Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. oktobra 2023

Visoko plimovanje

Zaradi visokega plimovanja na območju Pirana je včeraj dopoldne morje poplavilo najnižje dele Cankarjevega in Kidričevega nabrežja. Nekaj pred 21. uro je bila v Piranu prožena sirena javnega alarmiranja - opozorilo na nevarnost, zaradi visokega plimovanja in južnega vetra pa je morje zalilo nizko ležeče predele obale. Gasilci so pred Tartinijevim trgom postavili protipoplavno baražo in potopne črpalke.

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 10.14 se je v naselju Ojstri Vrh, občina Železniki, sprožil zemeljski plaz in ogrožal cesto. O dogodku je bil obveščen poveljnik CZ občine Železniki in policija.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 10.53 je v naselju Runtole, občina Celje, pri podiranju drevesa drevo padlo na občana. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in ga z reševalnim vozilom prepeljali v SB Celje. Gasilci so nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 14.30 je na avtocesti med izvozom Kranj Zahod in Naklo v smeri Jesenic, občina Naklo, osebno vozilo zletelo v jarek. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Ob 15.38 sta na avtocesti Ljubljana–Kranj, na izvozu Kranj Zahodu, v smeri Jesenic, občina Naklo, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Kranj so oskrbeli dve poškodovani osebi.

Ob 16.04 se je na avtocesti Ljubljana–Kranj, med izvozom Kranj Vzhod in Zahod, občina Kranj, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj in DARS.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.14 so na avtocesti pred počivališčem Lom v smeri Ljubljana, občina Logatec, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje na vozilih. Poškodovanih ni bilo.

Ob 10.44 je v naselju Spodnje Blato, občina Grosuplje, osebno vozilo zaneslo s cestišča in ga obrnilo na streho. Osebi, ki sta bili v vozilu sta zlezli iz vozila pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Grosuplje. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč lažje poškodovanima osebama, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 17.07 so v Zgornji Selnici, občina Selnica ob Dravi, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.07 je na cesti Novo mesto–Stranska vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli voznika in sopotnico ter ju prepeljali v SB Novo mesto.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.32 se je na pošti na Litijski cesti v Ljubljani v dostavni sobi smodilo v eni izmed luči. Do požara ni prišlo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje so prezračili prostore in izklopili varovalko. Na kraju prisoten tudi dežurni delavec elektro podjetja. Okvaro bo odpravil dežurni električar pošte.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.12 je v naselju Lipa, občina Beltinci, zagorelo v skednju, kjer je bilo spravljeno seno. Gasilci PGD Lipa so pogasili začetni požar na površini okoli 5 kvadratnih metrov, seno prekopali ter objekt pregledali in prezračili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.23 so v Dobrijah, občina Ravne na Koroškem, zagorela drva pri kurilni napravi. Lastnik je do prihoda gasilcev požar pogasil. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Ravne na Koroškem so prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 14.51 je na Ptujski cesti v Račah, občina Rače-Fram, gorelo v predelu motorja osebnega vozila. Požar so pogasili gasilci PGD Rače.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.17 so v naselju Zalog pri Šempetru v občini Žalec gasilci PGD Šempeter v Savinski dolini pogasili reklamni pano.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 1.36 sta v Borovi vasi v Mariboru gorela 1000 litrska komunalna zabojnika. Gasilci JZ GB Maribor so požar lokalizirali in pogasili. Ogenj je uničil en zabojnik, drugega pa poškodoval.

Ob 21.00 je v Maistrovi ulici v Mariboru gorel komunalni zabojnik za odpadke. Pogasili so ga gasilci JZ GB Maribor.

Ob 21.05 je v Aškerčevi ulici v Mariboru gorel komunalni zabojnik za odpadke. Pogasili so ga gasilci JZ GB Maribor.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 22.37 se je na Pristavški cesti v naselju Pristava, občina Tržič, zaradi kurjenja v starejši lončeni peči in nepopolnega izgorevanja sproščal ogljikov monoksid, kar je zaznal javljalnik in sprožil alarm. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so opravili meritve in izmerili prisotnost CO, začasno evakuirali stanovalko, iznesli tlečo vsebino peči in prezračili prostore. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje do prihoda in pregleda s strani dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.46 so v Šolski ulici v Spodnji Idriji, občina Idrija, stanovalci večstanovanjskega objekta zaznali vonj po neznani snovi. Gasilci PGD Spodnja Idrija so opravili meritve prisotnosti plinov, ki pa niso pokazale prisotnosti plina. Preventivno so prezračili stopnišče bloka.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 8.55 je v Pešnici v Spodnji Besnici, občina Kranj, iz kombiniranega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci GARS Kranj so nevtralizirali razlito motorno olje.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.43 so na cesti Dolenja Stara vas–Škocjan, občina Škocjan, gasilci GRC Novo mesto in PGD Škocjan nevtralizirali okoli dva kilometra cestišča onesnaženega s pogonskim gorivom. Prometno signalizacijo so postavili dežurni delavci cestnega podjetja.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.24 je v ulici Grčna v Novi Gorici občan pri urejanju okolice stanovanjskega objekta naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.24 je na območju Lehna na Pohorju, občina Podvelka, prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo, zaradi česar je 648 odjemalcev ostalo brez elektrike. Delavci Elektra Maribor so okvaro odpravili ob 11.32 uri.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.46 so v ulici Pod goro v Krškem gasilci PGE Krško nudili pomoč reševalcem NMP Krško pri prenosu onemogle osebe.

Izpostava Celje

Ob 15.17 so v naselju Šmarje pri Jelšah gasilci PGD Šmarje pri Jelšah zavarovali kraj pristanka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP Maribor in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Ob 17.17 so v naselju Šenbric, občina Velenje, gasilci PGD Šalek nudili pomoč pri odstranjevanju drevesa, ki je padlo na streho stanovanjske hiše in pomoč pri prekritju poškodovane strehe.

Izpostava Koper

Ob 4.53 se je na Šmarsko cesto, pri odcepu za Grintovec v občini Koper, podrlo suho staro drevo. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci JZ GB Koper, ki so drevo odstranili.

Ob 10.17 so v Levstikovi ulici v Piranu gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP in reševalcem pri prenosu osebe iz stanovanja do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 9.10 so v naselju Zgornje Jezersko, občina Jezersko, zaradi nedostopnega terena gasilci PGD Jezersko nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 19.59 so na Trgu svobode v Tržiču gasilci PGD Tržič s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, kjer se je nahajala preminula oseba in pomagali pri prenosu le-te.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.30 so na Brodarjevem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.16 so v Štihovi ulici Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob navzočnosti policije in lastnika stanovanja s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je padla invalidna oseba in ji nudili pomoč.

Izpostava Maribor

Ob 8.15 so iz gozda v Avtomobilski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s terenskim vozilom prepeljali obolelo osebo do reševalnega vozila.

Ob 15.56 so v Lavričevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 16.50 se v Goriški ulici v Mariboru občanka ni odzivala na klice. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.50 so v Poreznu, občina Tolmin, gasilci PGD Podbrdo razžagali in odstranili drevo, ki je padlo čez cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.00 so v naselju Gorenje Mokro Polje, občina Šentjernej, gasilci PGD Mokro Polje in Šentjernej s folijo prekrili okoli 20 kvadratnih metrov poškodovanega ostrešja gospodarskega objekta, ki ga je poškodovala odlomljena veja drevesa

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V torek bo še padlo od 30 do 50 mm, na območju Baške grape do 80 mm. Proti večeru bodo padavine od zahoda postopno ponehale, jasnilo se bo.

Po nižinah bo zjutraj in del dopoldneva megla. Večji del dneva bo suho, ponekod na zahodu pa bodo občasne rahle padavine. Jutranje temperature bodo okoli 3, dnevne okoli 16 °C.

V četrtek bo občasno deževalo predvsem v zahodni polovici Slovenije. Padavine se bodo v noči na petek še okrepile. Na Gorenjskem bo do večera padlo od 10 do 20 mm, proti vzhodu pa bistveno manj. Na območju Baške grape pa pričakujemo okoli 30 mm.

V noči na petek bodo padavine zajele vso Slovenijo. Tudi v petek čez dan bodo nastajale plohe in nevihte z nalivi. Na območju Baške grape bo padlo še okoli 100, na območju Gorenjske od 40 do 70, na območju Savinjska in Koroška pa 25 do 45 mm.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorili

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je ponoči in v torek zjutraj že padlo v južni in zahodni Sloveniji od 30 do 80, krajevno več kot 100 mm. Proti severovzhodu je bilo padavin manj. Trenutno se pojavljajo plohe in nevihte v notranjosti države. Ob tem nastajajo tudi nalivi. Sredi dneva nas bo prešla vremenska fronta. Ob njej bodo še možni nalivi, krajevno tudi močnejši sunki vetra. Padavine bodo proti večeru povsod ponehale, jasnilo se bo.

Po podatkih Oddelka za hidrološko napoved, Agencije RS za okolje, reka Kolpa v zgornjem toku hitro narašča. V zgornjem in srednjem toku se bo v naslednjih urah pričela razlivati, sredi dneva pa bo poplavila na območjih Pogostih poplav. Zaradi velike vodnatosti in namočenosti tal lahko torek sredi dneva in popoldan ob nalivih hitro narastejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki v Severozahodni Sloveniji.

Popoldan se bo postopoma povečeval pretok Drave, ki bo na meji z Avstrijo dosegel okoli 1100 m3/s. Drava se bo razlivala vzdolž celotnega toka, poplavljene površine v spodnjem toku se bodo v noči na sredo povečevale. V sredo zjutraj se bo pretok Drave pričel počasi zmanjševati.