Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. oktobra 2023

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob 8.07 in ob 8.44 sta bili v Piranu in Izoli proženi sireni javnega alarmiranja - opozorilo za nevarnost zaradi visokega plimovanja morja. Morje je v Piranu prestopilo rob obalne črte in zalilo del Kidričevega in Prešernovega nabrežja ter Tartinijev trg. V Izoli pa je delno zalilo parkirni prostor v Ulici Prekomorskih brigad in carinski pomol.

 

Poplave; plazovi; močan veter

V torek so imeli gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb ter pripadniki CZ veliko dela zaradi močnih lokalnih nalivov in vetra. V povezavi s tem smo zabeležili 100 dogodkov na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje. Največ dogodkov smo zabeležili v ReCO Ljubljana 48, Koper 16 in Nova Gorica 18 dogodkov. Na terenu je bilo aktivnih 55 gasilskih enot, od tega 5 poklicnih. V večini primerov so gasilci črpali vodo iz objektov, nameščali protipoplavne vreče, prekrivali razkrite strehe, odstranjevali podrta drevesa in zavarovali ter prekrivali zemeljske plazove. Padavine so največ nevšečnosti povzročile v občini Kočevje, kjer je meteorna in podtalna voda poplavila več kot 30 objektov.

Reka Kolpa je v srednem toku poplavljala, vendar se njeno naraščanje preko dneva upočasnilo. V spodnjem toku bo Kolpa naraščala še do noči na sredo. Pretok Drave je na meji z Avstrijo dosegel okoli 1100 m³/s. V sredo zjutraj se bo pretok Drave pričel počasi zmanjševati.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.35 sta zaradi deročega hudournika na severnem delu Bohinjskega jezera obtičala dva tuja turista. Gorski reševalci GRS Bohinj so pohodnika peš pospremili do terenskega vozila in prepeljali do Ukanca.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Maribor

Ob 16.20 so ob Pobreški cesti v Mariboru pri dvoetažnem mostu mimoidoči v reki Dravi opazili občana. Skupaj z gasilci JZ GB Maribor so podhlajenega občana potegnili iz reke in ga predali reševalcem NMP, ki so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.27 je v bližini naselja Lokavec, občina Laško, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v Lokavški potok in se prevrnilo na streho. Voznik se je rešil iz vozila in obležal na brežini. Poškodovanemu so pomoč najprej nudili domačini, nato pa so ga prevzeli reševalci NMP Laško in ga prepeljali v SB Celje. Gasilci PGD Laško in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, vozilo dvignili iz potoka in odklopili akumulator.

Izpostava Kranj

Ob 15.31 je na avtocesti med priključkoma Podtabor in Naklo pri naselju Bistrica, občina Naklo, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, preventivno pregledali eno udeleženo osebo, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.36 sta v križišču na Zasavski cesti v Ljubljani trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in oskrbeli eno poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Ob 20.34 sta v Depali vasi, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in počistili razbitine s cestišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.46 sta v ulici Na Brezovici v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju pregledali eno osebo in jo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.38 so na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu pod cestnim mostom opazili osebno vozilo v vodi. Gasilci PGD Slovenj Gradec so preiskali širšo okolico kraja dogodka in ugotovili, da voznika ali drugih udeležencev ni v bližini kraja. Vozilo so izvlekli iz vode in preprečili morebitno onesnaženje. 

  

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 4.04 je v naselju Hrib pri Hinjah, občina Žužemberk, gorel hlev velikosti 10 x 14 metrov. Aktivirani so bili gasilci PGD Hinje, Žužemberk, Dvor, Ajdovec, Križi, Reber in Šmihel pri Žužemberku. Ob prihodu gasilcev na kraj je bil požar že polno razvit. Hlev, ki je bil v času požara prazen, je ogenj uničil. Gasilci PGD Hinje, Žužemberk, Šmihel pri Žužemberku in Križi so dokončno pogasili požar in odstranili seno iz objekta.

Izpostava Ptuj

Ob 7.55 se je v Orešju, občina Ptuj, iz ostrešja zapuščenega industrijskega objekta valil dim. Gasilci PGD Ptuj in Grajena so pogasili požar ter preventivno pregledali podstrešje s termovizijsko kamero.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 0.04 je v Endlicherjevi ulici v Mariboru gorelo parkirano osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili in prezračili stopnišče objekta v neposredni bližini. Vozilo je uničeno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 21.35 je v Savskem naselju v Kranjski Gori v stanovanju počila vodovodna cev, voda pa je poplavila stanovanje. Gasilci PGD Kranjska Gora so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje in posesali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.57 so na Cesti talcev v Domžalah gasilci CZR Domžale odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Domžale omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 17.21 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.45 sta v Lokah, občina Nova Gorica, gasilca JZ GRD GE Nova Gorica povlekla na cesto reševalno vozilo, katero je zdrsnilo s cestišča in nasedlo v blato.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.55 je v Gorenjih Kamencah, občina Novo mesto, zaradi okvare kurilne naprave, voda zalila kurilnico stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto so izčrpali okoli 2 kubična metra vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V sredo bo del dneva bo suho, ponekod na zahodu pa bodo občasne rahle padavine.

V četrtek bo občasno deževalo predvsem v zahodni polovici Slovenije. Padavine se bodo v noči na petek še okrepile. Na Gorenjskem bo do večera padlo od 10 do 20 mm, proti vzhodu pa bistveno manj. Na območju Baške grape pa pričakujemo okoli 50 mm.

V noči na petek bodo padavine zajele vso Slovenijo. Tudi v petek čez dan bodo nastajale plohe in nevihte z nalivi. Na območju Baške grape bo padlo še okoli 100, na območju Gorenjske od 40 do 70, na območju Savinjska in Koroška pa 25 do 45 mm.

Novo pošiljko padavin spet pričakujemo v nedeljo.

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/