Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. novembra 2023.

Potres

Ob 22.43 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencija RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Bovca, 75 km severozahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Bovec in Kobarid.

 

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 9.14 so v naselju Spodnje Gorje, občina Gorje, gasilci PGD Podhom izčrpali podtalno vodo iz objekta.

Ob 12.49 so na Cesti 1. maja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice namestili protipoplavne vreče in izčrpali nateklo podtalnico iz stanovanjskega objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.24 je na Ozarah v Slovenj Gradcu podtalna voda zalila kletne prostore. Gasilci PGD Stari trg so izčrpali vodo in očistili odtok.

 

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 14.00 se je v naselju Jereka, občina Bohinj, sprožil večji plaz in postopoma zapiral potok Jerečica. Gasilci PGD Bohinjska Češnjica so pregledali teren in ugotovili, da je nujen ogled geologa.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.57 sta v naselju Župelevec, občina Brežice, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Brežice so na kraju oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Kranj

Ob 3.52  je na cesti iz Suhadolnika nad naseljem Kokra, občina Preddvor, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.06 je v naselju Kompolje, občina Dobrepolje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Ribnica, Videm, Kompolje in Zdenska Vas so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter očistili posledice nesreče.

Izpostava Maribor

Ob 15.58 sta na Jadranski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulatorja.

Izpostava Postojna

Ob 21.35 je na regionalni cesti Kozina - Klanec , občina Hrpelje - Kozina, voznik z osebnim vozilom zapeljal izven vozišča in se poškodoval. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter poškodovancu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP, slednji pa so ga odpeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.40 je v naselju Grgar, občina Nova Gorica, ob objektu zagorela zunanja enota toplotne črpalke. Požar je ugasnil že pred prihodom gasilcev JZ GRD GE Nova Gorica, ki so pregledali okolico s termovizijsko kamero in izklopili električno energijo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.52 je v naselju Nemška Loka, občina Kočevje, v gozdu gorel traktor. Gasilci PGD Predgrad in PGD Kočevje so požar pogasili. Traktor je uničen.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.10 je v ulici Prapreška pot v naselju Otočec, občina Novo mesto, gorelo zapuščeno osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.19 je v bližini Kanonijeve ceste v Ljubljani med vrtički gorel kup odpadnega lesa. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so požar pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 8.57 so na Streliški ulici v Ljubljani na gradbišču stanovanjskega objekta naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjsko-ljubljanske in Severnoprimorske regije sta minometno mino kalibra 170 mm, mase 49,5 kilogramov, ostanek obdobja 1. svetovne vonje odstranila in prepeljala v namensko skladišče, kjer bo uskladiščena do uničenja.

Ob 9.42 so pri gradu Turjak, občina Velike Lašče, arheologi naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjsko-ljubljanske in Severnoprimorske regije sta topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,35 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vonje odstranila in prepeljala v namensko skladišče, kjer bo uskladiščena do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.45 so na Trgu Matije Gubca v Krškem gasilci PGE Krško s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Celje

Ob 8.54 so na Kopališki cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč delavcem komunalnega podjetja Velenje pri prezračevanju komunalnega jaška zaradi zadimljenosti.

Izpostava Kranj

Ob 17.11 so na Trgu svobode v Tržiču gasilci PGD Tržič s tehničnim posegom s strehe objekta odstranili poškodovan žleb, ki je ogrožal mimoidoče.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.47 je v Novakovi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjske stavbe padla oseba in obležala. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do poškodovane osebe. Reševalci so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.16 so v Pavšičevi ulici v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec s tehničnim posegom odprli notranja vrata v stanovanju večstanovanjske stavbe, v katerega se je po nesreči zaklenil otrok.

Ob 15.32 so v Reboljevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 12.40 so v naselju Devina, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 22.54 so v Ulici bratov Turjakov v Račah, občina Rače-Fram, gasilci PGD Rače s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.31 je v naselju Selo, občina Ajdovščina, zaradi vzdrževalnih del na strehi voda zalila prostore vrtca. Gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina so preostalo vodo odstranili iz strehe.

Ob 19.03 je v stanovanju v bloku na Cankarjevi ulici v Novi Gorici, občina Nova Gorica, počila cev na radiatorju. Gasilca iz JZ GRD GE Nova Gorica sta zaprla ventil.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.30 je na Cesti Borisa Kidriča v Zagorju ob Savi v večstanovanjskemu objektu puščala voda. Gasilci PGD Zagorje – mesto so preprečili nadaljnje iztekanje in posesali izteklo vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo bo sončno, zjutraj in dopoldne bo po kotlinah lahko megla. V četrtek bo sprva sončno, čez dan pa bo oblačnost naraščala. Krepil se bo jugozahodni veter. Na zahodu se bodo začele pojavljati padavine. V noči na petek se bodo padavine iz zahoda razširile nad večji del Slovenije, v petek popoldne predvidoma prehodno ponehale in se v noči na soboto spet nekoliko okrepile. Predvidena 24h količina padavin za petek za Gorenjsko je od 30 do 50, za Savinjsko in Koroško pa od 15 do 40 mm. V gornjesavinski dolini bo meja sneženja na okoli 900 m, drugod med 1000 in 1400 m. V soboto kaže na spremenljivo oblačno vreme, možne bodo še občasne padavine.

V nedeljo in v prvi polovici prihodnjega tedna je verjetnost za padavine majhna (10%). Jutranje temperature bodo okoli 5, v alpskih dolinah okoli 0, dnevne okoli 10 °C. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.