savinjskem in Koroškem pa od 20 do 30 mm dežja.

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami. Količina padavin bo krajevno precej bolj neizenačena kot v torek. Količine bodo večinoma od 10 do 20 mm, krajevno pa lahko tudi do okoli 30 mm.

V noči na četrtek in v četrtek dopoldne bo suho, nato bo od zahoda spet začelo deževati, a glavnina padavin bo v noči na petek, ko bo na omenjenih območjih lahko padla večja količina dežja - trenutno so ocene med 40 in 80 mm.