Skoči do osrednje vsebine

V celjskem in novomeškem zaporu izvedene številne aktivnosti

V Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje so se v mesecu novembru in decembru zvrstile številne aktivnosti za obsojence in pripornike. Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana, Oddelek Novo mesto pa je ob zaključku Tedna zaporov obiskal novomeški škof.

V celjskem zaporu smo med drugim v začetku meseca decembra s priporniki izvedli ogled spominske sobe Muzeja novejše zgodovine, ki se nahaja v sklopu prostorov Starega piskra. Ogled je potekal pod vodstvom muzeja, udeležilo se ga je 11 pripornikov. Pred tem je bila podobna vsebina izvedena tudi za obsojence odprtega in polodprtega oddelka ter ločeno za obsojence zaprtega in mladoletniškega dela zavoda. Številni obsojenci so se zbrali na muzejskem dvorišču, kjer jim je kustosinja na kratko povzela zgodovino stavbe in dogajanja v njej. Ogled so nadaljevali v spominski sobi, kjer so razstavljena pisma, časopisi in druge listine. Začetek meseca smo v zavodu posvetili tudi ozaveščanju ob dnevu boja proti aidsu in v oddelku pripora s tem namenom izdelali plakat. Konec meseca novembra sta v zavodu tako za pripornike kot obsojence potekali delavnici s karikaturistom Milanom Alaševićem, ki je bila med zaprtimi zelo dobro sprejeta. Poleg kulturnih in umetniških dejavnosti je sredi meseca novembra za obsojence potekal ogled rokometne tekme, v okviru skupinskega namenskega izhoda. Ogledali so si tekmo domačega in madžarskega rokometnega kluba iz Veszpréma. Cilj ogleda športnih prireditev je zaprte osebe navajati na kvalitetnejši način preživljanja prostega časa ter jih usmerjati v razmišljanje o pomenu vztrajnosti, moči in discipline, tako z vidika posameznika, kot tudi skupine.

V novomeškem zaporu je ob zaključku Tedna zaporov 2023 novomeški škof dr. Andrej Saje daroval sveto mašo. Teden zaporov je pod okriljem Zaporniškega vikariata potekal med 19. do 25. 11. 2023, v tem času pa so potekale molitve za vse skupine, povezane z besedo zapor – tako žrtve, zaprte osebe, kot tudi svojce obeh skupin in zaposlene v zaporskem sistemu. Obred je potekal v jedilnici oddelka, kjer se je zbralo 10 obsojencev in 7 pripornikov. Po njem se je škof seznanil z delom in aktivnostmi v oddelku zapora.