Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob s predstavniki slovenske manjšine v Italiji

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes, v okviru priprav na jutrišnji delovni obisk Rima, srečal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Slednji so se uvodoma zahvalili za dobro sodelovanje s slovensko vlado.

Osrednja tema pogovora je bil položaj slovenske manjšine v Italiji, zlasti na področju šolstva, medijev ter političnega zastopstva v italijanskem parlamentu in deželnem zboru Furlanije - Julijske krajine. Predstavniki manjšine so opozorili na problematiko glede reorganizacije šolskega sistema, ki predvideva krčenje mreže slovenskih ravnateljstev v Furlaniji - Julijski krajini, na problematiko nepriznavanja diplom in na neurejeno vprašanje avtonomije sedeža RAI v Furlaniji - Julijski krajini. Zavzeli so se tudi za izboljšanje finančnega položaja manjšinskih organizacij.

Eno ključnih sporočil, ki jih bo na jutrišnjih pogovorih z italijanskim vrhom prenesel predsednik vlade dr. Robert Golob, bo pomen načela pozitivne recipročnosti. Pomembno je, da vladi sodelujeta pri zagotavljanju pravic in razvoja obeh manjšin – slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji – ter skrbita za izmenjavo dobrih praks in učinkovitih rešitev.