Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. decembra 2023.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 11.25 so v naselju Rotman, občina Juršinci, gasilci PGD Gabrnik nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 15.03 je na AC Kranj za izvozom vzhod v občini Šenčur kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča v jarek. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP so voznika odpeljali na preventivni pregled.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.55 sta v krožišču Vojkove ulice in Ulice Milojke Štrukelj v Solkanu, občina Nova Gorica, trčila osebno vozilo in kolesarka. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in reševalcem NMP Nova Gorica nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanke, reševalci pa so jo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 19.58 je v Godoviču, občina Idrija, osebno vozilo trčilo v divjad. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.33 je v Pamečah, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem pri iznosu in oskrbi poškodovanega voznika. Reševalci ZRCK so ga prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 21.28 je v Garibaldijevi ulici v Izoli v stanovanjskem objektu na stopnišču gorela vsebina smetnjaka. Požar so omejili stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci JZ GB Koper ter PGD Izola in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 18.21 so v naselju Grenc, občina Škofja Loka, gorele saje v dimniku objekta. Še pred prihodom gasilcev PGD Virmaše Sv. Duh so saje dogorele. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali okolico dimniške tuljave ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ptuj

Ob 2.26 je v Gabrniku, občina Juršinci, gorelo parkirano kombinirano vozilo. Gasilci PGD Gabrnik in Grabšinski breg so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.01 so na Njegoševi cesti v Ljubljani goreli komunalni zabojnik in ciprese ob nadstrešku. Začetni požar je pogasil policist, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto, ki so še pregledali nadstrešek.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.04 je na Javorniku na Ravnah na Koroškem na parkirišču iz vozila iztekalo motorno olje. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so nevtralizirali onesnaženje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 14.02 so v naselju Spodnje Stranje, občina Kamnik, med urejanjem brežine reke Kamniške Bistrice naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta na varno odstranila jugoslovansko protitankovsko mino TMM1 mase 5,6 kg.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.15 so na Krasu, v bližini Grmače, občina Miren – Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije med detekcijo terena našli in odstranili 10 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase 38 kg.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 3.30 se je štajerski avtocesti na odseku Vransko–Trojane v osebnem vozilu nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP pa so osebo oskrbeli na kraju.

Ob 16.03 so na Gledališkem trgu v Celju gasilci PGE Celje odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Koper

Ob 9.41 so na Cesti solinarjev v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper odprli vrata osebnega vozila, v katerega se je zaklenil otrok.

Ob 10.06 so v naselju Pobegi v občini Koper gasilci JZ GB Koper odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 16.56 je v naselju Adergas, občina Cerklje na Gorenjskem, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča. Gasilci GARS Kranj so vozilo s pomočjo vitla izvlekli nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.27 so se na Kajakaški cesti v Ljubljani lastniku stanovanja zaklenila vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajal enoletni otrok. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata.

Ob 19.34 so na Taborski cesti v Grosupljem gasilci PGD Grosuplje iz okvarjenega potniškega dvigala na železniški postaji rešili pet oseb.

Izpostava Maribor

Ob 7.48 so v Besednjakovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Maribor. Reševalci so jo prepeljali v UKC Maribor. 

Izpostava Postojna

Ob 6.36 so na Industrijski cesti v Postojni gasilci PGD Postojna nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP ter jim pomagali pri prenosu do reševalnega vozila. 

Ob 18.43 so v Ulici talcev v Sežani gasilci ZGRS Sežana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta, v katerega se je zaklenil otrok.

Izpostava Ptuj 

Ob 18.11 so v Kraigherjevi ulici na Ptuju v večstanovanjski stavbi gasilci PGD Ptuj odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Ptuj dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek se bo postopno pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo okoli ledišča. V noči na soboto in v soboto dopoldne bo možen rahel sneg. V nedeljo bo oblačno s padavinami, meja sneženja bo sprva na višini okoli 600m, nato se bo dvigala. Ponekod je možna poledica. Čez dan so bo delno razjasnilo.

Topleje bo. Začetek prihodnjega tedna bo oblačen, dosegla nas bo odjuga. Verjetnost za večjo količino padavin se poveča v sredini prihodnjega tedna, okoli 13. decembra.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/