Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. novembra 2023.

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.01 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,3 v bližini Bovca, 80 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili predvsem prebivalci občin Kobarid, Bovec, Bohinj in Tolmin. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 6.11 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Bovca, 80 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili predvsem prebivalci občin Bovec, Kobarid in Tolmin. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 12.57 se je na Bohinjski Beli, občina Bled, sprožil večji zemeljski plaz površine okoli enega hektarja, ki je podrl daljnovod, delno zasul strugo reke Save Bohinjke ter ogrozil dva skladiščna objekta Vojašnice Boštjana Kekca. Zaradi plazu je motena oskrba električne energije v naseljih Kupljenik, Obrne in Bohinjska Bela. Posredujejo gasilci PGD Bohinjska Bela, Bled, Selo, Ribno, gorski reševalci GRS Radovljica, regijski poveljnik CZ za Gorenjsko in pristojne službe. Po dosedanjih podatkih prebivalstvo ni ogroženo.

 

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 14.37 je na Cesti 1. maja na Jesenicah podtalnica zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice so s potopno črpalko izčrpali približno 16 kubičnih metrov vode in ugotovili, da voda še naprej zaliva in ogroža prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.36 je v Ulici za travniki v Ljubljani podtalnica zalila približno 80 kvadratnih metrov kleti v stanovanjski hiši. Višina vode je bila približno 60 cm. Gasilci GB Ljubljana so vodo črpali z dvema črpalkama, vendar so črpanje prekinili zaradi premočnega vdiranja podtalnice. Z lastnikom so se dogovorili, da bodo počakali do upada nivoja podtalnice.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.40 je na poti z Ojstrice, občina Bled, padel planinec in se poškodoval. Gorski reševalci GRS Radovljica so ga na kraju oskrbeli, peš prenesli v dolino in predali reševalcem NMP Bled. Poškodovani je bil z reševalnim vozilom prepeljan na nadaljnje zdravljenje v SB Jesenice.

Ob 17.11 je na Kokrški Kočni, nad Suhadolnikom, naselje Kokra, občina Preddvor, tujo nepoškodovano planinko ujela megla in tema. Reševalci GRS Kranj so pohodnico locirali in peš pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.47 je v Tehovcu v Medvodah pri hoji v gozdu občanka padla in si poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Ljubljana so jo našli in prenesli do reševalnega vozila NMP Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.02 je na lokalni cesti iz Tolminskega Loma proti Mostu na Soči, občina Tolmin, voznik delovnega stroja iz neznanega razloga zapeljal na neutrjeno bankino in skupaj s strojem zdrsnil po strmem pobočju približno 50 metrov v globino. Voznik je obležal v bližini stroja, kjer je podlegel poškodbam. Pri reševanju so sodelovali gasilci PGD Tolmin in Most na Soči ter reševalci NMP Tolmin in policija.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.26 so na ljubljanski zahodni obvoznici trčila tri osebna vozila in eno kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj in pomagali policiji ter DARS-u pri odstranitvi vozil z voznih pasov. Poškodovanih ni bilo.

Ob 8.36 sta na gorenjski avtocesti, pred izvozom Šmartno proti Ljubljani, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj. Poškodovanih ni bilo.

Ob 8.49 so na dolenjski avtocesti pred tunelom Mali vrh v smeri Ljubljane, občina Grosuplje, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Grosuplje, Šmarje-Sap in GB Ljubljana so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje na vozilih in posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 9.23 sta med razcepom Malence in tunelom Debeli hrib v smeri Novega mesta, občina Škofljica, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj ter oskrbeli poškodovano voznico osebnega vozila do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Ob 17.04 sta na Poti za Brdom v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje na vozilih, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 13.19 sta na Tržaški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na enem vozilu in posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.31 sta v kraju Sela na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, trčila osebno vozilo in delovni stroj. Gasilci GE JZGRD Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, na osebnem vozilu odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.29 sta v semaforiziranem križišču v Ločni v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 23.15 je v naselju Polica, občina Naklo, zagorel pomožni objekt in skladovnica lesa ob stanovanjski hiši. Gasilci GARS Kranj, PGD Naklo, Duplje in Podbrezje so požar pogasili, razkopali požarišče, pogasili manjša požarišča in preventivno pregledali stanovanjsko hišo z detektorjem plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.15 je na Saveljski cesti v Ljubljani gorelo v kleti stanovanjskega objekta. Lastnik je sam pogasil požar pred prihodom gasilcev. Gasilci GB Ljubljana so pregledali požarišče in oskrbeli osebo, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu, do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 23.47 je na Cesti ob lipi v naselju Zrkovci, občina Maribor, gorel delovni stroj. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili in nevtralizirali izteklo motorno olje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.39 je v Volčah, občina Tolmin, v kontejnerju na smetišču gorela elektronika. Požar so pogasili gasilci PGD Tolmin in okolico pregledali s termo kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 11.53 je bilo cestišče na Prešernovi cesti v Izoli od krožišča v Jagodju do trgovskega centra, onesnaženo z motornim oljem. Gasilci JZ GB Koper so nevtralizirali razlite tekočine, delavci Komunale Izola pa so cestišče dokončno počistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.29 je na avtocesti med Višnjo Goro in Grosupljem, občina Grosuplje, predmet na cestišču predrl gumo in rezervoar za gorivo tovornega vozila. Voznik je vozilo zapeljal z avtoceste in pred prihodom gasilcev preprečil nadaljnje iztekanje goriva. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka in prečrpali približno 80 litrov goriva iz poškodovanega v nepoškodovan rezervoar. Za sanacijo razlitega goriva na cestišču je poskrbel vzdrževalec ceste.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 17.18 so v naselju Zavrh, občina Lenart, pri delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta odstranila dve topovski granati 75 mm iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 14.05 je nad cestiščem Belveder–Strunjan v občini Izola visela večja odlomljena veja. Gasilci JZ GB Koper so vejo odstranili in razžagali. Delavci Cestnega podjetja Koper pa so poskrbeli za odstranitev veje s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 13.10 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Jesenice so osebo rešili, izklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Ob 14.07 so v objektu v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.22 je na Kolodvorski ulici v Lendavi kombinirano vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Lendava so vozilo izvlekli na cesto.

Izpostava Postojna

Ob 21.46 so na Cesti na Lenivec v Sežani gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu obolele osebe iz petega nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 3.04 so na Mejni cesti na Ptuju gasilci PGD Ptuj odprli vrata stanovanjske hiše ter omogočili reševalcev NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.34 so v Radušah, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Raduše odstranili podrto drevo z lokalne ceste in sprostili promet.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Pošiljamo vam vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V torek bo deloma sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Sredi dneva in popoldne ter v noči na sredo je možna kakšna kratkotrajna ploha.

V sredo bo sončno, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost.

V četrtek popoldne se bo od zahoda pričelo oblačiti. Zapihal bo jugozahodni veter. V petek bo oblačno z občasnim dežjem. Ocenjena količina 24h padavin za petek za omenjene regije je od 15 do 30 mm.

V soboto in nedeljo kaže na večinoma suho vreme.