Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. novembra 2023.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.13 je na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem delavec na gradbišču padel v gradbeno jamo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so nudili pomoč reševalcem NMP ZRCK Ravne na Koroškem pri oskrbi in prenosu poškodovanca, katerega so prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 16.42 se je na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem v industrijskem objektu med delovnim procesom poškodoval delavec. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovani je bil prepeljan SB Slovenj Gradec.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.06 sta na cesti Ljubljana–Kočevje pri naselju Vrh nad Želimljami, občina Škofljica, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi drugega poškodovanega voznika, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 7.46 se je v bližini naselja Vukovski Vrh, občina Pesnica, prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku, katerega so reševalci NMP Maribor oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.52 sta na cesti Grgar–Grgarske Ravne, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Ob 6.56 sta na cesti Štanjel–Branik pred naseljem Branik, občina Nova Gorica, čelno trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila ter jo predali reševalcem NMP Nova Gorica. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi.

Ob 10.20 se je na cesti Spodnja Idrija–Godovič, občina Idrija, tovorno vozilo v krožišču prevrnilo na bok. Gasilci PGD Idrija so nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Idrija.

Ob 15.36 je v Erjavčevi ulici v Novi Gorici osebno vozilo trčilo v kolesarja. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanega kolesarja.

Ob 17.53 se je na cesti Gonjače–Dobrovo pri odcepu za Kozano, občina Brda, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica. Poškodovano osebo so prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.23 je v Zagorici pri Dobrniču, občina Trebnje, osebno vozilo zadelo odbojno ograjo in obstalo na cestišču. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.51 sta v bližini naselje Šklendrovec, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in PGD Zagorje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Zagorje ob Savi so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 6.42 so se v naselju Stara Fužina, občina Bohinj, vžgale saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stara Fužina so požar pogasili ter dimnik in okolico pregledali s termo kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.15 so v Slapah, občina Ljubljana, gorele saje v dimniku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Slape-Polje so požar pogasili in stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 10.45 je v Goriški ulici v Mariboru v stanovanju večstanovanjske stavbe gorela električna napeljava v stanovanju večstanovanjske stavbe. Začetni požar so pričeli gasili stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje. Gasilci so izklopili elektriko in prezračili stanovanje.

Ob 15.24 je v naselju Zgornja Velka v občini Šentilj v kuhinji stanovanjske hiše gorel polnilec za prenosni telefon. Domači so požar pogasili, gasilci PGD Velka in Šentilj v Slovenskih goricah pa so prezračili in pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.35 se je v Ivanji vasi, občina Mirna Peč, v kurilnici stanovanjske hiše pregrela peč centralnega ogrevanja. Gasilci PGD Mirna Peč, Jablan in GRC Novo mesto so peč ohladili in odsvetovali kurjenje do pregleda serviserja.

Izpostava Ptuj

Ob 19.35 je v naselju Grdina, občina Majšperk, gorela piščančja farma. Gasilci PGD Stoperce, Majšperk, Ptujska gora, Majšperk Breg, Medvedce, Žetale in Rogatec so požar objekta velikosti okoli 400 kvadratnih metrov omejili in pogasili. Gasilci PGD Stoperce so ostali na gasilski straži. Požar je uničil ostrešje in zgornje nadstropje objekta.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 21.32 je na cesti v naselju Bodrišna vas, občina Šmarje pri Jelšah, zaradi napake na akumulatorju zagorel motor osebnega vozila. Gasilci Šentvid pri Grobelnem in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, pogasili in ohladili motor vozila ter odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.46 je v naselju Lože v občini Vipava v vinogradu gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Vipava.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 17.55 je v naselju Neverke, občina Pivka, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Košana in Pivka so pogasili požar na površini okoli devet kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.07 je na Hraški cesti v Lescah iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci GARS Jesenice in PGD Lesce so prečrpali gorivo iz rezervoarja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine na cestišču.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.25 so pri naselju Gibina, občina Razkrižje, na reki Muri opazili onesnaženje s kurilnim oljem. Aktivirane in obveščene so bile pristojne službe. Gasilci PGD Ljutomer in Murska Sobota so namestili lovilna črevesa in pivnike. Aktivnosti se bodo nadaljevale v naslednjih dneh. Vir onesnaženja ni znan.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.49 je v naselju Čiginj, občina Tolmin, občan pri delu na polju naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila in do uničenja uskladiščila ročno bombo, mase 1,1 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.32 so v ulici Šalek v Velenju gasilci PGE Velenje preko balkona vstopili v stanovanje, odprli vhodna vrata in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 14.31 so v ulici Cesta 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč pogrebni službi pri prenosu preminule osebe iz 12. nadstropja večstanovanjske stavbe do vozila pogrebne službe.

Ob 16.03 je v naselju Gorenja vas, občina Gorenja vas–Poljane, zaradi zamašene kanalizacije voda poplavila stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Gorenja vas so vodo posesali.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.04 se je v bližini naselja Zavrh, občina Trebnje, občan poškodoval pri delu v gozdu. Gasilci PGD Sela pri Šumberku in Križi so občana na kraju dogodka oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila, reševalci NMP ZD Trebnje pa so poškodovanca prepeljali v SB Novo mesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V torek dopoldne bo rahlo deževalo. Glavnina padavin bo v južni Sloveniji, na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške regije pa bo padel le kakšen milimeter dežja. V torek popoldne se bo oblačnost trgala, v sredo bo delno jasno, pihal bo okrepljen severovzhodni veter.

V nadaljevanju prihodnjega tedna kaže na dokaj sončno in suho vreme, veter bo oslabel. Jutra bodo dokaj hladna.

Meteorološko opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v torek popoldne in v sredo na Primorskem pihala močna burja. Na izpostavljenih legah lahko najmočnejši sunki presegajo 100 km/h.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/