Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. oktobra 2023

Visoko plimovanje morja

Ob 7.27 je v Piranu zaradi visokega plimovanja morje prelilo najnižje dele obale Cankarjevega in Kidričevega nabrežja.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.40 se je v naselju Sveti Trije Kralji, občina Radlje ob Dravi, oseba poškodovala na nedostopnem terenu. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so ji nudili prvo pomoč, jo imobilizirali ter prenesli do reševalnega vozila, reševalci ZRCK Ravne na Koroškem pa prepeljali v Splošno Bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 7.16 je na lokalni cesti v naselju Sela pri Dobovi, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v objekt. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo in nudili pomoč reševalcem NMP Brežice. Slednji so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Ob 12.13 sta na lokalni cesti Sela pri Raki–Velika vas, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj, dogodka akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, prevrnjeno vozilo izvlekli nazaj na cestišče, s tehničnim posegom rešili ukleščeno poškodovano osebo in nudili pomoč reševalcem NMP. Slednji so jo oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Koper

Ob 12.31 sta v Rižani v občini Koper trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč poškodovani osebi, reševalcem NMP pa pri prenosu le-te. Slednji so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.51 sta na avtocestnem izvozu za Krtino v smeri Celja, občina Domžale, osebno in kombinirano vozilo trčili v skupino divjih prašičev. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in na vozilih odklopili akumulatorje. Poškodovano osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 3.27 so v križišču Celovške ceste in ulice Jožeta Jame v Ljubljani trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, pregledali pogonsko baterijo električnega vozila in do prihoda reševalcev NMP poškodovani osebi nudili prvo pomoč. Reševalci NMP Ljubljana so na kraju oskrbeli poškodovani osebi in ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 15.23 je na Mariborski cesti v Orehovi vasi, občina Hoče-Slivnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča ter trčilo v drevo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so štiri poškodovane osebe prepeljali v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.23 so v naselju Vinska Gorica, občina Dobrna, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev je lastnik delno sam pogasil saje. Gasilci PGD Dobrna so dokončno pogasili saje in s termovizijsko kamero pregledali prostore in ostrešje stanovanjske hiše.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.46 je v bližini Smrekovca v občini Sodražica gorela lesena brunarica velikosti 4 x5  metrov. Gasilci PGD Sodražica so požar pogasili. Objekt je uničen.

Ob 14.26 je na Cesti v Žlebe v Medvodah zagorelo v kopalnici stanovanja. Gasilci PGD Preska Medvode so pogasili manjši požar ter prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.44 je v naselju Drakovci, občina Ljutomer, zagorel kuhinjski element. Gasilci PGD Mala Nedelja so požar pogasili ter prostor pregledali in prezračili.

Ob 12.24 je v naselju Kupšinci, občina Murska Sobota, gorelo v manjši delavnici ob stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Murska Sobota in Kupšinci so požar pogasili ter pregledali in prezračili prostor.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 1.22 je na cesti med Rogozo in Hočami, občina Hoče–Slivnica, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Bohova.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.46 je v Tišinski ulici v Murski Soboti gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Murska Sobota so požar pogasili. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 18.36 je v Ledarski ulici na Jesenicah v bližini komunalnega zabojnika gorel kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.48 je v ulici Za progo v Ljubljani na travniku gorel kup odpadnega papirja. Gasilci PGD Kozarje in GB Ljubljana so požar pogasili in preventivno pregledali okolico.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.42 so nad vasjo Vrtoče, občina Miren - Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske med detekcijo terena našli in odstranili na varno 25 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase 28,25 kg, avstroogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.58 so občani v Kanalskem Lomu, občina Tolmin, naleteli na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno 10 kosov NUS skupne mase 70,65 kg italijanske, avstrijske in nemške izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.42 je občan na pobočju Sabotina, občina Goriška Brda, naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno dve topovski granati kalibra 149 mm, mase 66,92 kg italijanske in francoske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 1.15 se je na Karlovški cesti v Ljubljani na vozišče podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci GB Ljubljana skupaj z delavci KPL Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.04 so v Špindlerjevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica na stanovanjski hiši pritrdili visečo vetrno obrobo, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 11.18 so v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, gasilci PGD Dvorjane pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu onemogle osebe.

Ob 11.11 se je na Smolniku, občina Ruše, drevo podrlo preko dveh parkiranih osebnih vozil. Gasilci PGD Smolnik so drevo razžagali in odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo, pogosteje na Gorenjskem in zlasti v Posočju, kot na Koroškem in Savinjskem. V Posočju lahko do večera pade od 20 do 50 mm dežja, na Gorenjskem od 10 do 30, na Savinjskem in Koroškem pa 5 do 15 mm. Ponoči se bodo padavine okrepile in razširile proti vzhodu. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo zvečer ponehale.

Na območju Posočja bo lahko padlo tudi čez 100 mm dežja, na Gorenjskem od 30 do 60, na Savinjskem in Koroškem pa 20 do 40 mm. V sredo bo sončno. Nove padavine pričakujemo v noči na petek in nato spet v nedeljo. Količine bodo podobne torkovim.

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, bo od ponedeljka zvečer do torka sredi dneva na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja lahko ponekod padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Krajevni nalivi in močni sunki vetra se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/