Skoči do osrednje vsebine

Tradicionalni slovenski zajtrk predstavljen 100 učiteljem osnovnih šol iz 32 držav v okviru ASEF

Med 12. in 15. novembrom 2023 je v Ljubljani potekala Mednarodna konferenca Azijsko – Evropske fundacije (angleško Asia–Europe Foundation – ASEF) z naslovom "Vodenje sprememb: Digitalna preobrazba izobraževanja v dobi umetne inteligence", na kateri je bil tujim gostom predstavljan tudi tradicionalni slovenski zajtrk, s poudarkom na pomenu zdrave prehrane in rednega zajtrka za otroke in odrasle.
udeleženci zajtrka

Tradicionalni slovenski zajtrk | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Mednarodna konferenca Azijsko – Evropske fundacije že od leta 1998 vsako leto združuje več kot 100 ravnateljev, učiteljev ter strokovnjakov s področja informacijske tehnologije in izobraževanja iz Evrope in Azije. Namen letošnje konference je bil opremiti udeležence z osnovno ozaveščenostjo, kompetencami in strategijami v zvezi z umetno inteligenco in izobraževanjem, s čimer želimo izboljšati pedagoške veščine vseh udeležencev.

Letošnja konferenca sovpada s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki od leta 2012 poteka v Sloveniji vsak tretji petek v novembru, na dan slovenske hrane. Zato so bile več kot 100 učiteljem osnovnih šol iz 32 držav, ki so sodelovali na konferenci, ob tej priložnosti predstavljene sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka. S tem projektom Slovenija krepi zavedanje o pomenu domače trajnostne samooskrbe, ohranjanja čistega in zdravega okolja, podeželja ter seznanja mlade s postopki pridelave in predelave hrane in spodbuja zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju. Pri tem gre veliko priznanje in spoštovanje do njihovega dela pridelovalcem in predelovalcem hrane – kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam.

Projekt tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga vsako leto obeležujemo tudi v osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji, podpira predanost zaščiti opraševalce in priznava ključno vlogo čebel pri ohranjanju naše hrane in biotske raznovrstnosti. Zajtrk uteleša slovenske vrednote spodbujanja kakovostne, lokalno pridelane hrane, zmanjšanja stroškov prevoza in zagotavljanja prehranske varnosti za slovenske državljane.

Konferenco je gostil Mednarodni center za umetno inteligenco (angleško International Research Centre on Artificial Intelligence – IRCAI), ki deluje pod okriljem Unesca in v soorganizaciji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije.