Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. decembra 2023.

Visok sneg

Zaradi posledic močnega sneženja smo preko dneva zabeležili 9 dogodkov v regijskih centrih za obveščanje: Celje (2), Ljubljana (1), Maribor (2) in Slovenj Gradec (4). Gasilci so odstranjevali podrta drevesa.

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 10.19 je na Savski cesti v Radovljici na Fuksovo brv čez reko Savo, zaradi plazenja brežine, padlo drevo. Gasilci PGD Radovljica so zavarovali kraj dogodka in odstranili drevo. Gasilci in namestnik poveljnika občinskega Štaba občine Radovljica so ob pregledu terena ugotovili, da je zaradi plazenja brežine ogroženo še več dreves. Dežurni delavci Komunalnega podjetja Radovljica so zaprli sprehajalno pot ob reki Savi.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.31 so v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, na cesti Stahovica–Kamniška Bistrica, gasilci PGD Kamniška Bistrica zavarovali območje zemeljskega plazu ter počakali, da je dela prevzel vzdrževalec ceste.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.03 je v Koči Na starem Ljubelju, občina Tržič, pohodnika obšla slabost. Prisotne osebe na kraju dogodka so mu nudile temeljne postopke oživljanja. Posredovali so reševalci GRS Tržič, združena ekipa HNMP-GRSZ Brnik in helikopter SV. Nadaljnje oživljanje ni bilo uspešno, oseba je preminula. Helikopter jo je prepeljal v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tržič.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.56 se je v naselju Hudi Kot, občina Ribnica na Pohorju, pripetila nesreča z motornimi sanmi, v kateri je ena oseba umrla, druga pa je utrpela težje telesne poškodbe. Gasilci PGD Radlje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP in Policiji. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 21.53 je na AC pred predorom Dekani, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj, odklopili akumulator, pregledali okolico ter s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo, ki so jo reševalci NMP prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.51 je na Šmartinski cesti v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo v gradbeno jamo in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo s pomočjo hidravličnega dvigala dvignili iz gradbene jame in vozilo odmaknili z vozišča. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Ob 4.04 je v križišču Grablovičeve ulice in Zaloške ceste v Ljubljani osebno vozilo obtičalo na železniških tirih. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom vozilo umaknili s tirov.

Ob 11.26 je v naselju Selo pri Moravčah, občina Moravče, osebno vozilo zapeljalo s ceste, se prevrnilo na streho in se ustavilo okoli 50 metrov od roba cestišča. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP. Osebi so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.07 sta na Aškerčevi cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP oskrbeli poškodovano osebo in odklopili akumulator.

Ob 17.27 je na Večni poti v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je bila oseba že izven vozila in ni kazala večjih poškodb. Gasilci so do prihoda reševalcev NMP nadzorovali stanje osebe, s pomočjo avto dvigala vozilo postavili na cesto, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.14 je v naselju Col, občina Ajdovščina, osebno vozilo trčilo v stanovanjski objekt. Poškodoval so se tri osebe. Gasilci GRC Ajdovščina so s tehničnim posegom rešili osebe iz vozila, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina in Nova Gorica. Poškodovane osebe so reševalci prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.32 je na cesti Novo mesto–Metlika, pri prelazu Vahta, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator, s tehničnim posegom postavili vozilo na cesto in nudili pomoč vlečni službi. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.42 sta na regionalni cesti Trojane–Zagorje v naselju Izlake, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Zagorje mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle tekočine in nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa ter nalaganju vozil. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP ZD Zagorje ter jo odpeljali v SB Trbovlje. 

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.10 je na Reški cesti v Kočevju zagorela dimna tuljava v mansardnem stanovanju večstanovanjske stavbe. Gasilci PGD Kočevje so podrli steno za katero se je nahajala dimna tuljava, požar pogasili in pregledali okolico. Stanovanje so prezračili a trenutno ni primerno za bivanje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.27 so na Cesti v Loke v Mozirju gasilci PGD Mozirje zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Izpostava Koper

Ob 17.55 sta v Luciji, občina Piran, v domu starejših občanov v dvigalu ostali ujeti osebi. Gasilci JZ GB Koper so ju s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Ob 19.05 so na Gradnikovi cesti v Radovljici gasilci PGD Radovljica v spremstvu Policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.45 se je v naselju Sava, občina Litija, prevrnilo drevo in zaprlo lokalno cesto. Gasilci PGD Sava so drevo razžagali, odstranili na rob cestišča, pometli cestišče ter omogočili prevoznost ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek se bo čez dan pooblačilo, a bo ostalo do večera večinoma suho. Ponoči in v torek zjutraj ter dopoldne bodo možne občasne rahle padavine predvsem na Gorenjskem. Po nižinah bo deloma deževalo deloma snežilo, možna bo poledica. Padlo bo okoli 5 mm. Sredi dneva in popoldne se bo težišče padavin preselilo na Koroško in Savinjsko regijo. Pade lahko do 5 mm.

V sredo bo oblačno, predvsem v Savinjski regiji lahko še pade kakšen mm padavin v snegu.

V četrtek bo suho vreme. Verjetnost za padavine bo ponovno povečana v petek in soboto. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/