Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. decembra 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.45 sta v naselju Stolovnik v občini Krško trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in iz vozila s tehničnim posegom rešili osebi ter jima nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Krško, ki so ju nato na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 12.29 sta na cesti Žalec–Velenje, občina Žalec, na nadvozu avtoceste trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje, PGD Arja vas in Žalec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulatorja in visokonapetostno baterijo na električnem vozilu, posuli razlite motorne tekočine, usmerjali promet, pomagali avtovleki pri nakladanju vozil ter očistili cestišče.

Ob 20.17 so na Mariborski cesti v Celju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje. Slednji so jo oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Ob 21.57 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 16.13 sta na križišču Puče, Nova Vas in Krkavče, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.12 je ob Cesti na Vrhovce v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo v strugo reke Gradaščice. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator ter pregledali vozilo in okolico. Voznika ni bilo na kraju dogodka.

Ob 7.38 sta na cesti Rova–Dolenje v občini Domžale trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so do prihoda policije zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.20 sta na Cesti v Kresnice v Podgradu, občina Ljubljana, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.47 sta na izvozu avtoceste Murska Sobota smer Lendava, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč z razsvetljavo in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Ena poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Murska Sobota.

Izpostava Postojna

Ob 15.22 sta na cesti pri naselju Dolenje pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, trčili tovorni vozili. Po trku je tovornjak - polpriklopnik cisterna, ki je prevažal plin propan - butan, zapeljal z vozišča in se prevrnil. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in PGD Jelšane so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, opravili meritev prisotnosti plinov v ozračju, zaustavili iztekanje pogonskega goriva ter ga prečrpali, nudili pomoč vlečni službi pri dvigu cisterne ter pomoč delavcem cestnega podjetja pri sanaciji kraja nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 4.23 je v naselju Ješovec pri Šmarju, občina Šmarje pri Jelšah, gorel stanovanjski objekt. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah, Mestinje, Šentvid pri Grobelnem, Sveti Štefan in Kristan vrh so požar omejili in pogasili.

Ob 14.31 je v naselju Vojsko, občina Kozje, gorel stanovanjski objekt. Do prihoda gasilcev so stanovalci požar že lokalizirali in pogasili. Gasilci PGD Podsreda in Kozje so zavarovali kraj dogodka ter s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Kranj

Ob 16.33 je na Kovorski cesti v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, gorelo v stanovanju ob TV sprejemniku. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Tržič in Kovor so v prisotnosti policije vstopili v stanovanje, prezračili prostor, odstranili ostanke požara in opravili meritev prisotnosti ogljikovega monoksida. V stanovanju ni bilo stanovalcev.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.30 se je v Tržni ulici v Ljubljani v stanovanju žgala pozabljena hrana na štedilniku. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je posodo s štedilnika odstranil lastnik stanovanja, gasilci pa so zadimljene prostore prezračili.

Izpostava Maribor

Ob 18.50 so v Zgornji Velki, občina Šentilj, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske stavbe. Gasilci PGD Velka so počakali, da so saje zgorele, očistili dimnik in pregledali objekt.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.23 so v naselju Bakovci, občina Murska Sobota, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Do prihoda gasilcev so saje že izgorele. Gasilci PGD Bakovci so pregledali peč in dimnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.44 je v Gajih, Trnovlje pri Celju, občina Celje, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Trnovlje so zavarovali kraj in pogasili požar. Vozilo je uničeno.

Izpostava Koper

Ob 13.53 je na avtocesti pred predorom Dekani v smeri Ljubljane gorelo pod kabino tovornega vozila zaradi okvare turbine na motornem delu. Voznik je pred prihodom gasilcev pogasil požar. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter vršili požarno varovanje.

Izpostava Postojna

Ob 14.32 je v bližini naselja Mihele, občina Hrpelje-Kozina, na delovišču drugega tira, v predoru na globini okoli 1800 metrov, gorel delovni stroj za odvoz materiala. Sprva so požar poskušali pogasiti zaposleni, a so zaradi močene zadimljenosti morali izvesti evakuacijo. Dva od zaposlenih sta bila prekomerno izpostavljena dimu, zato so ju na kraju oskrbeli reševalci NMP. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Materija, Divača in Lokev so se ob prisilnem odzračevanju skozi servisni predor prebili do kraja požara in ga ob 19.20 uri uspeli pogasiti. Delovni stroj je uničen.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 11.03 je na Kidričevi cesti v Kranju gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.46 je na Celovški cesti v Ljubljani gorela vsebina plastičnega zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 12.12 je v Ljubljanski ulici v Mariboru iz parkiranega vozila iztekala tekočina. Gasilci JZ GB Maribor so nevtralizirali izteklo motorno tekočino in obvestili lastnika vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.28 je na Kidričevi ulici v Slovenj Gradcu iz delovnega stroja iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Slovenj Gradec so omejili razlitje, nevtralizirali razlito olje in pregledali lovilne jaške.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.43 so v ulici Mirce v Ajdovščini pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 102 mm, mase 13 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Ob 13.16 je bila na območju Hrvatinov, Premančana, Cereja in Kolombana, občina Koper, zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju, motena oskrba s pitno z vodo. Okvaro so delavci Rižanskega vodovoda Koper odpravili okoli 18.00 ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.18 sta v Škvarčevi ulici v Celju gasilca PGE Celje s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 18.02 je na Rogaški cesti v Šmarju pri Jelšah nasedlo osebno vozilo. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so s tehničnim posegom vozilo izvlekli na cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 1.34 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 16.23 so na Kovorski cesti v Bistrici pri Tržiču gasilci PGD Bistrica pri Tržiču s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Tržič.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo se bo povsod pooblačilo. Ob tem lahko nastanejo občasne manjše padavine, a bo količina zanemarljiva. Dnevne temperature bodo okoli 7 °C.

Tudi v četrtek bo zmerno do pretežno oblačno. Jutranje temperature bodo pod lediščem, čez dan do 8 °C. Proti večeru se bo krepil jugozahodnik.

V petek in soboto bo povečini oblačno. Nastale bodo rahle padavine, vsak dan lahko pade od 5 do 15 mm padavin. Meja sneženja bo nad 1000 m nadmorske višine.

Od nedelje dalje kaže na suho in razmeroma toplo vreme.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje se v sredo pričakuje preseganja dnevne mejne vrednosti delcev PM10 v večjem delu Slovenije. Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah.

Predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Urne vrednosti:

https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/dnevne_koncentracije.html

Indeks kakovosti zraka:

https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/amp/

Priporočila NIJZ:

https://nijz.si/moje-okolje/zrak/povisane-ravni-delcev-pm10-v-zraku-priporocila-za-prebivalce/