Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. novembra 2023

Neurje z vetrom, močnim deževjem, plazovi in poplavam

Preko dneva je v zahodnih in južnih Julijcih, v Posočju in na Bohinjskem padlo več kot 100, na Voglu pa kar 177 litrov dežja na kvadratni meter. Tako so narasli vodotoki v Posočju in Bohinju. Nastali so tudi hudourniki. Zaradi visokega plimovanja morja pa sta bili proženi tudi sireni javnega alarmiranja v Piranu in Izoli. V večernih urah je močno deževje zajelo tudi del Primorske. Tako je v Novi Gorici padlo več kot 20 l/m2 padavin in na Obali več kot 28 l/m2. Zaradi ujme je bilo aktiviranih 48 gasilskih enot in zabeležili 61 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec. Gasilci so predvsem preko dneva preventivno čistili prepuste, polnili protipoplavne vreče, odstranjevali podrta drevesa, v večernih urah pa iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo, preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh poškodovanih zaradi vetra in z agregati nudili pomoč občanom, ki so ostali brez električne energije. Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja pa se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov in poplavilo tudi več cestišč. Ob večerni plimi je morje v Piranu prestopilo rob obalne črte ter zalilo Prešernovo nabrežje in Punto, v Izoli pa je morje poplavljalo obalo. Ob 17.00 je zaradi močnega vetra Uprava RS za pomorstvo in promet Koper priprla koprsko pristanišče za pomorski promet.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.35 je pri planinski koči na Črni Prsti, občina Tolmin, zaradi slabega vremena obtičala planinka. Prespala je v planinski koči. V pripravljenosti so bili gorski reševalci GRS Tolmin.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.12 sta na obvoznici na Vidmu v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili vozišče ter nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato v SB Brežice prepeljali reševalci NMP.

Izpostava Koper

Ob 10.58 se je na glavni cesti med podjetjem Lama in Dekani, občina Koper, pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, očistili cestišče in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi, imobilizaciji in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 14.09 je na regionalni cesti Ljubelj–Bistrica, občina Tržič, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in nasedlo na odbojni ograji. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču in GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in z avtodvigalom dvignili vozilo z ograje ter postavili na cestišče.

Ob 18.08 je na avtocesti Ljubljana–Kranj, občina Naklo, osebno vozilo zapeljal s cestišča. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Kranj so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.20 se je na lokalni cesti v Šmarju-Sap, občina Grosuplje, osebno vozilo prevrnilo na bok, pri čemer se je iz njega pričelo kaditi. Gasilci PGD Šmarje Sap in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, obrnili vozilo na kolesa, opravili pregled s termovizijsko kamero ter očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 13.33 se je na avtocesti Postojna–Ljubljana pred počivališčem Lom, občina Logatec, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo na prehitevalnem pasu. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Cerknica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.10 sta na avtocesti Ljubljana–Novo mesto pred izvozom Višnja Gora, občina Ivančna Gorica, trčili osebni vozili, pri tem se je eno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč delavcem avto vleke pri postavitvi vozila nazaj na kolesa in s pomočjo delavcev DARS-a očistil vozišče. Reševalci NMP so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.40 se je na Ljubljanski cesti v Novem mestu pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Gasilci GRC Novo so zavarovali kraj dogodka ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečenca. Slednji so poškodovanca oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 9.03 je na cesti Planina–Postojna, občina Postojna, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in opravili ogled. Lažje poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP Postojna.

Ob 16.10 se je na avtocesti Unec–Postojna, občina Cerknica, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica ter sprali cestišče. Poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 8.04 je v naselju Fošt v občini Oplotnica v kuhinji stanovanjske hiše zagorel štedilnik na trdo gorivo. Gasilci PGD Oplotnica so ogenj pogasili.

Ob 17.43 so se v Orehovi vasi v občini Hoče-Slivnica pretrgali električni vodniki in padli na tla dvorišča. Pri tem so kabli zagoreli iz vodnikov pa se je iskrilo. Gasilci PGD Hotinja vas in JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in obvestili pristojno dežurno službo elektro podjetja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 4.51 so se na hitri cesti pri naselju Zvirče, občina Tržič, v osebnem vozilu pregrevali električni vodniki. Gasilci GARS Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču in Kovor so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.57 je ob Strossmayerjevi ulici v Ljubljani v parku gorelo kolo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.30 je bil v Platiševi ulici v Cerknem na cestišču naftni madež v dolžini okoli 30 metrov. Gasilci so posuli onesnaženje z vpojnim sredstvom in očistili cestišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.42 se je v naselju Strmca na cesti Celje–Zidani Most, občina Laško, na voznem pasu nahajal razsuti tovor v dolžini 500 metrov. Gasilci PGD Laško so ga odstranili.

Ob 16.52 so v naselju Klokočovnik, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Loče s tehničnim posegom odprli vrata hiše, v kateri se je nahajala obolela oseba.

Izpostava Kranj

Ob 9.38 so v Ulici Franca Jerala na Jesenicah gasilci GARS Jesenice poravnali opeke na strehi objekta, ki so ogrožale mimoidoče.

Ob 15.33 so gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odstranili vozilo, ki ga je ogrožal bližnji potok na Cesti na Brdo v naselju Kokrica v občini Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.01 so v Mlaki pri Kočevju, občina Kočevje, gasilci PGD Stara Cerkev in Kočevje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 16.51 je na Preglovem trgu v Ljubljani v kotlovnici objekta iztekala voda iz poškodovane toplotne črpalke. Gasilci PGD Bizovik in GB Ljubljana so zaprli glavni ventil in iz kotlovnice prečrpali vodo.

Ob 17.37 je na Glinškovi ploščadi v Ljubljani je v instalacijskem jašku pri števcu iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so v spodnjem nadstropju zaprli ventil in preprečili iztekanje.

Ob 22.30 so na Poti Draga Jakopiča v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 17.34 so na območju Brezja pri Oplotnici, občina Oplotnica, gasilci PGD Oplotnica s cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 21.54 so v naselju Rošpoh-Del, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 sta v kraju Neblo v občini Brda gasilca PGD Dobrovo očistila propuste pri stanovanjskem objektu.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.24 so na Trgu, občina Prevalje, gasilci KGZ Ravne s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahaja onemogla oseba ter nudili pomoč reševalcem ZRCK pri oskrbi in prenosu. Slednji so osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 13.31 so v kraju Ožbalt, občina Podvelka, gasilci PGD Radlje ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obolela oseba. Nudili so pomoč reševalcem ZRC Koroške pri prenosu osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.19 je v Ulici Sallaumines v Trbovljah v stanovanju zaradi okvare na toplovodnem sistemu iztekla voda. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zaprli ventil in posesali vodo iz prostorov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Pošiljamo vam vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V petek bo občasno še deževalo, pade lahko še 10 do 25 mm padavin.

V soboto čez dan bo večinoma suho. V noči na nedeljo bodo padavine ponovno zajele vse območje. Dež bo ponehal že v nedeljo sredi dneva. Padlo bo lahko predvidoma od 30 do 60 mm dežja.

V prihodnjem tednu kaže vsaj do četrtka na večinoma suho vreme.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, lahko v petek popoldne sunki jugozahodnega vetra predvsem na Primorskem ponekod presežejo hitrost 70 km/h.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Urada za hidrologijo, Agencije RS za okolje, je pretok Drave na meji z Avstrijo trenutno okoli 1700 m3/s in je ustaljen. Povečani bodo tudi pritoki Drave v Sloveniji. Pod jezom Markovci je trenutni pretok Drave še okoli 500 m3/s in se bo čez dan povečal. Predvidene so poplave večjega obsega.

Sava poplavlja v zgornjem toku, a se njena vodnatost na tem območju počasi zmanjšuje. Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Sava bo v Šentjakobu dosegla pretok okoli 1250 m3/s. Popoldan bodo naraščale in se razlile tudi Sava v spodnjem toku ter kraške reke.

Poplavlja Reka, Soča in Vipava pa se razlivata ob strugi.

Morje bo med 9. in 12. uro poplavljalo v višini okoli 30 cm. Visoka gladina morja bo sovpadla z okrepljenim jugozahodnim vetrom.

Geološki zavod Slovenije

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije:

Vir: https://www.geo-zs.si/

Vir: https://bit.ly/3tzOzDX

Geološki zavod Slovenije opozarja, da od četrtka popoldne dalje, zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal, obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Zaradi velike namočenosti tal bo nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile. 

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zaradi velike namočenosti obstaja povečana nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov tudi na območjih, ki do sedaj niso bila prizadeta.

Prebivalce opozarjajo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.