Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Šefic si je ogledal posledice poplav in sanacijske ukrepe na Gorenjskem

Državni sekretar in Vodja Službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic nadaljuje z rednimi obiski na terenu, da bi se seznanil z izzivi in potrebami prizadetih območij ter predlaganimi ukrepi za pomoč. Danes je obiskal Radovljico in se srečal z župani Zgornje Gorenjske.

Skupaj z dr. Valentino Prevolnik Rupel, ministrico za zdravje, je najprej obiskal Psihiatrično bolnico Begunje, kjer sta si ogledala napredek pri sanaciji bolnice, ki je v avgustovskih poplavah utrpela obsežno škodo - uničeni so bili vitalni deli bolnišnice. Ministrico Prevolnik Rupel in državnega sekretarja Šefica sta spremljala gospod Ciril Globočnik, župan občine Radovljica, in gospa Lea Žmuc Veranič, vršilka dolžnosti direktorja Psihiatrične bolnice Begunje.

"Zjutraj smo začeli v psihiatrični bolnišnici, kjer smo si ogledali vse aktivnosti v zvezi s sanacijo," je povedal Šefic. "Moram poudariti, da je sanacija potekala dobro. Pohvaliti je treba bolnico, ker je hitro in učinkovito pristopila k reševanju. Upamo, da bo nadaljevanje potekalo po načrtih in da bo zagotovljena ustrezna obravnava vsem, ki potrebujejo pomoč te bolnice."

V nadaljevanju obiska si je državni sekretar Šefic s predstavniki občine ogledal vodotok Blatnice, Begunjščice in podor reke Save na Dobrem polju, nato pa so v pogovoru skupaj z občinskimi svetniki predstavili izzive, s katerimi se soočajo pri sanaciji po poplavah. Na mesečni koordinaciji županov Zgornje Gorenjske, ki so se je ob županu Radovljice udeležili še župani občin Bohinj, Jesenice, Žirovnica, Bled, Gorje in županja Kranjske Gore, so spregovorili o urejanju vodotokov, sanaciji plazov in črpanju evropskih sredstev v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. Pri tem je Šefic povedal: “Vse aktivnosti potekajo zelo dobro in hitro, kar mi daje prepričanje, da bo na Gorenjskem hitro in uspešno sanirana občinska infrastruktura ter vse, kar pokrivajo."

Šefic je poudaril odlično sodelovanje in odzivnost občin: "Strinjam se in sem zadovoljen, da imamo enak pogled. Država opravlja dobro delo, predvsem pri hitrem zagotavljanju sredstev, bodisi za povračilo interventnih stroškov, predplačil ali pripravo programa odprave posledic naravne nesreče. Občine so že bile pozvane k oddaji prioritet za pripravo programa odprave posledic te naravne nesreče, pri čemer bodo upoštevani tudi drugi projekti."

Izzivov je izjemno veliko, zlasti na vodotokih, kjer trenutno potekajo še vedno nujna intervencijska dela za odpravo posledic in zmanjšanje tveganj. “Faza načrtovanja dolgoročnih ukrepov na celotnih vodotokih in njihovih porečjih je že stekla. S pristojnim ministrom in direkcijo je dogovorjeno, da ko bodo ti načrti narejeni, bodo predstavljanju vsem županom, bodisi skupaj ali po posameznih porečjih. To bo odločitev ministrstva, ki bo tudi predstavilo te ukrepe, na podlagi katerih se bodo kasneje oblikovali posamezni projekti. Pričakujemo, da se bo to zgodilo v februarju,” je še zaključil Šefic.

Župan občine Radovljica, Ciril Globočnik, je pojasnil, da je kljub že narejenemu še veliko dela: "Zelo sem bil zadovoljen, da smo na današnji koordinaciji skupaj z vsemi župani Zgornje Gorenjskih občin in z gospodom Šeficem osvetlili vse probleme, ki nas pestijo, ter da smo prejeli odgovore nanje." Sodelovanje med občino in državo je označil kot dobro: "Sodelovanje s strani države je bilo res plodno. V naslednjih korakih nas čaka pomembno delo, torej projektiranje in izvedba vseh programov. Sredstva smo prejeli od države, zato sem še enkrat hvaležen. Sedaj moramo ta sredstva pametno porabiti."

Državni sekretar Šefic je zaključil delovni obisk na Gorenjskem v Jesenicah, kjer si je z županom občine Jesenice ogledal plaz v Koroški Beli. Ugotovila sta, da sta alarmni sistem in monitoring učinkovita ukrepa za zagotavljanje varnosti prebivalcev. Izzivi po avgustovskih poplavah kljub temu ostajajo, zato je potrebno stalno vzdrževanje in nadgradnja monitoring sistema ter izvedba dodatnih gradbeno-tehničnih ukrepov, ki jih je v projektni nalogi že predlagal Geološki zavod Slovenije.